Simpele (taajama)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Simpele on Rautjärven kuntakeskus. Nykyisellä Simpeleen taajamalla tarkoitetaan käytännössä entisen Simpeleen kunnan Kivijärven kylän aluetta. Simpeleen ja Rautjärven kuntaliitoksen yhteydessä Kivijärven kylän nimi muutettiin Simpeleeksi. Paikannimenä Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva Kempele on nimenä samankaltainen, mutta taipuu eri tavoin.

Simpeleen tehdasyhdyskunnalle asemakaavan laati vuonna 1917 Viipurin kaupunginarkkitehtinakin toiminut Uno Ullberg. Simpeleen taajamarakenne poikkeaa tyypillisestä maalaiskunnasta, ja se on aluesuunnittelun sekä teknisen infrastruktuurin puolesta rakennettu kaupunkimaisesti. [1]

Simpeleellä on oma paloasema, joka kuuluu Etelä-Karjalan pelastuslaitokseen.

Elinkeinoelämä / Palveluja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elinkeinoelämän osalta Simpeleen elinkeinorakenne on hyvin pitkälle teollisuuspainotteinen, suurimman työantajan ollessa Metsä Board Simpele. Paikkakunnalla merkittävähkönä työllistäjänä puunjalostusteollisuutta edustaa myös puunjalostusalan perheyritys Vankkapuu Oy, joka Simpeleen alueella toimivissa kahdessa yksikössään Änkilänmäellä Änkilän kylässä ja Metsä Board Simpeleen tehdasalueella Proomuniemessä valmistaa teollisuuden tarpeisiin kuormalavoja, rullanpäätulppia lähinnä paperi- ja kartonkiteollisuudelle sekä lisäksi kierrättää kartonkihylsyjä. Muita teollisuusyrityksiä edustaa valmisbetonia ja muita betonituotteita tuottava sekä rakentamiseen liittyviä järjestelmiä ja palveluja toimittava Karjalan Betoni Oy.

Kaupan- ja palvelualalla toimivat muun muassa liikenneasema Teboil Simpele, Neste Simpele huoltoasema, kahvilat ja ravintolat Kahvila Lounaskulma, Ravintola Simpele, Sirpakka Baari ja Siika Bar, päivittäistavarakaupat (K-Market Hermanni ja S-market Simpele), ja erikoiskaupat, kuten Simpeleen Apteekki, urheiluliike Simpeleen Urheilu Naukkarinen & Naukkarinen sekä rautakauppa Maasälpä Jorma Repo Ky, joka valmistaa myös keittiökalusteita ja erikoiskalusteita kalustetehtaallaan.

Muita palveluyrityksiä ovat mm. Etelä-Karjalan Osuuspankki ja IT-alan palveluyritys IT-Lähituki Backman-Hyrkäs Oy sekä Änkilän Hoivapalvelu Oy:n ylläpitämä, tehostettua palveluasumista tarjoava Silamuskoti.

Media[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Simpele sai oman paikallislehden vuonna 1952, jolloin Kaakkoisseutu alkoi ilmestyä. Lehti ilmestyi parin ensimmäisen näytenumeron verran Simpeleen seutu -nimisenä, jonka jälkeen nimi muuttui Kaakkoisseuduksi. Lehdestä muodostui Simpeleen ja Rautjärven sekä myöhemmin, vuonna 1973 tapahtuneen kuntaliitoksen jälkeen nykyisen Rautjärven kunnan paikallislehti.

Kaakkoisseutu ja parikkalalainen Parikkalan Sanomat yhdistyivät vuonna 2007 nykyiseksi Parikkalan-Rautjärven Sanomiksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rautjärven kuntakeskus kuin suuresta kaupungista 16.10.2010. Etelä-Saimaa. Arkistoitu 16.9.2018.