Potkuriturbiini

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo lentokonemoottorista. Potkuriturbiini on myös yksi monista vesivoimaloissa käytettävistä turbiineista, joka on lähes kuin Kaplan-turbiini ja eroaa siitä vain siten, ettei sen juoksupyörää voi säätää turbiinin ollessa päällä. Se on siis tehtävä turbiinin seistessä.
Potkuriturbiinin toiminta
Allison YT-56-A-3 -potkuriturbiini

Potkuriturbiini (engl. turboprop) on lentokoneissa käytettävä turbiinimoottori, jossa akselin vääntömomenttia käytetään hyödyksi työntövoiman sijaan.[1][2] Voiman tuottotapa on sama kuin turbojetissä.[1] Merkittävin ero turbiinimoottoriin on akselin käyttötarkoitus.[2] Potkuriturbiinimoottoriin liitetään alennusvaihteisto voiman ulosottoon.[1]

Potkuriturbiinimoottorissa pyritään kehittämään mahdollisimman paljon potkuria pyörittävää akselitehoa pakokaasusuihkusta aiheutuvan työntövoiman (ns. jäännöstyöntövoima) ollessa toissijainen. Potkuriturbiineja ja sen kaltaisia voimalaitteita käytetään yleisesti lentokoneiden, helikopterien sekä ilmatyynyalusten moottorina.

Käyttö ilma-aluksissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tupolev Tu-95MS-potkuriturbiinipommikone

Potkuriturbiinin ulostuloakseliin on alennusvaihteen välityksellä kytketty potkuri, jonka pyörittämiseen tuotettu akseliteho käytetään. Ulostuloakseli voi olla joko sama akseli, jolla moottorin ahdin ja turbiini pyörivät, tai myös erillinen, yleensä ahdinakselin kanssa sisäkkäinen akseli, jolla on oma turbiininsa (ns. tehoturbiini). Jälkimmäisellä tavalla saadaan toisaalta potkurin ja toisaalta ahtimen ja sitä käyttävän turbiinin (eli ns. kaasugeneraattorin) kierrosluvut riippumattomiksi toisistaan.

Potkuriturbiinimoottorin tuottama akseliteho ilmoitetaan yleensä akselihevosvoimina (engl. shaft horsepower, lyh. shp). Käytännössä potkuriturbiinilentokoneissa osa työntövoimasta saadaan myös pakokaasusuihkusta. Mikäli tämä ns. jäännöstyöntövoima halutaan myös ilmaista tehona, käytetään laskennallisesti saatua yksikköä ekvivalentti akselihevosvoima (engl. equivalent shaft horsepower, lyh. eshp).

Lentokoneissa potkuriturbiini on syrjäyttänyt yleisesti mäntämoottorin kaikkein pienimpiä koneita lukuun ottamatta.lähde? Ensimmäinen potkuriturbiinilla varustettu sarjatuotantokone oli Vickers Viscount, joka Rolls-Royce Dart-moottoreilla varustettuna osoitti potkuriturbiinin erinomaiset ominaisuudet: se säästi polttoainetta verrattuna suihkumoottoriin ja tarjosi silti saman luotettavuuden. Tehopainosuhde oli myös erinomainen.lähde?

Muu käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maakäytössä eli varavoimalaitoksissa ja maa- ja merikulkuneuvojen voimanlähteenä nimitetään potkuriturbiinin ja turbiinimoottorin kaltaista voimalaitetta kaasuturbiiniksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Turboprop Engine skybrary.aero. Viitattu 17.4.2019.
  2. a b The Turboprop/Turboshaft Engine aviation-history.com. Viitattu 17.4.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]