ALBA

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
ALBAaan kuuluvat maat ilman Hondurasia

ALBA, Alianza Bolivariana para los Pueblos de Nuestra América (Bolivarilainen liittouma Amerikkamme kansojen hyväksi) on poliittis-sosiaalis-taloudellinen yhteistyösopimus eräiden Latinalaisen Amerikan maiden välillä. ALBAa ehdotti Venezuela vastineeksi Yhdysvaltain ajamalle FTAA-vapaakauppasopimukselle.

ALBAn vapaakauppasopimuksena on Venezuelan, Kuuban ja Bolivian välinen Kansojen kauppasopimus (Tratado de Comercio de los Pueblos, TCP), joka solmittiin aluksi Venezuelan ja Kuuban välillä 14. joulukuuta 2004. Bolivia liittyi TCP:hen huhtikuussa 2006.

Nicaragua ilmoitti 11. tammikuuta 2007 liittyvänsä ALBAan. Vuoden 2009 kesään mennessä ALBAsta on tullut yhdeksän valtion liittouma. Vuonna 2010 ALBA-maat aikovat ottaa käyttöön yhteisen virtuaalivaluutan sucren. Honduras vetäytyi yhteistyöstä presidentti Manuel Zelayan syrjäyttäneen vallankaappauksen jälkeen. ALBA:ssa on tällä hetkellä 11 jäsenmaata. Jäsenmaat ovat Antigua ja Barbuda, Bolivia, Kuuba, Dominica, Ecuador, Grenada, Nicaragua, Saint Kitts ja Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent ja Grenadiinit ja Venezuela.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä talouteen, kaupankäyntiin tai taloustieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.