Amarok (ohjelmisto)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Amarok
Amarok 2.8
Amarok 2.8
Kehittäjä KDE
Kehityshistoria
Ensijulkaisu 23. kesäkuuta 2003
Vakaa versio 2.9.0 ()[1], 2.9.71 ()[2] ja R14.1.1 ()[3]
Tiedot
Ohjelmistotyyppi Mediasoitin
Käyttökielet Useita
Alusta Linux, Unix, OS X, Windows
Ohjelmointikielet C++ (Qt)
Lisenssi GPLv2
Aiheesta muualla
amarok.kde.org

Amarok (aikaisemmin amaroK tai AmaroK) on musiikkisoitin Linuxille ja Unixin kaltaisille käyttöjärjestelmille. Ohjelma osa KDE-projektia, mutta on toistaiseksi erillinen ohjelmistopaketti, joskin sen sisällyttämistä kdemultimedia-pakettiin harkitaan. Tällä hetkellämilloin? sen julkaisutahtia ei ole sidottu varsinaiseen KDE-projektiin.

Amarok on saanut nimensä Mike Oldfieldin samannimisen albumin mukaan (iso K-kirjain aikaisempien ohjelmaversioiden nimessä viittasi KDE-ympäristöön). Sana amarok tai amaroq tarkoittaa inuktitutiksi sutta, joten Amarokin grafiikoissa hyödynnetään susiaiheita.

Amarok tukee monia musiikkimuotoja, riippuen siitä mitä multimediajärjestelmää se käyttää toistamisessa, ja kappaleen tunnistetietojen lukemista ja muokkaamista tuetaan TagLibin tukemista muodoista (MP3, Ogg Vorbis, FLAC, RealPlayer, AAC ja WMA). Amarok käyttää tietokantajärjestelmää kappaleiden tietojen tallentamiseen kokoelmassa olevista tiedostoista. 1.4-sarjaan asti Amarok käytti joko sisäistä SQLite-pohjaista tietokantaa tai ulkoista MySQL- tai PostgreSQL-tietokantaa, mutta versiossa 2.0 siirrytään tehokkuus- ja ylläpitosyistä käyttämään pelkästään MySQL-tietokantaa, joko sulautettuna versiona tai erillisesti asennettuna.

Amarokin tärkeimpänä piirteenä on ollut tuki useille erilaisille multimediajärjestelmille. Versiot 1.x pystyivät soittamaan musiikkia muun muassa GStreamer-, Xine-, ja Helix-kirjastojen kautta, joskin käytännössä Xine oli näistä parhaiten tuettu ja muiden multimediajärjestelmien tuki on ollut hyvin vaihtelevaa (esimerkiksi GStreamer-tuki poistettiin 1.4-sarjassa, ja se palasi vasta 2.0:n myötä). Koska eri järjestelmien tukeminen oli vaikeaa, versiossa 2.0 siirryttiin käyttämään KDE-projektin alustariippumatonta Phonon-rajapintaa, jonka avulla tuki eri toistojärjestelmille voidaan rakentaa helpommin ja Amarokista riippumatta. Tämä mahdollisti myös Amarok 2.0:n sovittamisen Windowsille ja OS X:lle.

Amarokissa on integroitu tuku Internet-palveluihin. Amarok tukee nettiradioiden kuuntelua ja podcastingia, ja sen lisäksi se osaa hakea WWW:stä laulujen sanoja, Amazonin kautta levyjen kansikuvia, sekä (versiosta 1.3 lähtien) esittäjistä kertovia artikkeleita Wikipediasta. Amarok sisällytti myös ensimmäisenä soittimena tuen last.fm-palvelulle ja osaa hakea kappalesuosituksia sen avulla. Versiosta 1.4.1 alkaen siihen on myös integroitu Last.fm Player-ohjelman ominaisuudet. Versiosta 1.4.4 lähtien ohjelmaan on lisäksi integroitu Magnatune-pohjainen verkkokauppa jonka avulla käyttäjä voi kuunnella ja ostaa Magnatunen tarjoamaa musiikkia. Versiossa 2.0 eri Internet-palvelut eriytettiin itsenäiseksi osiksi, sovittaen ne yhtenäisellä tavalla käyttöliittymään. Esimerkiksi Last.fm-radio on sovelma muiden joukossa. Uusia Internet-sovelmia 2.0:ssa on muun muassa tuki Ampache-palvelimille, radiokuuntelu ja imurointi Jamendo-musiikkikirjastosta.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Amarok (ohjelmisto).