Perry Rhodan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Perry Rhodan - miehemme maailmankaikkeudessa (Perry Rhodan) on saksalainen tieteislukemistosarja. Ensimmäinen Perry Rhodan -seikkailu Unternehmen Stardust (suomeksi Kauhun hetkiä kuussa) ilmestyi 8. syyskuuta 1961 Saksassa ja on sen jälkeen ilmestynyt viikoittain. 3100. vihkoromaani Sternenruf ilmestyi 14.01.2021.

Lehti on Saksassa ilmestynyt parhaimmillaan viitenä eri painoksena, mutta nykyään ilmestyy vain 1. painos. Lisäksi sarjaa julkaistaan useissa eri maissa ja eri kielillä (tällä hetkellä: Brasiliassa, Hollannissa, Tšetšeniassa ja Japanissa).

Suomessa Perry Rhodan ilmestyi vuonna 1975. Sarjan julkaisu lopetettiin vain 16 numeron jälkeen.

Perryn perusidea on yksinkertainen. (Hyvä) amerikkalainen astronautti löytää kuusta haaksirikkoutuneen avaruusaluksen, ystävystyy heidän kanssaan ja perustaa galaktisen imperiumin. Välissä seikkaillaan sekä vieraissa galakseissa, että toisissa ulottuvuuksissa ja menneisyydessä. Lisäksi kuolemattomuuden takaava laite auttaa päähenkilön säilyttämisessä. Sarja alkaa vuodesta 1971 ja parhaillaan on menossa vuosi 5659 (14.04.2022/lehti 3165) tai kuten sarjassa lasketaan aikaa (Neue Galaktische Zeitrechnung (NGZ) - uusi galaktinen ajanlasku) vuosi 2072 NGZ.

Perry Rhodanin oheistuotteina on ilmestynyt muun muassa tiivistetty kirjasarja (Silberbände - hopeakannet. 157. kirja Stalker gegen Stalker ilmestyi 07.03.2022), kuunnelmia, eri päähenkilöiden omia alasarjoja (Atlan), taskukirjasarja Perryversumista, musiikkia, sarjakuvia, oheisrihkamaa (hahmoja, julisteita, palapeli, kassi, solmio, muki yms.) ja jopa elokuva S.O.S. im Weltall (1967).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]