Tankie

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Neuvostoliittolaisia tankkeja Budapestin kadulla vuonna 1956.

Tankie on halventava englanninkielinen nimitys, jota käytetään yleensä autoritaarisista kommunisteista, erityisesti niistä, jotka tukevat tällaisten hallintojen tai niiden liittolaisten sortotoimia. Tarkemmin sanottuna termiä on sovellettu niihin, jotka ilmaisevat tukensa yhden puolueen marxilais-leniniläisille valtioille, olivatpa ne nykyisiä tai historiallisia. Antiautoritaariset vasemmistolaiset, mukaan lukien anarkistit, libertaarisosialistit, vasemmistokommunistit, demokraattiset sosialistit ja reformistit käyttävät sitä yleisesti kritisoidakseen leninismiä, vaikka termiä on käytetty yhä enemmän myös liberaaleissa ja oikeistolaisissa ryhmissä.[1][2]

Sana ”tankie” on johdettu panssarivaunua tarkoittavasta englannin kielen sanasta tank. Termiä käyttivät alun perin toisinajattelevat kommunistit kuvaamaan Ison-Britannian kommunistisen puolueen (CPGB) jäseniä, jotka seurasivat Neuvostoliiton kommunistisen puolueen (CPSU) puolueen linjaa. Erityisesti sitä käytettiin erottamaan puolueen jäsenet, jotka puolustivat Neuvostoliiton panssarivaunujen käyttöä vuoden 1956 Unkarin kansannousun ja vuoden 1968 Prahan kevään tukahduttamisessa tai jotka noudattivat laajemmin Neuvostoliiton kantoja[3]. Isossa-Britanniassa (erityisesti vasemmiston sisällä) sanaa voidaan käyttää henkilöstä, jolla on perinteiset valtiojohtoiset vasemmistolaiset näkemykset verrattuna maltillisempaan keskustalaiseen politiikkaan.

Termiä on laajennettu kuvaamaan ihmisiä, jotka tukevat, puolustavat tai kieltävät kommunistijohtajien, kuten Vladimir Leninin, Josif Stalinin ja Mao Zedongin tekemät rikokset. Viime aikoina termiä on käytetty koko poliittisella spektrillä ja geopoliittisessa kontekstissa kuvaamaan niitä, jotka suosivat länsimaiden vastaisia valtioita, autoriaarisia valtioita tai valtioita, joilla on sosialistinen perintö, kuten Valko-Venäjää, Kuubaa, Kiinaa, Syyriaa, Pohjois-Koreaa ja Venäjää. Lisäksi termi kuvaa halventavasti poliittisia aktivisteja, joilla sanotaan olevan taipumus olla suotuisia ei-sosialistisia valtioita ja poliittisia ryhmittymiä kohtaan, joilla ei ole yhteyttä sosialismiin, jos ne ideologiastaan riippumatta vastustavat Yhdysvaltoja, kuten Iran tai Hizbollah.

Määritelmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Prahan kevään jälkeen termiä käytettiin kuvaamaan länsimaiden kommunistisen puolueen jäseniä, jotka olivat tukeneet Varsovan liiton valtioiden hyökkäystä Tšekkoslovakiaan, (jonka jäsen Tšekkoslovakia oli). Sitä käytettiin myös 1980 -luvulla kuvaamaan kritiikitöntä tukea, jonka Morning Star lehti antoi Neuvostoliiton väliintulolle Afganistanissa[4].  Christina Pettersonin mukaan "poliittisesti ottaen tankiet pitävät menneitä ja nykyisiä sosialistisia järjestelmiä aitoina yrityksinä luoda kommunismia, eivätkä siten ole etääntyneet Stalinista, Kiinasta jne."

Vuoteen 2017 mennessä tankie oli noussut uudelleen autoritaaristen kommunistien Internet-slangiksi, ja siitä tuli erityisen suosittu nuorten demokraattisten sosialistien keskuudessa[5]. Vuonna 2017 vasemmistolainen kirjailija Carl Beijer väitti, että termillä tankie on kaksi erillistä käyttöä. Alkuperäinen, joka oli "esimerkki tankkien lähettämisestä Unkariin murskaamaan vastarinta Neuvostoliiton kommunismia vastaan". Yleisemmin tankie on henkilö, jolla on taipumus tukea "militanttia kapitalismin vastustamista" nykyään sitä käytetään varsinkin internetyhteisöissä, jolloin se tarkoittaa "jotain" itsensä kommunistiksi julistanutta henkilöä, joka uskoo salaliittoteorioihin ja jonka retoriikka on suurelta osin performatiivista. '" Hän suhtautui kriittisesti molempiin käyttötarkoituksiin.  The Intercept -toimittaja Roane Carey tunnisti "tankie -ajattelutavan avainelementin [yksinkertaiseksi] oletukseksi siitä, että vain Yhdysvallat voi olla imperialistinen, ja siksi kaikkia Yhdysvaltoja vastustavia maita on tuettava".[6]

