Kidō senshi Z Gundam

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Z Gundam)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kidō Z senshi Gundam
機動戦士Ζガンダム
(Kidō Z senshi Gundam)
Genre toiminta, science fiction
TV-anime
Ohjaaja Yoshiyuki Tomino
Studio Nihon Sunrise (nyk. Sunrise)
Lähetyskanavat Nagoya terebi
Alkuperäinen lähetyskierros 2.3.1985 – 22.2.1986
Jaksojen määrä 50

Kidō senshi Z Gundam (jap. 機動戦士Ζガンダム, myös Mobile Suit Z Gundam) on Sunrisen tuottama japanilainen Gundam-animaatiosarja. Sitä näytettiin 50 jaksoa ANN-ketjun kanavilla Nagoya terebi pääkanavana 2. maaliskuuta 198522. helmikuuta 1986 (lauantaisin 17.30–18.00). Se tarina on jatkoa Kidō senshi Gundamille. Parhaimmillaan alussa sen katsojaluvut olivat 11,6 % ollen keskimäärin 6,4 %. Sarjan lyhenne on ”Z” (Zeeta).

Sarjasta tehtiin myös vuosina 20052006 nimellä Kidō senshi Z Gundam: A New Translation kolme kokoelmaelokuvaa, jotka näytettiin Sōchikun elokuvateattereissa.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

On avaruusvuosisadan vuosi 0087. Yhden vuoden sodan päättymisestä on kulunut seitsemän vuotta.

Zeonin ruhtinaskunnan voittanut Maan liittovaltio on kasvanut ja lisännyt määräysvaltaansa avaruussiirtokunnissa samalla kohdistaen niihin yhä ankarampaa painostusta. Lopulta liittovaltion perustaa erikoisjoukon nimeltä Titaanit. Titaanien nimellisenä tehtävänä on Zeonin jäänteiden metsästys, ja heillä on absoluuttinen määräysvalta avaruuden asukkaita kohtaan. Titaanien nopeasti kasvavaa vaikutusvaltaa vastustaakseen osa liittovaltion armeijasta ja avaruussiirtokuntalaisista muodostaa liittovaltion hallinnon vastaisen järjestön, AEUGin (Anti-Earth Union Group). AEUG hyökkää Titaanien tukikohtana toimivaan Side 7:n ”Green Oasis” -siirtokuntaan, ja siirtokunnassa asuva Kamille Bidan ajautuu mukaan taisteluun.

Tämä aloittaa sarjan tarinan, joka keskittyy AEUGin ja Titaanien konfliktiin ja lopussa myös Zeonin jäänteistä muodostuneen Axis-valtion toimiin.

Sarjan erityispiirteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kidō senshi Z Gundam jatkoi suunnattomaksi hitiksi ja yhteiskunnalliseksi ilmiöksi osoittautuneen Kidō senshi Gundamin tarinaa (tarkkaan ottaen se on jatkoa kolmelle Gundam-elokuvalle pikemminkin kuin televisiosarjalle). Hahmot ja Gundamien design uudistettiin, ja vanhat hahmot esiintyvät aiempaa vanhempina. Kidō senshi Gundam oli pohjautunut selkeälle ”liittovaltio vastaan Zeon” -skenaariolle, mutta Z Gundamin keskiössä oli monimutkainen Maan hallituksen ja sitä vastustavan organisaation vastakkainasettelu, johon tarinan loppuvaiheilla sotkeutuvat vielä Zeonin armeijan jäänteet. Kidō senshi Gundamissa monesti nähdyt mobile suitien lähitaistelut vähenivät, ja sädekiväärein käytyjen ampumataistelujen osuus kasvoi.

Tarinan kertojana toimi Henken Bekkenerin ääninäyttelijä Jūrōta Kosugi. Kertoja ei juurikaan kertonut taistelutilanteista, vaan häntä käytettiin lähinnä kertaamaan edeltäneet tapahtumat ja antamaan osviittaa tulevista. Seuraavan jakson teaserissä esiintyi aina ”Kimi wa, toki no namida o miru” (Näet ajan kyyneleet) -slogan.

Sarjan nimen ”Ζ” on kreikkalaisten aakkosten zeeta-kirjain, mutta kirjoittamisen helppouden vuoksi se monesti tulkitaan latinalaisten aakkosten Z-kirjaimena.

Sarjan hahmoihin kohdistuneet uudistukset, sen edetessä jatkuvasti esiintyvät uudet custom- ja muuntuvat mobile suitit sekä vaikeasti ymmärrettävä juoni saivat monet vanhat Gundam-fanit tyytymättömiksi uuteen sarjaan.[1] Aikanaan sarja jakoi mielipiteet jyrkästi, mutta 1990-luvun lopun nuoremmat Gundam-fanit pitävät sitä standarditeoksena.[2]

Suunnitteluvaiheessa sarjan nimi oli ”Gyakushū no Char”, josta lopulta tuli seuraavan Gundam-elokuvan nimi (kts. myös romaaniversio).

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bandain ja Sunrisen tuottamat mecha-animet Sentō-mecha Xabungle, Seisenshi Dunbine ja Ginga hyōryū Vifam eivät yltäneet Kidō senshi Gundamin kaupallisen menestyksen tasolle.[2] Bandai ehdotti uuden Gundam-sarjan tekoa, sillä vaikka uutta Gundam-materiaalia yhä esiteltiin Mokei jōhō - ja Comic Bonbon -lehdissä, Gundam-tuotteiden myynti ei enää ollut samalla tasolla kuin kolmen elokuvan pyöriessä teattereissa. Kidō senshi Gundamin pääsponsori ja sarjaan pohjautuvia leluja valmistanut Clover oli mennyt konkurssiin, joten Bandai vastasi myös Z Gundam -lelujen tekemisestä, ei vain pienoismalleista.

