Viimeinen samurai

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Viimeinen samurai
The Last Samurai
Elokuvan juliste
Elokuvan juliste
Ohjaaja Edward Zwick
Käsikirjoittaja John Logan
Tuottaja Tom Cruise
Säveltäjä Hans Zimmer
Pääosat Tom Cruise
Ken Watanabe
Koyuki
Shin Koyamada
Timothy Spall
Tony Goldwyn
Hiroyuki Sanada
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Ensi-ilta 2003
Kesto 154 min
Alkuperäiskieli englanti, japani
Budjetti 100 milj. USD
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Allmovie

Viimeinen samurai (The Last Samurai) on vuonna 2003 ensi-iltansa saanut historiallinen elokuva, jonka on ohjannut Edward Zwick. Elokuvan on käsikirjoittanut John Logan, joka on käsikirjoittanut myös Gladiatorin.

Viimeisen samurain keskeisissä rooleissa ovat tuottajanakin toimiva Tom Cruise (Nathan Algren), Ken Watanabe (Katsumoto), Koyuki (Taka), Shin Koyamada (Nobutada), Timothy Spall (Simon Graham) ja Tony Goldwyn (Bagley).

Elokuva sijoittuu vuosiin 1876 ja 1877 ja kertoo kenraali Custerin joukoissa palvelleesta kapteeni Nathan Algrenista, katkeroituneesta intiaanisotien veteraanista. Algren saa erikoisen työtarjouksen: Yhdysvaltain armeija palkkaa hänet kouluttamaan Kaukoidän nousevan valtion Japanin armeijaa. Lopulta Algren löytää itsenä keisarin modernisaatiopyrkimyksiä vastaan kapinoivien samuraiden joukosta. Tosihistoriassa japanilaista armeijaa kouluttivat Meiji-kaudella ensin ranskalaiset, sitten saksalaiset sotilaat.

Elokuvan juoni perustuu löyhästi Meiji-kauden Japanin vuoden 1877 kapina, jota johti samurai Saigō Takamori. Lisäksi inspiraatiota on haettu ranskalaisen kapteenin Joel Brunettin tarinasta. Hän taisteli samurai Enomoto Takeakin rinnalla Boshin-sodassa. Japanin länsimaistumisen todellisina vetureina toimineiden Ison-Britannian, Saksan ja Ranskan rooli on annettu elokuvassa Yhdysvalloille. Elokuvassa kuvattuja todellisia henkilöitä on yksinkertaistettu juonen vuoksi.

Vaikka useat elokuvan näyttelijöistä ovat japanilaisia, lähes koko tuotantotiimi koostui amerikkalaisista, ja suurin osa elokuvasta kuvattiin Uudessa-Seelannissa. Fujivuoresta näytettävät kohtaukset on oikeasti kuvattu Taranakivuorella Uudessa-Seelannissa. Useat kylässä tapahtuvat kohtaukset on puolestaan kuvattu Warner Brothersin studioilla, Kaliforniassa.

Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.