Tisza

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tisza lähellä Szolnokin kaupunkia
Tisza Szegedin kaupungissa
Tisza kartalla.

Tisza (saks. Theiß, romaniaksi Tisa, serb. Тиса, Tisa, slovakiksi Tisa, ukr. Тиса, Tysa, lat. Tissus, Tisia tai Pathissus) on Tonavan suurin sivujoki ja Unkarin toiseksi pisin joki. Joen mukaan on nimetty myös myöhäisneoliittinen Tiszan kulttuuri.

Tisza alkaa Karpaateilta Ukrainassa kohdassa, jossa nk. Valkoinen Tisza ja Musta Tisza yhdistyvät. Tisza toimii aluksi Ukrainan ja Romanian rajajokena sekä Ukrainan ja Unkarin rajajokena. Se kulkee vielä Unkarin ja Slovakian rajallakin 5 km:n matkan, ja kääntyy sitten etelään. Ukrainan kaupungeista sen varrella sijaitsevat mm. Velykyj Bytškiv, Hust, Vynohradiv ja Tšop, Romaniassa Sighet.

Unkarissa Tiszan pituus on nykyään 966 km. Alun perin joen pituus Unkarin alueella oli 1419 km, ja joki mutkitteli huomattavasti nykyistä enemmän. Mutkaisuudesta seuranneiden useiden tulvien takia unkarilaiset suoristivat Tiszaa vuosina 1846-1880. Tästäkin huolimatta tulvat ovat edelleen aiheuttaneet aika ajoin tuhoja. Suurimpia kaupunkeja Tiszan varrella ovat Tokaj, Tiszafüred, Szolnok, Csongrád ja Szeged. Szegedin lähellä Tisza ylittää Unkarin ja Serbian rajan ja virtaa eteläsuunnassa Vojvodinaan, jossa se laskee Tonavaan hieman Novi Sadista itään.

31. tammikuuta vuonna 2000 jokea kohtasi luonnonkatastrofi, kun eräässä romanialaisessa kultakaivoksessa sattuneen onnettomuuden seurauksena jokeen pääsi Someş-sivujoen kautta syanidia. Tämän seurauksena joesta kuoli kaikki elollinen, mikä luonnollisesti merkitsi katastrofia myös joen varrella toimineille kalastajille.