Sarjan tuotanto käynnistyi Seisenshi Dunbinen lähetyskierroksen alun aikoihin. Ennen Z Gundamin alkua näytettiin televisiossa myös Jūsenki L-Gaim, joten Z Gundamin tuotantoaika oli televisioanimaatiosarjaksi poikkeuksellisen pitkä. Z Gundamin design oli kuitenkin niin monimutkainen ja sen muodonmuutoskyky hankala käsitellä, että sen muotoilun lopullinen viimeistely ja mechan tuotteistus myöhästyivät aiotusta pitkästä aikataulusta huolimatta. Tämä johti siihen, että Z Gundam siirrettiin tekemään ensiesiintymisensä vasta puolessa välissä sarjaa. Sarjan alkupuolelle tarvittiin siten jostakin pääosa-mecha. Ongelman ratkaisuksi ehdotettiin Mobile Suit Variationien Full Armor Gundamin ja Heavy Gundamin kaltaista ”vahvistettua Gundamia”. Konseptin pohjalta suunniteltiin pääosarobotiksi Gundam Mk-II.[3]

Mobile suit -design[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan mobile suiteihin kaivattiin tuoreutta kuitenkin samalla vanhan Gundamin päälinjat säilyttäen, joten suunnitelutyöhön osallistui useita uuden sukupolven nuoria suunnittelijoita. Alussa työtä johti edeltävän Jūsenki L-Gaimin suunnittelijakin toiminut Mamoru Nagano, mutta hänen työstämänsä Rick-Dias ja Galbaldy β -robotit saivat nuivan vastaanoton Sunrisen johdolta, ja Nagano sai jättää tehtävänsä taakseen juuri ennen Z Gundamin lähetysten alkua. Hänen tilalleen kutsuttiin hätäisesti Kidō senshi Gundamin mecha-suunnittelija Kunio Ōkawara ja tuolloin vain 21-vuotias Kazumi Fujita, joka kokosi ja työsti Ōkawaran ja Naganon ideat valmiiksi. Muun muassa Gundam Mk-II, Hi-Zack ja Asshimar olivat Ōkawaran luonnostelemia ja Fujitan viimeistelemiä, Hyakushiki taas oli Naganon alkuperäisidea.

Sarjan alussa esiintyvien koneiden suunnittelun päätyttyä Fujita vastasi jonkin aikaa design-työstä yksin, mutta jotta useampia mahdollisuuksia voitaisiin tutkia, joukkoon liittyi sarjan loppua kohden ensin ZZ Gundamin suunnitellut piirtäjä ja pienoismallintekijä Makoto Kobayashi sekä myös monia muita, kuten Kazuhisa Kondō, animaattori Kōichi Ōhata, Nobuyoshi Haraba ja suunnittelija Yoshinobu Sayama. Myös Nagano, joka kerran oli erotettu pääsuunnitelijan paikalta, sai tilauksen suunnitella Qubeley- ja Hambrabi- mobile suitit.

Monet Mobile Suit Variation -roboteista esiintyivät myös sarjassa, ja niiden pienoismallit laskettiin uudelleen myyntiin uusissa pakkauksissa. Tomino oli sitä mieltä, että sarjassa pitäisi esiintyä myös vanhan mallisia, yhden vuoden sodan aikaisia mobile suiteja, jotta katsojille välittyisi seitsemän vuoden kuluminen. Tomino valitsi sellaisia robotteja, joiden ulkomuodosta tämä välittyi yhdellä silmäyksellä.[4]

Kaupallinen menestys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kidō senshi Z Gundam kasvatti huomattavasti Gundam-pienoismallien myyntiä ilmestymisvuonnaan, mutta Katsumi Kawaguchin mukaan se ei silti täyttänyt Bandain sille asettamia odotuksia kaupallisesti.[5][6] Satoru Matsumoton mukaan syynä odotettua heikompaan myyntiin oli pienoismallien korkea hinta, joka taas oli seurausta monimutkaisesta designistä.[7]

Bandai Visualin vuonna 1994 julkaisemat LD-boksit 1 ja 2 myivät 35 000 kappaletta ollen suuri myyntimenestys. LD-boksien myynti muodosti 20 % tuon ajan Bandai Visualin myynnistä.[8] Osa 1 ylsi Oriconin LD-listan toiseksi, osa 2 peräti ensimmäiseksi. Vuonna 2001 laskettiin myyntiin DVD-boksi, jonka levyjen yksittäismyynti ylsi 950 tuhanteen.[9] Jos LD-boksien levyt lasketaan yksittäin, ne myivät 455 tuhatta kappaletta, joten DVD-levyt myivät yli kaksinkertaisen määrän. Yksittäiset DVD:t ja vuokra-DVD:t mukaan lukien kokonaismyynti yltää 1,28 miljoonaan.

Taustamusiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Japanin kirjailijoiden, säveltäjien ja julkaisijoiden tekijänoikeusjärjestö JASRAC julkaisi 18.5.2005 julkaisi vuoden 2004 töiden käyttömaksuihin perustuvan jakelumäärärankinglistan. Listalla kymmenentenä oli ”Kidō senshi Z Gundamin taustamusiikki (säveltäjä Shigeaki Saeguchi)”. Sarjan musiikkia käytetään usein paitsi Super robot taisenin kaltaisissa liitännäispeleissä, myös japanilaisissa uutis- ja varietyohjelmissa taustamusiikkina.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjassa esiintyvät aseet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mobile suitit ja mobile armorit on listattu artikkelissa Avaruusvuosisadan sotakoneet#Kidō senshi Z Gundam.

