FLAC

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Free Lossless Audio Codec
Flac logo vector.svg
FLAC command line.png
Kehittäjä Xiph.Org Foundation
Kehityshistoria
Ensijulkaisu 20. heinäkuuta 2001
Vakaa versio 1.3.2 ()[1]
Tiedot
Ohjelmistotyyppi äänenpakkaus
Alusta alustariippumaton
Lisenssi GPL
BSD (Xiph.org-muunnelma)
Aiheesta muualla
xiph.org
Free Lossless Audio Codec
Tiedostopääte .flac
Mediatyyppi audio/x-flac
Magic fLaC[2]
Lyhenne FLAC

FLAC (lyhenne sanoista Free Lossless Audio Codec, tiedostopääte flac tai fla) on Xiph.orgin kehittämä häviötön äänenpakkausmenetelmä, joka on patentiton ja lisenssimaksuton. Toisin kuin häviölliset menetelmät, esimerkiksi MP3, AAC ja Ogg Vorbis, FLAC ei kadota tai muuntele lainkaan äänisignaalin informaatiota, joten FLAC-dekooderin muodostama bittivirta on identtinen kopio verrattuna alkuperäiseen. Tuki FLAC-formaatille löytyy monista ohjelmistoista ja audiolaitteistoista.

FLACilla voidaan pakata PCM-äänivirtaa, jonka näytteenottotaajuus on 1–1 048 570 Hz yhden hertsin askelin ja bittisyvyys 4–32 bittiä näytettä kohti. Äänikanavia voi olla yhdestä kahdeksaan. FLAC käyttää omaa metatietojärjestelmäänsä, joka sijaitsee tiedoston alkupuolella.

FLACia käytettäessä äänenpakkaukseen käytettävää bittinopeutta ei voi juuri säätää, ja lopullinen bittinopeus voi olla alkuperäisestä 100 %, jos pakattavana on monipuolista ääntä sisältävä kohta, tai lähes 0 %, kun pakataan täydellistä hiljaisuutta eli pelkkiä nollia sisältäviä näytteitä. Kun yleiskäyttöisellä ZIP-pakkausmenetelmällä saadaan pakattua CD-tasoista PCM-koodattua ääntä 10–20 %, FLAC saavuttaa 30–50 %:n pakkaustehokkuuden.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. FLAC 1.3.2 (01-Jan-2017). Arvo on haettu Wikidatasta.
  2. Coalson, Josh: FLAC – format Xiph.Org Foundation. Viitattu 21.1.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]