Sepultura

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sepultura
Yhtye esiintymässä Metalmania Festivaleilla Puolassa vuonna 2007.
Yhtye esiintymässä Metalmania Festivaleilla Puolassa vuonna 2007.
Tiedot
Toiminnassa 1984–
Tyylilaji death metal
thrash metal
groove metal
Kotipaikka BrasiliaBelo Horizonte, Minas Gerais, Brasilia
Laulukieli englanti
portugali
Jäsenet

Derrick Greenlaulu (1996–)
Andreas Kisserkitara (1986–)
Paulo Jr., basso (1986–)
Greyson Nekrutman, rummut (2024–)

Entiset jäsenet

kts. luettelo

Levy-yhtiö

Cogumelo, (1984–1986)
Roadrunner, (1986–2002)
SPV, (2003–)

Aiheesta muualla
Kotisivut
Sepulturan perustajajäsen Max Cavalera

Sepultura (portugalinkielinen nimi tarkoittaa ’hautaa’) on brasilialainen groove metal/thrash metal -yhtye. Tarkempaa lajityyppiä yhtyeen musiikille on vaikea määrittää, sillä sen varhainen tyyli vaihtelee thrash metalin ja death metalin välillä ja myöhemmillä albumeilla on vaikutteita muun muassa hardcore punkista ja perinteisestä brasilialaisesta musiikista. Yhtye oli suosionsa huipulla 1990-luvun puolivälissä. Igor Cavaleran lähdettyä yhtyeestä, yhtyeessä ei ole yhtään alkuperäisjäsentä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paulo Xisto Pinto Junior

Yhtye perustettiin Belo Horizontessa vuonna 1984. Kitaristi-laulaja Max Cavalera keksi yhtyeen nimen kääntäessään Motörheadin kappaleen "Dancing On Your Grave" sanoituksia. [1] Yhtyeen ensimmäinen julkaisu oli EP Bestial Devastation vuonna 1985. Sepulturan lopullinen läpimurto oli yhtyeen toinen täysimittainen albumi, vuoden 1987 Schizophrenia. Sitä seurasivat kaksi thrash metallin klassikkoa Beneath the Remains vuonna 1989 ja Arise vuonna 1991. Kaksi vuotta myöhemmin julkaistulla albumilla Chaos A.D. (1993) oli ensimmäistä kertaa yhtyeen historiassa vaikutteita myös hardcore punkista. Vuonna 1996 julkaistulla albumilla Roots on vaikutteita hardcoren lisäksi brasilialaisesta kansanmusiikista. Kyseisellä levyllä kitarat möyrivät alavireisen raskaasti. Roots luokitellaan usein myös nu metaliksi johtuen levyllä vierailevista Jonathan Davisista (Korn) ja Dj Lethalista, joka on ollut dj:nä muun muassa Limp Bizkitissä ja House of Painissa.

Laulaja Max Cavalera jätti yhtyeen joulukuussa 1996 manageroinnista johtuneen kiistan vuoksi ja perusti oman yhtyeen nimeltä Soulfly. Johtohahmon ja keulakuvan poistumisen jälkeen Sepulturan suosio laski. Uudeksi vokalistiksi palkattiin yhdysvaltalainen Derrick Green, jonka aikana Sepultura on julkaissut viisi pitkää studioalbumia: Against (1998), Nation (2001), Roorback (2003), Dante XXI (2006) ja A-Lex (2009). Näiden albumien myötä Sepultura liikkui kauemmas alkuperäisestä thrash metal -soundistaan lisäten kappaleisiinsa hardcore punk -elementtejä. Yhtyeen kehittyminen ei kuitenkaan ole miellyttänyt suurta yleisöä ja levyt eivät ole saavuttaneet lähellekään samanlaisia myyntilukuja kuin Max Cavaleran aikaiset teokset.

Derrick Green

Sepultura on julkaissut cover-kappaleita sisältäneen EP:n Revolusongs vuonna 2002 sekä live-albumin ja DVD:n Live in São Paulo vuonna 2005. Yhtyeen albumi, Dante XXI, ilmestyi 17. maaliskuuta 2006 ja on saavuttanut useita hyviä arvosteluja musiikkilehdissä. Max Cavaleran veli, rumpali Igor Cavalera ilmoitti eroavansa Sepulturan riveistä 12. kesäkuuta 2006. Syyskuussa 2006 yhtyeen entinen levy-yhtiö Roadrunner Records julkaisi kokoelman The Best of Sepultura, joka sisälsi yhtyeen kappaleita vuosilta 1989-1996.

8. joulukuuta 2023 Sepultura julkisti aloittavansa maaliskuussa 2024 puolitoista vuotta kestävän jäähyväiskiertueen Celebrating Life Through Death. Kiertue juhlistaa myös yhtyeen 40-vuotista uraa ja "kattaa koko maapallon".[2]

Yhtyeen tunnetuimpia kappaleita ovat muun muassa ”Inner Self”, "Troops of Doom", "Refuse/Resist", "Arise", "Mass Hypnosis", "Territory" ja "Roots Bloody Roots".

Jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Entiset jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Andreas Kisser

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Sepulturan diskografia

Studioalbumit

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. VHS, Third World Chaos, Max Cavalera kertoo nimen syntytarinan. Roadrunner Records, 1995.
  2. SEPULTURA Announces 'Farewell Tour' To Mark Band's 40th Anniversary Blabbermouth. 08.12.2023. Arkistoitu . (englanniksi)
  3. Sepultura ilmoittaa rumpalin lähteneen varoittamatta kokoonpanosta juuri ennen jäähyväiskiertueen alkua Soundi. 27.2.2024.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Sepultura.