Kansojen kauppasopimus

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
TCP map.png

Kansojen kauppasopimus (esp. Tratado de Comercio de los Pueblos, TCP) on nimitys kolmen vasemmistolaisen Latinalaisen Amerikan maan 29. huhtikuuta 2006 solmimalle vapaakauppasopimukselle. Sopimuksen solmivat keskenään Kuuba, Venezuela ja Bolivia, joiden presidentit allekirjoittivat sen Kuuban pääkaupungissa Havannassa.

Sopimuksen päämäärät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sopimuksen tarkoitus on lähentää näitä kolmea vasemmistolaisten hallitusten johtamaa maata toisiinsa ja lisätä niiden taloudellista ja poliittista itsenäisyyttä Yhdysvalloista. Se toimii vastavoimana Yhdysvaltain ajamalle Yhteisamerikkalaiselle vapaakauppa-alueelle (FTAA/ALCA; "Amerikkojen vapaakauppa-alue"), johon Yhdysvallat on pyrkinyt saamaan mukaan kaikkia Amerikan maita. Etelä-Amerikan ja muunkin Latinalaisen Amerikan siirtyessä viime vuosina yhä enemmän vasemmalle, kauemmas Yhdysvaltain suosimasta oikeistolaisesta politiikasta, ovat uudet vasemmistohallitukset halunneet riippumattomuutta ja itsemääräämisoikeutta kauppapolitiikkaansa. Amerikan maiden huippukokouksessa marraskuussa 2005 olivat Brasilia ja La Platan maat eli Argentiina, Uruguay ja Paraguay, hylänneet Venezuelan johdolla Yhdysvaltain esittämän Yhteisamerikkalaisen vapaakauppasopimuksen, koska pitivät sitä liian rajoittavana itselleen. Kun Yhdysvallat sitten lähestyi Andien maita Perua ja Kolumbiaa tarjouksilla erilaisten tuotteiden kuten soijan tuontituista, katsoi Venezuela tämän olevan suunnattu juuri vasemmistolaisen presidentin valinnutta Boliviaa vastaan.

Keväällä 2005 olivat Kuuba ja Venezuela solmineet keskenään kauppasopimuksen nimeltä Alternativa Bolivariana para las Américas eli Bolivarilainen vaihtoehto, joka kulkee espanjankielisellä lyhenteellä ALBA. Alba tarkoittaa myös aamunkoittoa ja Simón Bolívar oli eteläamerikkalainen itsenäisyystaistelija. Sopimus kuvasti Kuuban ja Venezuelan presidenttien Fidel Castron ja Hugo Chavezin lähentymistä, ja nämä halusivat mukaan muitakin vasemmistojohtajia. Bolivian uusi presidentti Evo Morales paransi välittömästi virkaan noustuaan suhteita kumpaankin maahan, ja uusi yhteinen sopimus vahvistaa tätä vasemmiston liittoumaa. Köyhän Bolivian katsotaan hyötyvän kohtuullisen vauraiden Kuuban ja Venezuelan kauppakumppanuudesta.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiaineisto
Wikiaineistossa on lähdetekstiä aiheesta: