Toutain

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Toutain
Aspius aspius Prague Vltava 1.jpg
Uhanalaisuusluokitus: Elinvoimainen [1]
Elinvoimainen
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Karppikalat Cypriniformes
Heimo: Särkikalat Cyprinidae
Suku: Leuciscus
Laji: aspius
Kaksiosainen nimi
Leuciscus aspius
(Linnaeus, 1758)
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Toutain Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Toutain Commonsissa

Toutain (Leuciscus aspius)[2] ent. (Aspius aspius) on särkikaloihin kuuluva petokala. Nimi toutain on peräisin Kymenlaaksosta. Tähän kalaan viittaa myös Kouvolan ja Loviisan rajalla sijaitsevan Teutjärven ja siihen laskevan Teutjoen nimet.[3] Toutain on Pirkanmaan maakuntakala.

Kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toutain kasvaa 40–100 cm pitkäksi ja 1–3 kg painavaksi, joskus jopa 12-kiloiseksi. Väriltään toutain on hopeanhohtoinen ja sen vatsapuolen evät ovat kellertävät. Toutaimen voi tunnistaa myös suuresta suusta. Toutain elää makeassa vedessä ja murtovedessä. Se syö lähinnä kaloja ja kutee toukokuussa.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toutaimen päälevinneisyysaluetta on Itä- ja Kaakkois-Eurooppa. Sitä tavataan Elbe-joelta Uralille, Araljärvelle ja Tonavan vesistöön. Pohjoismaissa toutainta tavataan Suomen lisäksi Norjassa Glomma-joen vesistössä ja Etelä-Ruotsin joissakin vesistöissä. Ilmastollisista syistä toutainta ei tavata luontaisesti 62. leveysasteen pohjoispuolella, yhtä pohjoisessa kuin Suomessa sitä esiintyy vain Volgan sivujoen Kaman alueella.[3]

Rapfen.jpg
Toutaimen mätiä

Suomessa toutain on varsin harvinainen. Sitä on tavattu alun perin Kokemäenjoen ja Kymijoen alajuoksuilla ja niihin liittyvissä vesistöissä. Kymijoen alueelta se hävisi sukupuuttoon vesistön likaantumisen ja rakentamisen vuoksi, ja Kokemäenjoen alueellakin kanta oli heikoimmillaan perin vähissä. Nyt tilanne on valoisampi ja toutainta on levitetty istutuksin useisiin eteläsuomalaisiin vesiin.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Freyhof, J. & Kottelat, M.: Leuciscus aspius IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1. 2008. International Union for Conservation of Nature, IUCN, www.iucnredlist.org. Viitattu 21.08.2013. (englanniksi)
  2. http://www.fishbase.org/summary/Leuciscus-aspius.html Species in the genus Leuciscus. W.N. Eschmeyer ja R. Fricke (toim.): Catalog of Fishes electronic version. California Academy of Sciences. (englanniksi)
  3. a b www.mmm.fi

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.