Ero sivun ”Jerry Cotton” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Rivi 67: Rivi 67:
* [http://www.perunamaa.net/sarjakuvarock/moog/lehdet/jerrytarina.html Tarina Jerry Cottonista]
* [http://www.perunamaa.net/sarjakuvarock/moog/lehdet/jerrytarina.html Tarina Jerry Cottonista]
* [http://www.finpop.net/litterature/tapani_bagge.php Interview:Tapani Bagge]
* [http://www.finpop.net/litterature/tapani_bagge.php Interview:Tapani Bagge]
http://www.geisterspiegel.de/index.html?romanhelden/jerrycotton/cotton.html~mainFrame

[[Luokka:Suomalaiset aikakauslehdet]]
[[Luokka:Suomalaiset aikakauslehdet]]
[[Luokka:Kirjallisuuden henkilöhahmot|Cotton,Jerry]]
[[Luokka:Kirjallisuuden henkilöhahmot|Cotton,Jerry]]

Versio 14. tammikuuta 2008 kello 18.31

Jerry Cottonia elokuvissa esittänyt George Nader

Jerry Cotton on saksaa puhuvien maitten suosituin rikoslukemisto. Sitä on myyty yhteensä noin 850 miljoonaa kappaletta.

Vuonna 1954 ilmestyi ensimmäinen Jerry Cotton -kertomus, "Ich suchte den Gangster-Chef" sarjassa "Bastei Kriminalroman". Hahmon luoja ja tarinan kirjoittaja oli Delfried Kaufmann. Ensimmäisen saksalaisessa Jerry Cotton -lehdessä ilmestyneen tarinan nimi oli "Ich jagte den Diamanten-Hai." Vuonna 2005 ilmestyi lehden 2500. numero, "Expenditure".

Lehdellä on ollut yli sata kirjoittajaa. Monet lukemistolehdet ovat Saksassa olleet erittäin pitkäikäisiä ja suosittuja, kuten Suomessakin lyhyen aikaa 1970-luvulla julkaistu tieteissarja Perry Rhodan. Nämä saksalaiset "heftchen" (vihot) sisältävät pienoisromaanin verran tekstiä ja ovat pulp-lehtien perillisiä.

Keskeisimmät Jerry Cotton -sarjan kirjoittajat ovat olleet:

Jerry Cotton Suomessa

Kolmio-Kirja Oy toi Jerry Cotton -sarjan Saksasta Suomeen vuonna 1961. Levikki oli parhaimmillaan n. 20 000 kappaletta, mutta hiipui lopulta 2 000 kappaleeseen. Suomessa lehteä on myyty eri muodoissaan 15 miljoonaa kappaletta. Jerry Cotton oli suorastaan ilmiö, joka sai osakseen paitsi kansan suosion niin myös vakavaa akateemista tutkimusta.

Jerry Cottonin luoja oli saksalainen jännitysviihteen veteraani Heinz Werner Höber, joka kuoli vuonna 1996 64-vuotiaana. Hän kirjoitti 350 kioskiromaania Cottonista ja hänen ystävästään Phil Deckeristä. Sarjan ensimmäinen vihkonen ilmestyi Saksassa vuonna 1956.

Cotton-sarjan idea syntyi saksalaisessa Bastei-viihdekustantamossa johtaja Gustav Lubben synnyttämänä. Höber oli kuitenkin se, joka loi sarjalle profiilin ja sisällön. Myöhemmin sarjan kirjoittamiseen osallistui kymmeniä kirjoittajia. Sarjaa on käännetty parille kymmenelle kielelle ja julkaistu yli 700 miljoonaa kappaletta.

Heinz Höberistä on ilmestynyt Sakassa muistelmateos, Jan Eikirin kirjoittama Der Mann, der Jerry Cotton war.

Lehden käännöstarinoita alettiin Suomessa alusta lähtien muokata ja lopulta jopa kirjoittaa uusiksi suomalaisvoimin. Sarjan sisältöön vaikutti suuresti oululainen toimittaja Antti Aalto, joka toimi aluksi kääntäjänä.Oman puutteellisen kielitaitonsa ja myös sarjojen alkuperäismateriaalien kehnouden takia Aalto alkoi itse ensin voimakkaasti muokata, lopulta kirjoittaa niitä kokonaan uusiksi.

Kustannusoikeudet Kolmiokirja maksoi jokaisesta lehdestä Saksaan, mutta suomalaiskirjoittajat kirjoittivat usein kokonaan uuden Cotton-tarinan. Cottoniin ilmestyi suomalaisia henkilöhahmoja. Jerryn kantapaikkakin oli Max Salosen baari.

