Vakka-Suomi
Vakka-Suomi on Varsinais-Suomen länsiosassa sijaitseva maantieteellinen alue. Vakka-Suomen alueen kuntia ovat Kustavi, Laitila, Mynämäki, Pyhäranta, Taivassalo, Uusikaupunki ja Vehmaa. Näistä Uusikaupunki ja Laitila ovat kaupunkeja. Alueella aiemmin sijainneita kuntia ovat lisäksi Kalanti, Karjala, Lokalahti, Mietoinen, Pyhämaa ja Uudenkaupungin maalaiskunta.
Vakka-Suomen maantieteellinen alue on jonkin verran laajempi kuin Vakka-Suomen seutukunta. Aiemmin Vakka-Suomen seutukuntaan kuuluneet Mynämäki ja siihen liitetty Mietoinen ovat nykyään osa Turun seutukuntaa.
Nimi Vakka-Suomi viittaa alueella muinoin kukoistaneeseen kotiteollisuuden alaan: vakkojen ja kousien valmistamiseen.[1] Tämä elinkeino sai alueella merkitystä jo keskiajalla, ja sen tuotteita vietiin ulkomaillekin.
Vakka-Suomessa elää muun Varsinais-Suomen tavoin vahva paikallinen murre, joka kuuluu lounaismurteiden ryhmään. Murretta on tehnyt tunnetuksi laitilalainen runoilija Heli Laaksonen.
Vakka-Suomen vaakuna
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Vakka-Suomessa on käytössä vanha, epävirallinen seutuvaakuna. Vaakunaa on käytetty kuntien yhteisten hankkeiden ja organisaatioiden yhteydessä. Vaakuna muistuttaa jonkin verran Kalannin vaakunaa, joka oli käytössä vuosina 1951–1992, kunnes Kalanti liitettiin Uuteenkaupunkiin.
Vakka-Suomen vaakunassa on kuvattu puuesine, jonka arvellaan viittaavan alueella historiassa kukoistaneeseen vakkojen ja muiden puuesineiden valmistukseen. Vaakunan aallot kuvaavat alueen laajoja merenrantoja ja myös Sirppujokea, joka yhdistää sisämaata mereen ja on ollut historiassa tärkeä kulkureitti.
Alueella ilmestyviä lehtiä
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Vakka-Suomen alueella ilmestyviä sanomalehtiä ovat Uudessakaupungissa ilmestyvä Uudenkaupungin Sanomat, Laitilassa ilmestyvä Laitilan Sanomat ja Uudessakaupungissa ilmestyvä Vakka-Suomen Sanomat, joka sisältää uutisia Askaisten, Kustavin, Lemun, Maskun, Mynämäen, Nousiaisten, Taivassalon, Vehmaan ja Velkuan tapahtumista. Lisäksi alueella ilmestyy kaupunkilehti Vakka-Suomen Aluesanomat.
Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Kirjallisuutta
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Koillinen, Perttu (koonnut): Vakka-Suomen bibliografia 1900–1999. Raisio: P. Koillinen, 2000. ISBN 952-91-2022-2
- Kaitanen, Veijo & Laukkanen, Esa & Uotila, Kari (toim.): Muinainen Kalanti ja sen naapurit: Talonpojan maailma rautakaudelta keskiajalle. (Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran toimituksia 825) Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2003. ISBN 951-746-289-1
Viitteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- ↑ Yleistä Uudenkaupungin historiasta | Uusikaupunki.fi (Arkistoitu – Internet Archive)
Aiheesta muualla
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Lisää luettavaa aiheesta Vakka-Suomen laulu on Wikiaineistossa
- "Polut kulttuurimaisemaan" -EU-hanke: Vakka-Suomen kulttuurimaisema
- Vakka-Suomen paikkatietopalvelu (Arkistoitu – Internet Archive)
- ymparisto.fi: Vakka-Suomen vesistöalue
- Alueen sanomalehdet