Slovakian kansannousu 1944

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Slovakialaisia sotilaista kansannousun aikaan.

Slovakian kansannousu oli toisessa maailmansodassa Saksan alaisessa Slovakian tasavallassa 29. elokuuta25. joulukuuta 1944 järjestetty laaja kapinaliike Saksaa vastaan. Kansannousu siirsi Slovakian liittoutuneiden puolelle liittoutuneiden liittäessä sen osaksi niin sanottua Yhteistä natsismin vastaista taistelua.

Slovakia oli ollut vuodesta 1939 lähtien Saksan protektoraatti. Kansannousu puhkesi partisaanien sysäämänä elokuun lopussa 1944 Varsovan kansannousun ja Stalinin innoittamana. Se oli laajin natsismin vastainen kansannousu Saksan tuolloin hallitsemassa Euroopassa. Partisaanit saivat haltuunsa suuren osan Slovakiaa, mutta Wehrmacht ehti tukahduttaa kansannousun vuoden loppuun mennessä, ennen venäläisten saapumista.

Seuraukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kansannousun muistomerkki Banská Bystrican kaupungissa.

Slovakian kansannousun poliittiset heijastumat näkyvät vielä nykyisinkin. Se nosti slovakkien kansallista itsetuntoa. Sillä oli oma merkityksensä, kun Tšekkoslovakia jakautui lopullisesti kahtia vuoden 1993 alussa. Jälkikäteen arvioiden kommunistien vallanotto Tšekkoslovakiassa näytti väistämättömältä, sillä toukokuuhun 1945 mennessä yli 90 prosenttia maasta oli puna-armeijan hallussa.

Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.