Šabakit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Šabakit
Šabakien lippu
Šabakien lippu
Merkittävät asuinalueet
 Irak
Kielet šabaki
Uskonnot šiialaisuus, sunnalaisuus

Šabakit ovat etninen ja kulttuurillinen väestönryhmä Irakissa ja he asuttavat pääasiassa kyliä Mosulin kaupungista itään. Noin 70 % šabakeista on šiialaisia ja loput sunnalaisia. Heidän uskonnolliset tapansa muistuttavat Turkin aleviitteja[1].

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joidenkin lähteiden mukaan nimityksenä šabak on johdettu arabian termistä shabaka, joka tarkoittaa vapaasti käännettynä kietoutuvaa viittauksena sille, että šabakit ryhmänä koostuvat useista eri heimoista. Tähän liittyen šabakien on eri aikoina väitetty olevan niin arabeja, kurdeja, kuin turkmeenejakin[2] Saddam Husseinin Irakissa hallitus yritti arabilaistaa šabakeja ja Irakin–Iranin sodan aikana vuonna 1988 noin 20 šabakikylää tuhottiin maan turvallisuusjoukkojen operaatioissa.[1] Viime vuosina šabakit ovat joutuneet Irakia koetelleiden väkivaltaisuuksien ytimeen. He asuttavat raja-aleutta kurdien ja arabien välillä ja ovat lisäksi ympäröivästä sunnalaisesta väestöstä poiketen šiialaisia. Vuodesta 2003 lähtien arviolta 1 300 šabakia on saanut surmansa väkivaltaisuuksissa. Isis miehitti noin 60 šabakikylää ja noin 3 000 šabakiperhettä on paennut Irakin muihin osiin.[2] Šabakit ovat muodostaneet myös omia asejoukkojaan, joista osa taistelee Irakin Kurdistanin Peshmergan alaisuudessa ja osa Irakin hallituksen tukemissa šiialaisissa asejoukoissa.[3]

Kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksi šabakien uskonnon perusperiaatteista on se, että Allah, Muhammad ja Ali muodostavat kolminaisuuden ja näistä Ali on hallitseva. Šabakien pyhä kirja on nimeltään Kitab al-Manakib tai Buyuruk ja se koostuu kahdesta osasta. Toinen näistä osista muistuttaa aleviittien kirjoituksia. Aikuisilla šabakeilla on oma pir, eli hengellinen johtaja, joka järjestää säännöllisesti uskonnollisia tilaisuuksia kotonaan. Tilaisuudet pidetään tavallisesti turkiksi. Varhaisessa kirjallisuudessa näihin tilaisuuksiin viitattiin nimellä laylat al-kafsha ja ulkopuoliset syyttivät niitä usein rivoilusta. Tärkeisiin rituaaleihin kuuluvat myös pyhiinvaellusmatkat paikallisille pyhätöille. Suurin osa šabakeista saa elantonsa maataloudesta ja maan omistavat tavallisesti sayyidit, jotka ovat myös yhteisöjensä johtohahmoja.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Michael M. Gunter: Historical Dictionary of the Kurds, s. 269-270. Toinen painos. The Scarecrow Press, 2011. (englanniksi)
  2. a b Iraq - Shabak World Directory of Minorities and Indigenous Peoples. Minority Rights Group International. Viitattu 9.4.2017. (englanniksi)
  3. Saad Salloum: Division among Iraq's Shabak minority reveals Kurdish-Arab land rivalry Al-Monitor. Viitattu 9.4.2017. (englanniksi)