Saartjie Baartman

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sarah Saartjie Baartman
Saartjie Baartman. Karikatyyri 19. vuosisadan alusta

Saartjie Baartman (1789-1815) oli eteläafrikkalaisperäinen khoikhoi-nainen, joka tuotiin Eurooppaan näytteille 1800-luvulla. Saartjie Baartman oli naisen hollantilainen nimi, hänen oikea nimensä ei ole tiedossa. Saartjie oli hyvin erikoisen näköinen eurooppalaisten mielestä. Lyhyyden ja tumman ihon lisäksi hänellä oli voimakas steatopygia eli rasvapakaraisuus. Hän oli muutoin suhteellisen hoikka, mutta hänen pakaransa olivat valtavat ja pystyt. Myös hänen sukuelimiään kuvailtiin jättimäisiksi; hänen sisemmät häpyhuulensa roikkuivat jopa kymmenen senttimetriä pitkinä. Niitä hän ei kuitenkaan esitellyt julkisesti.

Euroopassa Baartman kiersi 21-vuotiaasta lähtien näytöksissä, ja ihmiset saattoivat lisämaksusta kokeilla hänen suuria pakaroitaan. Hänen väitetty eläimellinen sukupuolisuutensa herätti ihmettelyä ja kauhistusta, mutta myös ihannointia. Häntä kutsuttiin hottentotti-Venukseksi kuten eräitä muitakin Euroopassa esiteltyjä hottentotteja. Mielikuvat Baartmanista vaikuttivat osaltaan eurooppalaisten käsityksiin afrikkalaisista poikkeuksellisen seksuaalisina ja eläimellisinä.

Baartman ajautui uransa jälkeen prostituoiduksi Pariisiin, ja kuoli muutamassa vuodessa. Hänen jäännöksensä tutkittiin tarkkaan ja säilöttiin. Vuonna 2002 Baartmanin jäännökset palautettiin kunniasaatossa synnyinseuduilleen Etelä-Afrikkaan.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ranskalainen painokuva [vanhentunut linkki] Kuva tekee pilaa kauhistelevasta suhtautumisesta Baartmaniin. Eräs kilttiin pukeutunut katsoja näyttää vahingossa itsekin takapuoltaan, jota koira haistelee