Valdesilaiset

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Valdesilaiset ovat 1100-luvulla syntynyt, katolisen kirkon harhaoppiseksi julistama uskonnollinen yhteisö. Liikkee nimi tulee ranskan ja latinan kielen sanoista: "vaux" ja "vallis", eli laakso. Valdesilaisuuden alku oli lyonilainen kauppiaan Valdésin tai Valdesiuksen kääntymyksessä 1170-luvulla. Keskiaikaiset valdesilaiset kritisoivat katolisen papiston heikkoa oppineisuutta, syntistä elämää ja kirkon omaisuutta, ja katsoivat itse edustavansa oikeaa, apostolista kristillisyyttä. Valdesilaiset käänsivät Raamatun osia kansankielelle, erityisen tärkeinä pidettiin evankeliumeita ja Apostolien tekoja. Osa valdesilaisista sitoutui siveyteen ja köyhyyteen ja vietti elämänsä kiertelevinä saarnaajina ja maallikkorippi-isinä. He eivät tunnustaneet paavin valtaa ja pitivät syntisten pappien jakamia sakramentteja pätemättöminä. Katolisen kirkon näkökulmasta maallikoiden saarnaus ja sakramentiksi laskettu ripittäytyminen ja synninpäästö maallikoiden kesken edustivat harhaoppisuutta.

Katolinen kirkko julisti valdesilaiset pannaan vuonna 1184, ja valdesilaista oppia tunnustaneita ryhmiä vainottiin keskiajalla ja uuden ajan alussa. Liike levisi Etelä-Ranskaan, Italiaan, Saksaan, Unkariin, Puolaan, sekä Böömiin. 1400-1500 -luvuilla valdesilaisia liittyi bööminveljiin, hussilaisiin ja kalvinisteihin. Vuonna 1848 valdolaiset saivat takaisin uskonnonvapautensa. Sveitsin kalvinistien suojissa heitä säilyi jonkin verran ja nykyisin valdolaisia arvioidaan olevan noin 50 000[1] lähinnä Italiassa ja Sveitsissä, mutta myös Etelä-Amerikassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Audisio, Gabriel. Preachers by Night: The Waldensian Barbes (15th-16th Centuries). Studies in Medieval and Reformation Traditions vol. 118. Leiden: Brill, 2007.
  • Audisio, Gabriel. The Waldensian Dissent: Persecution and Survival, C. 1170-C. 1570. Cambridge, U.K: Cambridge University Press, 1999.
  • Cameron, Euan. Waldenses: Rejections of Holy Church in Medieval Europe. Oxford, UK: Blackwell Publishers, 2000.
  • Tolonen, Pekka. “Väärin tulkittu esikuva ja harhaopin synty.” Ikuisuuden odotus: uskonto keskiajan kulttuurissa, toim. Meri Heinonen, 141–161. Helsinki: Gaudeamus, 2000.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suomalainen tietosanakirja, 1993, ISBN 951-35-4479-6, sivu 320
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Valdesilaiset.