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdistyneessä kuningaskunnassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tankie syntyi Isossa-Britanniassa terminä Ison-Britannian kommunistisen puolueen (CPGB) kovan linjan jäsenille.  Tämä CPGB: n stalinistinen tai "tankie" -siipi liittyi näkemyksiin CPGB: n vahvasta läsnäolosta brittiläisissä ammattiliitoissa.

tuki Unkarin hyökkäykselle oli tuhoisa puolueen maineelle Britanniassa.  CPGB kritisoi lievästi Neuvostoliiton hyökkäystä Tšekkoslovakiaan vuonna 1968, jonka he perustelivat välttämättömänä toimenpiteenä, vaikka kovan linjan ryhmä tuki sitä, mukaan lukien appeal ryhmä, joka jätti puolueen protestina. [viite Tarvitaan]

Termiä käytettiin edelleen 1980-luvulle asti, erityisesti CPGB: n uudistusmielisen eurokommunistisen siiven ja perinteisen neuvostomyönteisen ryhmän jakautumisen yhteydessä, joista jälkimmäistä kutsutaan edelleen tankie nimellä. Termiä käytetään joskus työväenpuolueessa poliittisesti vanhanaikaisen vasemmistolaisen slangina.

internetissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Termiä tankie on käytetty englanninkielisessä sosiaalisessa mediassa kuvaamaan kommunisteja, (erityisesti länsimaiden kommunisteja), jotka ylläpitävät kommunistijohtajien, kuten Vladimir Leninin, Joseph Stalinin ja Mao Zedongin, perintöä. Vaikka sitä käytetään yleisesti halventavasti, jotkut marxisti-leninistit ovat ottaneet sen uudelleen käyttöön ja käyttäneet termiä eräänlaisena kunniamerkkinä.

Taiwanilainen vasemmistolainen aikakauslehti New Bloom väittää, että monet modernit tankiet ovat englanninkielisten maiden aasialaisten yhteisöjen jäseniä. Erityisesti kiinalaisen yhteisön jäsenet, jotka etsivät radikaaleja vastauksia sosiaalisiin epäkohtiin, kuten muukalaisvihaan aasialaisia kohtaan, vetävät puoleensa tankiekeskustelua. Tätä modernia käsitystä tankiesta on kuvattu myös "yhteisölliseksi kiinalaiseksi nationalismiksi".

Esimerkki nykyaikaisesta käytöstä on kuvaus niistä vasemmistolaisista, "jotka vaistomaisesti puolustavat Kiinaa sen ajatuksen perusteella, että se on esimerkki tosiasiallisesti olemassa olevasta sosialismista, joka vastustaa länsimaista imperialismia", puolustavat uiguurien vainoa Kiinassa ja oikeuttavat Kiinan hallituksen "terrorismin vastaiset" operaatiot.

Vuonna 2022 New York -lehti huomautti, että Yhdysvalloissa "niin sanotut tankiet eivät muodosta enemmistöä Amerikan demokraattisten sosialistien (DSA) jäsenistä tai käytä paljon valtaa laajemmassa vasemmistossa, mutta heitä on olemassa" ja että "muiden maiden vasemmistolaiset ovat taistelleet amerikkalaisen tankie kommunistien kanssa vuosia", viitaten Hongkongin ja Puolan aktivisteihin, jotka ovat eläneet autoritaaristen kommunististen hallintojen alaisuudessa.

Termiä tankie on käytetty myös nykyaikana kuvaamaan Bashar al-Assadin kaltaisten amerikkalaisvastaisten johtajien puolustajia tai niitä, jotka levittävät Venäjä-mielisiä narratiiveja Venäjän ja Ukrainan sodan yhteydessä.  Sitä on sovellettu amerikkalaisen vasemmiston elementteihin, jotka ovat vähätelleet Venäjän aggressiivista ulkopolitiikkaa ja ihmisoikeusrikkomusten historiaa", New York -lehden Sarah Jonesin mukaan.[7]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nicholas Watt, Nicholas Watt Chief political correspondent: Boris Johnson: Jeremy Corbyn and Labour left are 'tankies and trots' The Guardian. 5.10.2015. Viitattu 11.5.2024. (englanniksi)
  2. Jan Dutkiewicz, Dominik Stecuła: Why America’s Far Right and Far Left Have Aligned Against Helping Ukraine Foreign Policy. 16.5.2024. Viitattu 11.5.2024. (englanniksi)
  3. New Statesman: What are “Trots” and “Tankies”? New Statesman. 9.8.2016. Viitattu 12.5.2024. (englanniksi)
  4. Wayback Machine web.archive.org. Arkistoitu 16.4.2021. Viitattu 13.5.2024.
  5. How a Real Civil War Between Rich and Poor Could Actually Happen web.archive.org. 8.11.2020. Arkistoitu 8.11.2020. Viitattu 13.5.2024.
  6. How the Left Should Respond to Russia’s Invasion of Ukraine web.archive.org. 1.4.2022. Arkistoitu 1.4.2022. Viitattu 13.5.2024.
  7. Russia’s Invasion of Ukraine Tests the American Left web.archive.org. 3.3.2022. Viitattu 15.5.2024.