Muut aseet löytyvät artikkelista Gundam-sarjan sotalaivat ja muut aseet#Kidō senshi Z Gundam

Tuotantohenkilöstö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tunnus- ja taustalaulut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

”Z – toki o koete” (alkuteos Better Days Are Coming)
Alkuperäiset sanat ja sävel Neil Sedaka, japaninkieliset sanat Rin Iogi, sovitus Hiroya Watanabe, laulu Mami Ayukawa
Alkulaulu (jaksot 1–23)
Oriconin singlelistasijoitukset:
20. (4.3.1985), 17. (11./18.3.), 15. (23.5.), 20. (1.4.)
Kappaletta käytettiin myös Kidō senshi Gundam ZZ:n ensimmäisen jakson taustamusiikkina.
”Mizu no hoshi e ai o komete” (alkuteos For Us to Decide)
Sanat Masao Urino, sävel Neil Sedaka, sovitus Kōji Makaino, laulu Hiroko Moriguchi
Alkulaulu (jaksot 24–50)
Oriconin singlelistasijoitukset:
16. (19.8.1985), 17. (26.8.), 18. (2.9.)
”Hoshizora no believe” (alkuteos Bad and Beautiful)
Alkuperäiset sanat ja sävel Neil Sedaka ja Philip Cody, japaninkieliset sanat Machiko Ryū, sovitus Hiroya Watanabe, laulu Mami Ayukawa
Loppulaulu (jaksot 1–50)
Kappaletta käytettiin myös Kidō senshi Gundam ZZ:n 20. jakson taustamusiikkina.
”Hush a Bye”
Sanat Rin Iogi, sävel Tadao Inoue, sovitus Hiroshi Miyagawa, laulu Satomi Majima
Taustalaulu (jakso 13)
”Giniro dress”
Sanat Rin Iogi, sävel ja sovitus Kōji Makaino, laulu Hiroko Moriguchi
Taustalaulu (jakso 20)

Kappaleet ”Z – toki o koete” (albumilta Solitaire, 1972) ja ”Hoshizora no believe” (albumilta Steppin’ Out, 1976) oli julkaistu aiemmin Neil Sedakan levyillä, ja niihin tehtiin uudet, japaninkieliset sanat Z Gundamia varten. ”Mizu no hoshi e ai o komete” oli kuitenkin uusi kappale. Z – toki o koeten Sedakan alkuperäisversio Better Days Are Comingin tekoon osallistuivat kaikki ne muusikot, jotka myöhemmin muodostaisivat 10cc-yhtyeen. Solitaire-levyä ei pitkään aikaan julkaistu CD:llä, mutta lokakuussa 2008 se viimein tuli myyntiin ”Emergence/Solitaire”-levyn muodossa.

Mamoru Nagano mainitsi eräässä tapahtumassa sarjan ensilähetyskierroksen aikaan, että yhtenä ideana oli käyttää tunnuskappaleena jotain Van Halenin kappaletta. ”Mizu no hoshi e...” oli Hiroko Moriguchin debyyttikappale levymarkkinoilla.

Satomi Majiman laulama ”Hush a Bye” oli alun perin tarkoitettu Muteki kōjin Daitarn 3:n taustakappaleeksi. Lopulta sitä kuitenkin käytettiin Z Gundamin kohtauksessa, jossa Majiman aviomies Tōru Furuyan esittämä Amuro Ray esiintyy.

Kun sarja näytettiin uudelleen TV Tokyolla vuonna 1988, 2. jaksosta eteenpäin siirryttiin käyttämään loppupuoliskon alkumusiikkia. Bandai Channelilla katsottavissa olevissa jaksoissa tunnuslaulut on vaihdettu tekijäoikeudellisistä syistä. Alkuperäiset laulut voi kuulla vain VHS-, LD-, ja DVD-julkaisuissa tai paikallisten televisiokanavien uusinnoissa.

Kolikkopeli Kidō senshi Z Gundam: AEUG vs. Titansissa ja sen parannellussa DX-versiossa tunnuslaulut Hoshizora no believeä lukuun ottamatta esiintyvät. Sen konsoliversio Kidō senshi Gundam: Gundam vs. Z Gundamista lauluja ei kuitenkaan löydy. Vs.-sarjan seitsemännessä Kidō senshi Gundam: Gundam vs. Gundam -pelissä Z Gundam on ainoa Gundam-sarja, jonka tunnuslaulua ei kuulla pelissä. Kahdeksannessa Next-pelissä käytetään elokuvan taustamusiikkia.

Jaksoluettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jakso Nimi Käsikirjoitus Storyboard Kuvaus Animointi Lähetyspvm
1 Kuroi Gundam Hiroshi Ōnogi
Minoru Yokitani
Yasuhiro Imagawa Hiroyuki Kitazume 2.3.
1985
2 Tabidachi Yumiko Suzuki
Minoru Yokitani
Toshifumi Takizawa Osamu Sekita Toshimitsu Kobayashi 9.3.
3 Capsel on naka Tomoko Kawasaki
Minoru Yokitani
Hiroyuki Yokoyama Kei Hyōdō 16.3.
4 Emma no dassō Miho Maruo
Minoru Yokitani
Toshifumi Kawase Kisaraka Yamada 23.3.
5 Chichi to ko to… Hiroshi Ōnogi
Minoru Yokitani
Kunihisa Sugishima Akihiro Kanayama 30.3.
6 Chikyūken e Yumiko Suzuki
Minoru Yokitani
Shūji Iuchi Osamu Sekita Hiroyuki Kitazume 6.4.
7 Side 1 no dasshutsu Miho Maruo
Minoru Yokitani
Ami Tomobuki Hiroyuki Yokoyama Toshimitsu Kobayashi 13.4.
8 Tsuki no uragawa Hiroshi Ōnogi
Minoru Yokitani
Toshifumi Kawase Kei Hyōdō 20.4.
9 Atarashii kizuna Miho Maruo
Minoru Yokitani
Kunihisa Sugishima Kisaraka Yamada 27.4.
10 Saikai Hiroshi Ōnogi
Minoru Yokitani
Yasuhiro Imagawa Osamu Sekita Akihiro Kanayama 4.5.
11 Taikiken totsunyū Yumiko Suzuki
Minoru Yokitani
Tetsurō Amino Hiroyuki Yokoyama Hiroyuki Kitazume 11.5.
12 Jaburo no kaze Yasushi Hirano
Minoru Yokitani
Ami Tomobuki
Minoru Yokitani
Toshifumi Kawase Toshimitsu Kobayashi 25.5.
13 Shuttle hasshin Hiroshi Ōnogi
Minoru Yokitani
Kunihisa Sugishima
Minoru Yokitani
Kunihisa Sugishima Kisaraka Yamada 1.6.
14 Amuro futatabi Yumiko Suzuki
Minoru Yokitani
Yasuhiro Imagawa Akihiro Kanayama 8.6.
15 Katz no shutsugeki Miho Maruo
Minoru Yokitani
Hiroyuki Yokoyama Osamu Sekita Hiroyuki Kitazume 15.6.
16 Shiroi yami o nukete Yumiko Suzuki
Minoru Yokitani
Takaō Motohashi Toshimitsu Kobayashi 22.6.
17 Hong Kong City Akinori Endō Toshifumi Kawase Kisaraka Yamada 29.6.
18 Torawareta Mirai Yumiko Suzuki
Minoru Yokitani
Kunihisa Sugishima
Hiroyuki Yokoyama
Kunihisa Sugishima Akihiro Kanayama 6.7.
19 Cinderella Four Akinori Endō Kōichi Jimoku Jun Hirabayashi Hiroyuki Kitazume 13.7.
20 Shakunetsu no dasshutsu Osamu Sekita Toshimitsu Kobayashi 20.7.
21 Zeta no kodō Hiroshi Ōnogi
Minoru Yokitani
Takaō Motohashi
Minoru Yokitani
Takaō Motohashi Kisaraka Yamada 27.7.
22 Scirocco no me Miho Maruo
Minoru Yokitani
Toshifumi Kawase Akihiro Kanayama 3.8.
23 Moon Attack Yumiko Suzuki
Minoru Yokitani
Kunihisa Sugishima Hiroyuki Kitazume 10.8.
24 Hangeki Akinori Endō Hiroyuki Yokoyama Osamu Sekita Toshimitsu Kobayashi
Shirō Terui
17.8.
25 Colony ga ochiru hi Yumiko Suzuki Minoru Yokitani Jun Hirabayashi Kisaraka Yamada 24.8.
26 Zeon no bōrei Akinori Endō Shūji Iuchi Takaō Motohashi Hiroyuki Kitazume 31.8.
27 Char no kikan Yumiko Suzuki
Minoru Yokitani
Toshifumi Kawase Akihiro Kanayama 7.9.
28 Jupitris sennyū Akinori Endō Kazuhiro Mori Osamu Sekita Toshimitsu Kobayashi 14.9.
29 Side 2 no kiki Yumiko Suzuki Kunio Sera
Kunihisa Sugishima
Kunihisa Sugishima Hidetoshi Ōmori 21.9.
30 Jerid tokkō Akinori Endō Hiroyuki Yokoyama Jun Hirabayashi Kisaraka Yamada 28.9.
31 Half Moon Love Yumiko Suzuki
Minoru Yokitani
Kazuhiro Mori
Minoru Yokitani
Jin Tsumakata Yasuhiro Seo 5.10.
32 Nazo no mobile suit Akinori Endō Shūji Iuchi Takaō Motohashi Akihiro Kanayama 12.10.
33 Axis kara no shisha Kōichi Jimoku Osamu Sekita Toshimitsu Kobayashi 19.10.
34 Sora ga yobu koe Yumiko Suzuki Toshifumi Kawase Kisaraka Yamada 26.10.
35 Kilimanjaro no arashi Kazuhiro Mori Jun Hirabayashi Yasuhiro Seo 2.11.
36 Eien no Four Akinori Endō Kunihisa Sugishima Hiroyuki Kitazume 9.11.
37 Dakar no hi Yumiko Suzuki Hiroyuki Yokoyama Akihiro Kanayama 16.11.
38 Reccoa no kehai Akinori Endō Kunio Sera
Minoru Yokitani
Osamu Sekita Toshimitsu Kobayashi 23.11.
39 Kohan Yumiko Suzuki Toshifumi Kawase Kisaraka Yamada 30.11.
40 Gryps shidō Akinori Endō Kazuhiro Mori
Minoru Yokitani
Jun Hirabayashi Katsumi Terasaki 7.12.
41 Mezame Yumiko Suzuki Kunihisa Sugishima Yasuhiro Seo 14.12.
42 Sayonara Rozamie Akinori Endō Hiroyuki Yokoyama Naoyuki Onda 21.12.
43 Haman no chōshō Kunio Sera Osamu Sekita Akihiro Kanayama 28.12.
44 Zedan no mon Yumiko Suzuki Toshifumi Kawase Toshimitsu Kobayashi 11.1
1986
45 Ten kara kuru mono Akinori Endō Kazuhiro Mori Jun Hirabayashi Kisaraka Yamada 18.1.
46 Scirocco tatsu Yumiko Suzuki Toshifumi Kawase
Kunihisa Sugishima
Kunihisa Sugishima Yasuhiro Seo 25.1.
47 Sora no uzu Akinori Endō Hiroyuki Yokoyama Naoyuki Onda 1.2.
48 Rozamia no naka de Yumiko Suzuki Toshifumi Takizawa Osamu Sekita Akihiro Kanayama 8.2.
49 Inochi chitte Akinori Endō Kunio Sera Jun Hirabayashi Hirohide Shikishima 15.2.
50 Sora o kakeru Toshifumi Kawase Toshimitsu Kobayashi 22.2.

Liitännäisteokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimet ja tuotantohenkilöstö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kidō Z senshi Gundam -elokuvat
機動戦士Ζガンダム
(Kidō Z senshi Gundam)
Genre toiminta, science fiction
Elokuva: Kidō senshi Z Gundam A New Translation – hoshi o tsugu mono
Ohjaaja Yoshiyuki Tomino
Studio Sunrise
Julkaisupäivämäärä 28.5.2005
Kesto 94 min
Elokuva: Kidō senshi Z Gundam II A New Translation – koibitotachi
Ohjaaja Yoshiyuki Tomino
Studio Sunrise
Julkaisupäivämäärä 29.10.2005
Kesto 98 min
Elokuva: Kidō senshi Z Gundam III A New Translation – hoshi no kodō wa ai
Ohjaaja Yoshiyuki Tomino
Studio Sunrise
Julkaisupäivämäärä 4.3.2006
Kesto 99 min
  • 1: Kidō senshi Z Gundam A New Translation – hoshi o tsugu mono (ensi-ilta 28.5.2005)
Lipputulot: 860 milj. jeniä (Kinema junpōn mukaan)
  • 2: Kidō senshi Z Gundam II A New Translation – koibitotachi (ensi-ilta 29.10.2005)
Lipputulot: 600 milj. jeniä (Kinema junpōn mukaan)
  • 3: Kidō senshi Z Gundam III A New Translation – hoshi no kodō wa ai (ensi-ilta 4.3.2006)
Lipputulot: 490 milj. jeniä (Kinema junpōn mukaan)
”Hoshi no kodō wa ain” alun perin aiottu nimi oli ”Mitsudomoe”. Sen ensi-illaksi myös ehdotettiin päivää 22.2.2006, joka olisi ollut sarjan tv-lähetysten päättymisen 20-vuotisjuhlapäivä.

Elokuvista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat tehtiin Kidō senshi Z Gundam -televisiosarjan 20-vuotisjuhlan kunniaksi. Ne olivat ensimmäiset Gundam-elokuvat kolmeen vuoteen sitten kahden ∀ Gundam -elokuvan, Chikyūkōn ja Gekkōchōn. Tuotannon alkuvaiheessa niistä aiottiin yksinkertaisesti tv-sarjan osista koottuja kokoelmaelokuvia Kidō senshi Gundam - ja ∀ Gundam -elokuvien tavoin, mutta Tomino otti teemakseen antaa sarjan julmalle ja surulliselle tarinalle ”uuden tulkinnan ja näkökulman” ja muokkasi kolme elokuvaa itse uudelleen (toimien itse ohjaajana, käsikirjoittajana ja storyboardin tekijänä).

Elokuvien markkinoinnissa käytettyjä sloganeita olivat ”Uusi alku on sykkivä sielu. Vapauta ’Z’!” ”Suudelman muisto...” ja ”Tuntematon lopetus... Z:n uuden tulkinnan päätösosa. Löytääkö ihminen lämpöä avaruuden tyhjyydestä?!”

Elokuvat tehtiin erikoisella tavalla, jossa vanhaan tv-sarjan animaatiomateriaaliin lisättiin uusia animoituja osia. Uutta animaatiomateriaalia vanhennettiin keinotekoisesti, jotta se istuisi paremmin vanhaan. Elokuvien ensi-illan aikaan Tomino sanoi valinneensa tämän työskentelytavan, koska oli sitä mieltä, että jos elokuvat tehtäisiin kokonaan uudesta materiaalista, ei kyse olisi enää Z Gundamista. Joissakin kohtauksissa vain osia vanhasta materiaalista, kuten esimerkiksi mobile suitien ohjaamojen näyttöjä, muokattiin uudelleen.

Televisiosarjassa monet taistelukohtaukset olivat pääasiassa ampumataisteluita, mutta elokuvan taisteluihin lisättiin lähitaistelua: esimerkiksi Kamillen Gundam Mk-II:n ja Lilan Galbaldy β:n taistelussa Kamille osuu Lilan mobile suitiin kierrepotkulla.

Ääninäyttelijöiden listassa oli tv-sarjassa Char Aznable listattu ensimmäisenä, mutta Koibitotachi-elokuvasta eteenpäin ensimmäisenä listattiin Kamille Bidan.

Uusissa animaatio-osuuksissa monet mobile suitit, jotka suunniteltiin televisiosarjan valmistumisen jälkeen, tekevät cameo-eiintymisiä. Näihin kuuluvat mm. Kidō senshi Gundam 0083 – Stardust Memoryn GM Cannon, GM Custom ja GM Quel sekä Advance of Z – Titans no hata no moto ni -teosten Gundam TR-1 Hazel.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvien tarina on pääpiirteissään sama kuin tv-sarjassa. Monia yksittäisiä tapahtumia on leikattu, ja koska tarinasta oli tehty aiempaa ”reippaampi”, sarjassa kapinallisesta Kamillesta on tullut elokuvissa yhteistyöhaluisempi. Myös monia relevisiosarjan repliikkejä on muutettu ja leikattu.