Jerry Cottonia toimitti vuodesta 1968 Seppo Tuisku, joka oli kirjoittanut lukemistolehtiin (Sirpale, Nyyrikki, Jännityslukemisto-Seikkailukertomuksia) jo 50-luvulta saakka eri salanimillä ja kirjoitti myös nimimerkillä Outsider Pekka Lipposta ja Kalle-Kustaa Korkkia. Tuisku kirjoitti myös itse Jerry Cotton -tarinoita. Myös Tapani Bagge on toimittanut lehteä.

Jerry Cotton ilmestyi Kolmiokirjan kustantamana myös kerran kuukaudessa pokkareina. Joni Skiftesvik toimitti Cotton-pokkarit vuosina 1984–1988. Pokkarit olivat Skiftesvikin stilisoimia suoria käännöksiä saksalaisista alkuperäiskirjoista. Kääntäjinä toimivat mm. Heikki Haveri, Martti Kähkönen ja Renne Nikupaavola.

Kolmio-Kirjan lopetettua vuonna 2000 Jerry Cottonin kustantamisen lehti alkoi ilmestyä vajaan vuoden tauon jälkeen Musiikki-Mainos Ky Juntusen kustantamana.

Lehden kirjoittajia ovat olleet ainakin Antti Aalto, Tapani Bagge, Simo Hämäläinen, Juha Ruusuvuori, Jouko Raivio, Juhana Lepoluoto, Seppo Valjakka, Pekka Kolehmainen, Timo Surkka, Petri Hirvonen, Juhana Hintsanen, Pentti Pesä sekä Arto Ahlakorpi.

Suomalaisten Jerry Cotton -tarinoiden nimet ovat usein olleet kekseliäitä muunnoksia suomalaisista sananparsista, kuten: "Viuhahteleva viikatemies" (3/1975), "Veripankki on eri pankki" (10/1981), "Musta aukko päässä" (5/1979), "KP auttaa keskittymään" (3/1982), "Lyijypastilli - kurja kurkkupastilli" (9/1983), "Rosvopaistia ja vasikoijien leikkeitä" (1/2002), "Elämysloma helvetissä" (1/2004). Kansikuvana on yleensä ollut valokuva jostakin rikoselokuvasta.

Päähenkilö

Jerry Cotton on newyorkilainen G-mies, FBI:n agentti, joka kurittaa konnia työtoverinsa Phil Deckerin kanssa. Hän on alun perin kotoisin Connecticutin Harpersvillestä. Ajokkinaan hänellä oli pitkään Jaguarin E-malli, mutta nyttemmin se on vaihtunut XKR Coupe -malliin.

Jerry pitää "Four Roses" Bourbon]-viskistä ja naisista, joista jälkimmäisiä hän tosin harvoin päästää lähelleen. Jerry on kovaotteinen, mutta ei tapa pahimpiakaan konnia kuin pakon edessä, jos silloinkaan. Hänen saksalainen versionsa on yhtä varovainen naisten suhteen (siellä puhutaan lajityypistä "rikoksia ilman seksiä", "Crime without Sex") mutta Saksan Cottonin liipasinsormi on suomalaista versiotaan paljon herkemmässä.

Jerry Cotton on jäänyt suomalaisten mieleen myös Moog Konttisen hitin Jerry Cotton (säv. Raymond Douglas Davies, kappaleen alkuperäinen nimi Jack the idiot dunce, Moogin yhtyeenä Kontra) takia. Cottonin voimakkaaseen nyrkiniskuun viittaava sanonta "sepänsällin spesiaali" tuli aikoinaan suosituksi.

Elokuvat (saksalainen IMDb)

Elokuvissa Jerry Cottonia esitti yhdysvaltalainen George Nader.

  • Mordnacht in Manhattan (1965) [1] (s/w)
  • Schüsse aus dem Geigenkasten (1965) [2] (s/w)
  • Die Rechnung - eiskalt serviert (1966) [3] (s/w)
  • Um Null Uhr schnappt die Falle zu (1966) [4] (s/w)
  • Der Mörderclub von Brooklyn (1967) [5] (Farbe)
  • Der Tod im roten Jaguar (1968) [6] (Farbe)
  • Dynamit in grüner Seide (1968) [7] (Farbe)
  • Todesschüsse am Broadway (1969) [8] (Farbe)

Aiheesta muualla

http://www.geisterspiegel.de/index.html?romanhelden/jerrycotton/cotton.html~mainFrame