Aero Airlines

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aero Airlines
IATA: EE – ICAO: EAY
Kutsukoodi Reval
Perustettu 2000
Lakkautettu 2008
Laivaston koko 9 (2008)
Kohteiden määrä 0
Solmukohdat Tallinnan lentoasema, Helsinki-Vantaa
Emoyhtiö Finnair Oyj
Kotipaikka Tallinna, Viro
Kanta-asiakasohjelma Finnair Plus

Aero Airlines AS (IATA: EEICAO: EAY) oli Finnairin vuonna 2000 Viroon perustama lentoyhtiö, jonka kotikenttänä oli Tallinnan lentoasema. Yhtiö perustettiin, jotta voitaisiin hyödyntää edullisempaa virolaista palkkatasoa. Tavoitteeseen ei kuitenkaan koskaan aivan päästy, minkä seurauksena kustannustaso jäi liian korkeaksi eikä toimintaa saatu niin kannattavaksi, että tarpeellinen investointiohjelma uusiin koneisiin olisi ollut taloudellisesti toteutettavissa. Kaikki yhtiön lennot lennettiin Helsinkiin tai Helsingistä.

Parhaimpina vuosinaan 2005 ja 2006 yhtiö kuljetti yhteensä 1,5 miljoonaa matkustajaa ja lensi 60 lentoa joka päivä yhdeksällä koneellaan. Aeron laivastoon kuului viimeksi kaksi Finnairilta käytöstä poistunutta ATR 72 -potkuriturbiinikonetta, joilla se lensi lyhyitä Suomen sisäisiä lentoja sekä näiden lisäksi Tallinnaan. Yhdeksän konetta siirtyivät vähitellen Aerolle, ja vuonna 2004 ne rekisteröitiin Viroon. Viimeinen lento AY3116 (ohjaamomiehistönä kapteeni Raine Lankila ja perämies Janne Lehtola, matkustamossa Siiri Rebbase ja Kati Oks sekä 54 matkustajaa[1]) Tallinnasta Helsinkiin 6.1.2008 oli samalla Finnairin viimeinen potkuriturbiinikonelento. Sittemmin ATR-liikennettä ovat jatkaneet Finnairin osaomistamat Finncomm Airlines, Flybe Finland ja Norra.

Vahva yhteistyö Finnairin kanssa näkyi mm. siten, että kaikki Aeron lennot lennettiin Finnairin lentoyhtiökoodeilla. Lisäksi lentojen aikataulut oli suunniteltu toimimaan jatkoyhteyksinä Finnairin ulkomaanlentojen kanssa.

Aero Airlinesin ATR 72-201.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtiö perustettiin vuonna 2000, ja se lensi ensimmäisen lentonsa 31.3.2002, ensisijaisena tavoitteenaan operoida Suomesta Baltian maihin. Toimiluvan lentoliikenteen harjoittamiseen se sai Viron ilmailuviranomaiselta syksyllä 2001. Toimitusjohtajana toimi kuuden vuoden ajan Tommi Aaltonen. Enimmillään henkilöstöä oli noin 200, joista kolmasosa oli vuokratyövoimaa.

Nimi Aero juontaa juurensa vuoteen 1923, jolloin perustettiin Aero Oy (nyk. Finnair). Nimi otettiin käyttöön uudestaan, kun nykyinen Aero Airlines perustettiin.

Finnair päätti lopettaa yhtiön toiminnan nykymuodossaan helmikuussa 2007. Alasajon syynä oli Aeron luopuminen kaikista koneistaan ja se, että toimintaa ei ole koskaan saatu niin kannattavaksi, että investoiminen uusiin koneisiin olisi taloudellisesti järkevää. Aero lopetti toimintansa 7.1.2008, minkä jälkeen koneet myytiin ulkomaille. Osa Aerolta poistuvista lennoista korvattiin Finnairin omilla Embraer 170- ja 190 -koneilla, mutta suurin osa reiteistä siirtyi Finncomm Airlines -yhtiön operoitaviksi.

Laivasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lentokone Istuimia Määrä
ATR 72-201 68 0 (Koneet on myyty, koska yhtiö on lopetettu)

Reittikohteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joulukuussa 2007:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • OKay 1-2/2008 henkilöstölehti
  • Finnairin Vuosikertomus 2001

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Finnairin henkilöstölehti OKAY, tammikuu 2008

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]