Sam Walton

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Samuel Moore Walton
Henkilötiedot
Syntynyt29. maaliskuuta 1918
Kingfisher, Oklahoma
Kuollut6. huhtikuuta 1992 (74 vuotta)
Muut tiedot
Omaisuus 15,2 miljardia USD (1985-1988)
Yritys Wal-Mart
Aiheesta muualla
Kotisivu
Waltonien ensimmäinen kauppa Walton's Five and Dime Bentonvillessä, Arkansasissa. Kauppa on nykyään ketjun museo.

Samuel Moore Walton (29. maaliskuuta 1918 Kingfisher, Oklahoma6. huhtikuuta 1992) oli Yhdysvaltain suurimman kauppaketjun ja yksityisen työnantajan Wal-Martin perustaja. Hän oli Forbes-talouslehden mukaan vuonna 1987 Yhdysvaltain rikkain ihminen 8,5 miljardin omaisuudellaan[1].

Sam Walton syntyi maanviljelijäperheeseen Oklahomassa. Perhe asui maatilallaan vuoteen 1923 asti. Samin isän mielestä maanviljely ei tuonut tarpeeksi tuloja, joten hän päätti palata entiseen työhönsä hautausurakoitsijaksi. Perhe muutti Oklahomasta Missouriin. He muuttivat pikkukaupungista toiseen useiden vuosien ajan. Suuri lama vaikeutti amerikkalaisten elämää, ja myös nuori Sam joutui tekemään töitä. Hän lypsi perheen lehmää, pullotti maidon ja vei sen asiakkaille. Myöhemmin hän jakoi sanomalehtiä.

Valmistumisensa jälkeen Sam päätti hakea yliopistoon, jotta voisi tukea perhettään paremmin. Hän valmistui Missourin yliopistosta pääaineenaan kauppatiede. Sam tapasi Helen Robsonin vuonna 1942. He menivät naimisiin ystävänpäivänä 14. helmikuuta 1943. Sam palveli toisessa maailmansodassa vuoteen 1945 asti, jonka jälkeen he perustivat sekatavarakaupan Newportiin Arkansasiin. Viisi vuotta myöhemmin he muuttivat Bentonvilleen, missä Sam jatkoi uraansa kauppiaana. Vuonna 1962 Waltonit avasivat ensimmäisen Wal-Martin lähellä Rogersia. Kauppoja perustettiin paljon lisää, ja lopulta ketjusta kasvoi maailman suurin vähittäiskauppaketju. Päämaja sijaitsee kuitenkin edelleen Bentonvillessä.

Walton kuoli vuonna 1992 syöpään.[2] Hänellä on kolme lasta: S. Robson Walton (Rob), Jim Walton ja Alice Walton. Yksi hänen lapsistaan, John T. Walton, kuoli lento-onnettomuudessa Wyomingissa vuonna 2005. Hänellä on kahdeksan lastenlasta ja neljä lastenlastenlasta. Rob Walton on Wal-Martin hallituksen puheenjohtaja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wal-Martin viralliset sivut