Ääninäyttelijät ja roolimuutokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suuri osa televisiosarjan ääninäyttelijöistä, yli 20 henkeä, vaihdettiin uusiin elokuvia tehtäessä. Tomino pani Kamillea esittävän Nobuo Tobitan osallistumaan koe-esiintymiseen ja kertoi tälle, että roolitukseen saattaa tulla muutoksia. Osa televisiosarjan ääninäyttelijöistä, kuten Fa Yuirya esittänyt Miyuki Matsuoka, oli vetäytynyt ääninäyttelijän töistä, mikä pakotti korvaamaan heidät uusilla. Nämä muutokset ovat vaikuttaneet myös elokuvien jälkeisiin peleihin, joissa Z Gundamin hahmoja esiintyy. Liki kaikissa peleissä elokuvien ilmestymisen jälkeen on käytetty uusia ääninäyttelijöitä.

Four Murasamea esittänyt Saeko Shimzu vaihdettiin Yukanaan, Sarah Zabiarovia esittänyt Yūko Mizutani vaihtui toisessa elokuvassa Chizuru Ikewakiin ja kolmannessa Kaori Shimamuraan. Shimizu ja Mizutani ovat sanoneet, ettei heitä edes pyydetty toistamaan roolejaan. Shimizun julkaisemissa muistiinpanoissa Tomino oli asiasta kysyttäessä sanonu ääniohjaajan huijanneen häntä. Ohjaaja on kuitenkin myöhemmin sanonut aikoneensa alusta asti käyttää Fan ja Sarah’n rooleissa uusia näyttelijöitä ja pohtineensa asiaa tarkoin ääniohjaajan kanssa.

Hirotaka Suzuki (Bright Noa) ja Kōji Totani (Kacricon Cacooler) menehtyivät kolmannen, Hoshi no kodō wa ai -elokuvan nauhoitusten päättymisen jälkeen, joten elokuva jäi heidän viimeiseksi työkseen. Kolmannen elokuvan lopussa esiintyvän Sayla Massin äänenä käytettiin edesmenneen Yō Inouen tv-sarjaan nauhoitettuja repliikkejä sellaisenaan.

Sarjan ja elokuvien loppujen erot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Elokuvan loppuun tehtiin muutoksia televisiosarjan loppuun nähden. Kamillen tila, Z Gundamin menetys ja Axisin vetäytyminen etulinjasta poikkeavat elokuvassa, joten se ei enää televisiosarjan tavoin kytkeydy suoraan seuraavaan Kidō senshi Gundam ZZ -sarjaan (ns. rinnakkaismaailma). Tomino on julkisuudessa suhtautunut penseästi kysymyksiin Gundam ZZ:n tekemisestä uudelleen, ja on ilmaissut halunsa pitää alkuperäisen Gundam-jatkumon elokuvat seitsemässä Kidō senshi Gundam - ja Gyakushū no Char -elokuvat mukaan lukien.
  • Lopun seurauksena Avaruusvuosisata muuttui käsittämään kaksi eri jatkumoa – elokuva- ja televisiosarjajatkumot. Virallisesti kumpaakaan jatkumoa ei ole tunnustettu oikeaksi.
  • Tsukasa Kotobukin elokuvien tapahtumia myötäilevän sarjakuva Kidō senshi Z Gundam: Day After Tomorrow – Kai Shiden no report yorin replikeissä mainitaan, että Kamille, Fa, Shinta ja Qum jättivät Aragaman elokuvien tapahtumien jälkeen. Sarjakuvassa myös nähdään, miten alus saapuu Side 1:n Shangri-Lata muistuttavaan siirtokuntaan, mutta ainakaan tässä vaiheessa laivalla ei nähdä Judau Ashtan joukkoa.

Teemalaulut ja taustamusiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvien tunnuslauluista vastasi Tominon ystävä ja vannoutunut Gundam-fani Gackt. Taustamusiikit taas toimitti tv-sarjan tavoin Shigeaki Saegusa.

Mobile suitien käyntiäänet ja muut tehosteet vaihdettiin jo toimintansa lopettaneen E & M Planning Centerin tehosteista Fizz Sound Creationin vastaaviin. Näin ne vastasivat Kidō senshi Gundamin ja Kidō senshi Gundam 0083 – Stardust Memoryn tehosteita.

  • Kidō senshi Z Gundam – hoshi o tsugu mono, alkuteema: ”Metamorphoze
  • Kidō senshi Z Gundam – hoshi o tsugu mono, lopputeema: ”Kimi ga matte iru kara (Remix ver.)”
  • Kidō senshi Z Gundam II – koibitotachi, lopputeema: ”Mind Forest”
  • Kidō senshi Z Gundam III – hoshi no kodō wa ai, alkuteema: ”Love Letter
  • Kidō senshi Z Gundam III – hoshi no kodō wa ai, lopputeema: ”Dybbuk”
  • Kidō senshi Z Gundam – hoshi o tsugu mono, taustalaulu: ”Hush a Bye”
    • Sanat Rin Iogi, sävel Tadao Inoue, sovitus Hiroshi Miyagawa, laulu Satomi Majima

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäistä Hoshi o tsugu mono -elokuvaa ei näytetty kovinkaan laajalti – vain 86 teatterissa koko Japanissa – mutta se ylsi silti katsojatilastojen kolmanneksi. Viisi viikkoa ensi-iltansa jälkeenkin se oli vielä kymmenen katsotuimman joukossa. Elokuva sai myös Tokyo Anime Award -palkinnon teatterianimaatioiden sarjassa. Kidō senshi Z Gundam II – koibitotachi -elokuvan näytöspaikkojen määrä kasvoi 104:ään, ja Kidō senshi Z Gundam III – hoshi no kodō wa ai -elokuvan 106:een. Kidō senshi Z Gundam kokoi elokuvien myötä renessanssin kaikissa medioissa.

Animaatiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Useat 3D-tietokoneanimoiduista Gundam Evolve -lyhytanimaatioista käyttävät sarjan robotteja ja tapahtumia. Näitä ovat:

  • 2. osa, ”Gundam Evolve II – RX-178 Gundam Mk-II”
  • 9. osa, ”Evolve../9 – MSZ-006 Z-Gundam”
  • 12. osa, ”Evolve../12 – RMS-099 Rick-Dias”
  • 13. osa, ”Evolve../13 – RMS-108 Marasai”

Sarjakuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tv-sarjan aikaan Kazuhisa Kondō teki siitä sarjakuvaversion, joka julkaistiin Comic Bonbon -sarjakuvalehdessä. Sarjakuva seuraa melko tarkkaan televisiosarjan juonta, mutta siinä esiintyy vain sarjakuvaa varten luotuja mobile suiteja. Kondō teki niin ikään sarjan pohjalta rinnakkaismaailmaan sijoittuvan Side Story of Gundam Z -sarjakuvan, jota julkaistiin Mokei jōhō - ja B-Club-lehdissä. Sarjakuvassa on useita eroja alkuteokseen nähden: Char (Quattro), jonka sisko Saylan Bask on ottanut panttivangiksi, taistelee Titaanien riveissä, AEUG on Zeonin jäänne, Kamille entinen Zeonin kansalainen ja pääosa-mechan nimi on ”Z Gantuf”. Sarjakuva päättyi lopulta keskeneräisenä.

Tv-sarjan lähetysten aikaan Kindaieigasha julkaisi myös animaatiosarjan still-kuvista koostettuja sarjakuvia. Yksi kirja käsitti 5 televisiosarjan osaa, ja kirjoja julkaistiin yhteensä 10. Kuvien valinnasta ja kansikuvista vastasi televisiosarjan animaatio-ohjaajanakin toiminut Yasuhiro Seo. Hahmojen vuorosanoja oli kuitenkin muokattu ja leikattu huomattavasti televisiosarjaan nähden. Vuonna 2009 Kindaieigasha julkaisi sarjakuvat restauroituina painoksina.

  • Kidō senshi Z Gundam Film Comics (kanzenfukkokuban) Box-1, ISBN 978-4764822573 (julk. 15.7.2009)
  • Kidō senshi Z Gundam Film Comics (kanzenfukkokuban) Box-2, ISBN 978-4764822641 (julk. 10.9.2009)

Elokuvien julkaisun aikoihin kunkin elokuvan sarjakuvaversio julkaistiin Gundam Ace -sarjakuvalehdessä. Jokaisesta sarjakuvasta vastasi eri piirtäjä. Sivutarina Kidō senshi Z Gundam: Day After Tomorrow – Kai Shiden no report yori -sarjakuvaa julkaistiin myös samaisessa lehdessä.

Vuodesta 2011 Gundam Acessa on julkaistu elokuvien animaatio-ohjaajana toimineen Hiroyuki Kitazumen sarjakuvaa Kidō senshi Z Gundam Define -sarjakuvaa. Se jatkaa saman piirtäjän Kidō senshi Gundam: C.D.A. – wakaki suisei no shōzō -sarjakuvaa ja kertoo tapahtumista Charin (Quattron) näkökulmasta.

Romaanit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yoshiyuki Tomino kirjoitti televisiosarjan esityksen aikaan sarjan viisiosaisen romaaniversion, jonka julkaisi ensin Kōdansha, sittemmin Kadokawa shoten. Kuten edeltävän Kidō senshi Gundaminkin tapauksessa, romaaniversion tapahtumat poikkeavat televisiosarjan kulusta. Tarina ei myöskään ole jatkoa Kidō senshi Gundamin romaaniversion tarinalle.

Ennen televisiosarjan lähetysten alkua vuonna 1984 suunniteltiin myös ”Gyakushū no Char” -romaania, joka olisi jatkanut alkuperäisen Gundam-romaanin tarinaa. Huomio kuitenkin siirtyi uuden televisiosarjan romaaniversioon, kun sellainen päätettiin tehdä.

Mamoru Nagano piirsi Kōdanshan romaanien kannet, joissa robottien ja hahmojen yksityiskohdat ja puvut poikkeavat animaatiosta. Kannen ”Nagano-tyylistä” Gundamia käsiteltiin tarkemmin Model Graphix -pienoismallilehdessä, ja sitä voidaan pitää Gundam Sentinelissä esiintyvän Anaheim Gundamin edeltäjänä.

Kadokawan version kansista vastasi Haruhiko Mikimoto. Nämä piirrokset seuraavat animaatiosarjan designiä. Etusivun mobile suit -kuvat piirsi Kazumi Fujita, ja niiden yksityiskohdat poikkesivat suuresti animaatiosarjasta.

