Steve Buscemi

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Buscemi vuonna 2009.
Steve Buscemi n. vuonna 1996

Steve Vincent Buscemi (s. 13. joulukuuta 1957) on yhdysvaltalainen näyttelijä, käsikirjoittaja ja ohjaaja. Hän on voittanut Golden Globe -palkinnon vuonna 2011 pääroolistaan televisiosarjassa Boardwalk Empire. Hän on ollut myös viidesti Emmy-ehdokkaana.

Varhaisvaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Buscemi syntyi Brooklynissa, New Yorkissa. Hänen vanhempansa olivat italialais-amerikkalainen puhdistustyöntekijä ja Korean sodan veteraani John Buscemi, ja irlantilais-amerikkalainen Dorothy Buscemi. Hänellä on kolme veljeä. Buscemi valmistui Valley Stream Central High Schoolista vuonna 1975 ja Benningtonin collegesta vuonna 1980. Hän työskenteli New Yorkissa palomiehenä vuodesta 1980 vuoteen 1984.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijänä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Buscemi on kokeellisen teatteriryhmän The Wooster Groupin jäsen.

Buscemi on tehnyt lukuisia elokuvarooleja vuodesta 1986 lähtien. Tunnetuimpia rooleja Mr. Pink elokuvassa Reservoir Dogs, Garland Green elokuvassa Con Air – lento vapauteen, Rockhound elokuvassa Armageddon, Donny elokuvassa Big Lebowski sekä Carl Showalter elokuvassa Fargo. Vaikka hänet tunnetaan erityisesti sivurooleistaan, hän on menestynyt myös päärooleissa. Hän esitti pääosaa Seymouria muun muassa elokuvassa Ghost World. Buscemi on esiintynyt myös elokuvissa Miller's Crossing, Barton Fink, Nouseva aurinko, Pulp Fiction, Desperado, Pako L.A:sta ja Big Fish.

Buscemin hahmot ovat usein neuroottisia tai vainoharhaisia. Hän on esiintynyt useissa Coenin veljesten elokuvissa, ja yleensä hänen hahmonsa kuolee niissä.(Tästä hän on saanut maineen "luuseri, joka saa turpaansa")

Vuonna 2003 Buscemi vieraili Simpsoneissa omana itsenään. Vuonna 2004 hän liittyi Sopranosin näyttelijäkaartiin, jossa hän esittää Tony Sopranon serkkua ja lapsuudenystävää Tony Blundettoa. Buscemi oli aiemmin ohjannut sarjan kolmannen tuotantokauden jakson ”Erämaan armoilla” (engl. Pine Barrens), joka on yksi sarjan fanien suosikkijaksoista. Hän esiintyi myös kuudennen tuotantokauden kolmannessa jaksossa taivaanportin ovimiehenä Tony Sopranon unessa. Hän ohjasi sarjan kuudennen tuotantokauden viidennen jakson.

Ohjaajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paitsi näyttelijänä, Buscemi on tehnyt uraa myös ohjaajana. Interview (2007) on uusintaversio Theo van Goghin samannimisestä elokuvasta. Buscemi näyttelee itse miespääosaa. Aikaisemmin hän on ohjannut myös elokuvat Trees Lounge (1996), Elukkatehdas (2000) ja Lonesome Jim (2005). Hän on myös ohjannut jaksoja televisiosarjoihin Sopranos , Homicide: Life on the Street, Kylmä rinki, U.S. Male ja Cuts Like a Knife.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Buscemi on naimisissa Jo Andresin kanssa. Andres on toiminut muun muassa ohjaajana, näyttelijänä, performanssitaiteilijana sekä koreografina. Buscemeilla on yksi poika, Lucian Buscemi, joka syntyi vuonna 1990. Buscemi asuu tällä hetkellä Brooklynissa.

Buscemi on Stanley Tuccin läheinen ystävä.

Syyskuun 11. päivän iskujen jälkeisenä päivänä vuonna 2001 Buscemi ilmoittautui vapaaehtoiseksi entiselle paloasemalleen auttamaan eloonjääneitä.

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]