FLAC

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Free Lossless Audio Codec
FLAC:n logo.

FLAC
Kehittäjä Xiph.Org Foundation
Kehityshistoria
Julkaistu 20. heinäkuuta 2001
Vakaa versio 1.3.1 / 26. marraskuuta 2014
Tiedot
Ohjelmistotyyppi Äänenpakkaus
Alusta Alustariippumaton
Lisenssi GPL
BSD (Xiph.org muunnelma)
Verkkosivu flac.sourceforge.net

FLAC (lyhenne sanoista Free Lossless Audio Codec, tiedostopääte .flac tai .fla) on Xiph.orgin kehittämä häviötön äänenpakkausmenetelmä, joka on patentiton ja lisenssimaksuton. Toisin kuin häviölliset menetelmät, esimerkiksi MP3, AAC ja Ogg Vorbis, FLAC ei kadota tai muuntele lainkaan äänisignaalin informaatiota, joten FLAC-dekooderin muodostama bittivirta on identtinen kopio verrattuna alkuperäiseen. Tuki FLAC-formaatille löytyy monista ohjelmistoista ja audiolaitteistoista.

FLAC:lla voidaan pakata PCM-äänivirtaa, jonka näytteenottotaajuus on 1–1 048 570 Hz yhden hertsin askelin ja bittisyvyys 4–32 bittiä näytettä kohti. Äänikanavia voi olla 1–8. FLAC käyttää omaa metatietojärjestelmäänsä, joka sijaitsee tiedoston alkupuolella.

FLAC:ia käytettäessä äänenpakkaukseen käytettävää bittinopeutta ei voi juuri säätää, ja lopullinen bittinopeus voi olla alkuperäisestä 100 % jos pakattavana on monipuolista ääntä sisältävä kohta, tai lähes 0 % kun pakataan täydellistä hiljaisuutta eli pelkkiä nollia sisältäviä näytteitä. Kun yleiskäyttöisellä ZIP-pakkausmenetelmällä saadaan pakattua CD-tasoista PCM-koodattua ääntä 10–20 %, FLAC saavuttaa 30–50 % pakkaustehokkuuden.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]