Sámos

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Koordinaatit: 37°44′N, 26°50′E

Sámos satelliittikuvassa
Sámoksen sijainti Kreikan kartalla

Sámos (kreik. Σάμος) on Vähän-Aasian länsirannikolla oleva Kreikkaan kuuluva saari. Saaren koko on noin 468 km², ja asukkaita siellä on 42 000. Sámos on yksi Egeanmeren suurimmista ja viljavimmista saarista. Sen pääkaupunki on Vathý (Βαθύ), jota kutsutaan nykyisin useammin nimellä Sámos.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Antiikin aikana Sámos oli kukoistava valtio, ja siellä asusti useita antiikin ajan neroja: filosofi Epikuros, tähtitieteilijä Aristarkhos, kirjailija Aisopos ja matemaatikko Pythagoras. Sámoksen johtajista kuuluisimpia oli tyranni Polykrates. Sittemmin se oli Ateenan, myöhemmin Rooman aluetta. 1400-luvun lopulla genovalaiset kauppiaat ottivat saaren joksikin aikaa hallintaansa. Vuonna 1550 sen valloittivat turkkilaiset, vuonna 1832 siitä tuli Turkille veroa maksava kristitty ruhtinaskunta. Ensimmäisessä Balkanin sodassa vuonna 1912 saaren valtasivat kreikkalaiset.

Hera-jumalattarelle pyhitetty temppeli eli Heraion vuodelta 540 eaa. on Unescon maailmanperintökohde. Se oli ensimmäinen suurista joonialaisista temppeleistä ja muodostui suuresta joukosta pylväitä. Temppeli pysyi ehjänä vain noin kymmenen vuoden ajan ennen tuhoutumistaan, joka johtui luultavasti maanjäristyksestä. Temppelin alueelta on kuitenkin saatu useita patsaita pelastettua Sámoksen arkeologiseen museoon. Sieltä löytyy mm. maailman suurin Kouros-patsas. Temppelin alueella tehdään yhä kaivauksia.

Pythagorion on saaren antiikin ajan pääkaupunki. Kaupungissa on eräs saaren kuuluisimmista nähtävyyksistä, 1036 metriä pitkä Eupalinioksen vesitunneli. Tunneli on historian toinen vesitunneli, jonka kaivaus aloitetaan yht' aikaisesti kallion molemmin puolin. Tunneli rakennettiin Polykrateen aikaan. Nykyisin tunneli on suosittu turistikohde. Pythagorionin alueella on jatkuvia arkeologisia kaivauksia, joita näkee niin kaupungin rantaviivalla, kuin ihan kaupungin keskustassa. Pythagorion on saanut nimensä kuuluisan matemaatikko Pythagoraan mukaan, joka asui jonkin aikaa saarella. Pythagoraan asuinluola ja opetusluola sijaitsee Votsalákian kylässä, jonne on Pythagorionista matkaa noin 60 km.

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sámoksen maanviljely tuottaa tupakkaa, viiniä, hunajaa, oliiviöljyä, sitrushedelmiä, viikunoita ja manteleita. Turismi on suuri työllistäjä saarella. Sámoksen lentoasema sijaitsee Pythagorionin lähellä.

Tämä saariin tai saaristoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.