Steve Mackay

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Steve Mackay
Steve Mackay esiintyy The Stoogesin kanssa vuonna 2007. Mackay äärimmäisenä oikealla.
Steve Mackay esiintyy The Stoogesin kanssa vuonna 2007. Mackay äärimmäisenä oikealla.
Henkilötiedot
Syntynyt25. syyskuuta 1949
Kuollut10. lokakuuta 2015 (66 vuotta)
Muusikko
Tyylilajit Rock, jazz
Soittimet saksofoniView and modify data on Wikidata
Yhtyeet The Stooges, Carnal Kitchen, Violent Femmes, Estel
Aiheesta muualla
www.stevemackay.org

Steve Mackay (25. syyskuuta 194910. lokakuuta 2015) oli yhdysvaltalainen saksofonisti. Hänet tunnetaan parhaiten The Stooges -yhtyeestä ja soitostaan sen Fun House -albumilla.

The Stooges[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Steve Mackay kuului 1970-luvun alussa Detroitissa toimineeseen Carnal Kitchen -yhtyeeseen. The Stooges-laulaja Iggy Pop palkkasi hänet yhtyeeseen saksofonistiksi juuri ennen kuin yhtye lähti Los Angelesiin äänittämään toista albumiaan Fun House. Albumin jälkeen Mackay keikkaili Stoogesin kanssa useita kuukausia mutta erosi yhtyeestä syksyllä 1970.

Mackay palasi Stoogesiin yhtyeen tehtyä paluun vuonna 2003. Hän esiintyi yhtyeen kanssa kuolemaansa asti. Hän levytti yhtyeen kanssa albumit The Weirdness (2007) ja Ready to Die (2013).

Muut yhtyeet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1980-luvun lopussa Mackay teki paluun Carnal Kitcheniin vaimonsa kanssa, joka oli laulava basisti. He erosivat vuonna 2001, jolloin Mackay meni uusiin naimisiin. 1980-luvulla Mackay esiintyi ja levytti Violent Femmesin , Snakefingerin, Commander Codyn, Smegman, Zun, Andre Williamsin, the Moonlightersin, Clubfoot Orchestran ja Van Rozay from San Josen kanssa.

Mackayn huhuttiin ja luultiin pitkään aikaa kuolleen. Vuonna 2000 The Stooges -aiheisia artikkeleita sekä ohjelmia julkaisseet ja esittäneet MTV, VH1 ja Rolling Stone väittivät Mackayn kuolleen AIDS:iin 1970-luvulla. Mackayn itsensä mukaan toimittaja Nick Kent sai huhut aikaan kirjoitettuaan huonosti toimitetun Stooges-artikkelin, jossa väitti tämän kuolleen. Todellisuudessa hän oli sekoittanut Mackayn lyhytaikaiseen Stooges-basisti Zeke Zettneriin, joka kuoli heroiinin yliannostukseen vuonna 1973.[1] Pienen levy-yhtiö Radonin omistaja Scott Nydegger sai huhut loppumaan ottamaan Mackayhyn yhteyttä ja kutsumalla hänet levyttämään studiossa omaa kappalemateriaalia.

Radon julkaisi singlen vuonna 1999, ja Mackay alkoi keikkailla levy-yhtiön kokoaman bändin kanssa. He aloittivat ensimmäisen kiertueensa heinäkuussa 2003. Sen muut jäsenet olivat basisti Marlon Kasberg, rumpali Sam Lohman, multi-instrumentalisti Travis McAlister, perkussionisti-laulaja Noah Mickens ja rumpali Scott Nydegger.

Mackay esiintyi myös Violent Femmesin kanssa ja vieraili yhtyeen albumilla The Blind Leading Naked. Hän on julkaissut myös omaa soolomateriaaliaan. Hänen albumejaan ovat En Voyage, Popular Electronic Uzak, You've Got Your Orders 3 ja Multiball Magazine Issue 2. Vuonna 2006 hän kiersi oman The Steve Mackay Ensemble -yhtyeensä kanssa Yhdysvalloissa ja Euroopassa.

Helmikuussa 2011 ilmestyi Mackayn sooloalbumi Sometimes Like This I Talk, jolla vieraili The Stoogesin jäseniä, ja sen seuraaja Machine Gun from USS. Samana vuonna ilmestyi myös North Beach Jazz-albumi, jolla Stoogesin basisti Mike Watt vierailee. Vuonna 2012 Mackay vieraili portugalilaisen Black Bombaim -yhtyeen albumilla Titans. Mackay vieraili vuonna 2014 Meredith Hunters -yhtyeen albumilla ja keikkaili Bunktiltin sekä Violent Femmesin kanssa.

Mackayn viimeinen työ oli vuonna 2015 ilmestynyt R. Stevie Mooren ja Scott Nydeggerin kanssa levytetty kokeellista punk-musiikkia esittänyt Round Eye -yhtye, joka julkaisi nimeään kantaneen albumin.

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Steve Mackay joutui sairaalahoitoon saatuaan verenmyrkytyksen syyskuussa 2015. Hän kuoli 66-vuotiaana sairaalahoidossa Daly Cityssä 10. lokakuuta 2015.[2]

Mackaylle järjestettiin muistokonsertti Pacificalla Winter's Tavernissa 27. helmikuuta 2016. Jello Biafran ja Mike Wattin johtama yhtye esitti parhaat palat The Stoogesin Fun House -albumilta. Watt luki yleisölle Iggy Popin kirjoittaman muistorunon. Valtaosan tapahtuman esiintyjistä oli Mackayn ystäviä ja yhtyetovereita hänen paikallisista bändeistään.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]