Vuonna 1986 julkaistiin Animage-lehden helmikuun numeron liitteenä Akinori Endōn kirjoittama ”Kidō senshi Z Gundam: Four Story – soshite, senshi ni...”. Romaani kertoo Four Murasamen vaiheista ennen Z Gundam -televisiosarjan tapahtumia, ja eräs Kidō senshi Gundamin hahmokin kuuluu päähahmoihin. Romaani julkaistiin uudistettuna painoksena syyskuussa 2009 Kadokawa Sneaker bunko -sarjassa. Kummankin version kaikesta kuvituksesta vastasi Kitazume.

  • Akinori Endō: ”Kidō senshi Z Gundam: Four Story – soshite, senshi ni...”, ISBN 978-4044119065 (julk. 1.9.2001)

Pelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelejä, joissa Z Gundamin robotit esiintyvät jossakin roolissa, on suuri määrä aina Super robot taisen -sarjasta lähtien. Alla on lueteltuna vain pelit, jotka on tehty Z Gundam -lisenssi pääroolissa.

  • Kidō senshi Z Gundam: Hot Scramble
  • Kidō senshi Z Gundam: AEUG vs. Titans
  • Kidō senshi Z Gundam: AEUG vs. Titans DX
  • Kidō senshi Gundam: Gundam vs. Z Gundam
  • Kidō senshi Z Gundam: Away to the Newtype (Super Famicom), myynti 33 000 kpl
  • Kidō senshi Z Gundam zenpen – Z no kodō (Sega Saturn), myynti 80 000 kpl
    • Toimintapeli, jossa pelaaja ohjaa Gundam Mk. II:ta. Peli kattaa sarjan tapahtumat Gabthley-taisteluun asti. Viholliset eivät esiinny vain samassa tasossa pelaajahahmon kanssa, vaan ne ilmestyvät myös etualalle ja taustalle, jolloin niiden tuhoamiseen tarvitaan erityisiä toimintoja. Pelaaja voi myös kutsua liittolaisiaan auttamaan taistelussa, mutta niiden tuhoamista vihollisista ei saa pisteitä.
  • Kidō senshi Z Gundam kōhen – sora o kakeru (Sega Saturn), myynti 16 000 kpl
    • Pelaaja ohjaa Z Gundamia, ja pelin tapahtumat jatkuvat televisiosarjan loppuun asti. Pelin ohjattavuus muistuttaa edeltäjäänsä, mutta Z Gundam liikku liukuen hyppimättä, ja pelaajalla on käytössään myös waverider-tila ja high-mega-laukaisimen ladatut laukaukset. Pomotaistelut ovat taistelupelimäisiä kaksintaisteluita. Jos pelaajalla on tallennus aiemmasta pelistä, avautuu peliin kenttiä, joissa ohjataan Hyakushikiä.
  • Kidō senshi Z Gundam (Playstation)
    • 3d-toimintapeli. Pelaaja kokee tapahtumat Charin ja Kamillen näkökulmasta. ”Char-moodi” ja ”Kamille-moodi” vievät kumpikin yhden CD:n. Peli sisältää yli 40 minuuttia uutta animaatiomateriaalia, jonka on ohjannut Shinji Takamatsu. Animoinnista vastasi Studio Dove, animaation ohjauksesta Nobuyoshi Nishimura ja äänistä Sadayoshi Fujino.

Pelikirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kidō senshi Z Gundam Vol. 1 – Green Noa no ketsudan
  • Kidō senshi Z Gundam Vol. 2 – Palaiologos hyōryū
    • Kummatkin pelikirjat julkaisi Hobby Japan. Sarjan tavoin niiden päähenkilönä on Kamille Bidan. Ensimmäinen kirja seuraa sarjan alun tapahtumia, ja pelaajan valinnoista riippuen Kamille voi myös liittyä Titaaneihin ja karkottaa AEUGin tiehensä. Toisen kirjan tapahtumat ovat kirjaa varten luotuja, ja osa sen uusista hahmoista esiintyy tärkeinä hahmoina myös Hobby Japanin myöhemmin julkaisemissa kolmessa Gundam ZZ -pelikirjassa.
  • Kidō senshi Gundam 0087 – Jerid shutsugekimeirei
    • Kirjan pelaajahahmo on Jerid Messa. Kirjassa on uusi tarina, joka käsittelee Jeridin kadettiaikoja Titaaneissa Alaskassa. Kirjan julkaisivat sekä Keibunsha että Bandai bunko.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shizuokan prefektuurin Kume no sato -tienvarsiasemalla on yksityishenkilön valmistama 1/3-mittakaavan Z Gundam -pienoismalli. Sen jaloissa on hydrauliset pumput, joilla sitä on mahdollista liikuttaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kidō senshi Z Gundam daijiten. , 1999. 978-4897993928.
  2. a b Kenji Inomata: Gundam shinwa Z. Diamond-sha, 1997. 978-4478950210.
  3. Great Mechanics 5. Futaba-sha, 2002. 4-575-46408-2.
  4. Comic Bonbon, , nro Erikoisnumero ”Kidō senshi Z Gundam 10-bai tanoshimu hon”.
  5. Toy Journal, , 1986. vsk, nro 5.
  6. Hideki Kakinuma, Satoshi Katō: Bandai character-plamo nendaiki. Gakushūkenkyūsha, 2007. 978-4054032828. (japaniksi)
  7. Satoru Matsumoto, Shōji Nakayoshi: Oretachi no Gundam Business. Nihon keizai shinbun shuppan -sha, 2007. 978-4532165987. (japaniksi)
  8. Nikkei BP -shan tekniikan tutkimusosasto: Shinka suru anime business. Nikkei BP -sha, 2000. 978-4822225544. (japaniksi)
  9. Nikkei Characters!: Otona no Gundam. Nikkei BP -sha, 2004. 978-4822217051. (japaniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]