Sámos (kaupunki)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee nykyistä kaupunkia. Samos oli myös antiikin aikainen kaupunki.
Sámos
Σάμος
Sámoksen kaupunki.
Sámoksen kaupunki.

Sámos

Koordinaatit: 37°45′17.9″N, 26°58′38.6″E

Valtio Kreikka
Hajautetun hallinnon alue Egea
Alue Pohjois-Egean saaret
Alueyksikkö Sámos
Kunta Anatolikí Sámos
Hallinto
 – Asutustyyppi kaupunki
 – Kallikrates-koodi 5601010101
Väkiluku (2011) 6 191[1]
Aikavyöhyke UTC+2
 – Kesäaika UTC+3











Sámos (kreik. Σάμος; myös Káto Vathý, Κάτω Βαθύ, ”Alempi Vathý”; vanha nimi Liménas Vathéos, Λιμένας Βαθέος, ”Vathýn satama”) on Kreikan kaupunki, joka sijaitsee Sámoksen saarella ja kuuluu Anatolikí Sámoksen kuntaan, Sámoksen alueyksikköön ja Pohjois-Egean saarten alueeseen. Se kuului aiemmin Vathýn kuntaan ja vuodesta 2011 lähtien Sámoksen kunnan Vathýn kunnallisyksikköön. Kaupungin väkiluku on 6 191 (vuonna 2011). Sámos on Sámoksen saaren pääkaupunki sekä Anatolikí Sámoksen kunnan kuntakeskus.[1][2]

Maantiede ja historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sámoksen arkeologisen museon vanha rakennus (vasemmalla) ja Anatolikí Sámoksen kunnantalo.
Pyhän Spyridonin (Ágios Spyrídonas) kirkko.

Sámoksen kaupunki on Sámoksen kaupallinen keskus ja merkittävin satama. Se sijaitsee lahdenpohjukassa Sámoksen saaren pohjoisrannikolla. Ylempänä rinteessä sijaitsee Váthyn (myös Áno Vathý, "Ylempi Vathý") kylä. Se on vanha yläkylä ja perua ajalta, jolloin aivan rannikolla ei ollut turvallista asua. Alempi kaupunki on kehittynyt kylän satamasta 1800-luvulta lähtien. Nykyisin kaupunki ja yläkylä muodostavat käytännössä yhden taajaman, ja siksi vanhempaa Vathýn nimeä käytetään usein myös Sámoksen kaupungista.

Sámoksen kaupunki muodostaa myös laajemman Samía-nimisen kaupunkiyhdyskunnan (Δημοτική Κοινότητα Σαμίων, Dimotikí Koinótita Samíon), johon kuuluvat varsinaisen kaupungin lisäksi kylät Agía Paraskeví, Asprochórti ja Galázio, sekä pienet asumattomat lähisaaret Ágios Nikólaos, Diapórti, Kasonísi, Makróniso, Prasonísi ja Strongyló. Koko kaupunkiyhdyskunnan väkiluku on 6 251. Koko Sámoksen ja Vathýn muodostaman taajaman väkiluku on noin 8 100.[1]

Nykyistä Sámoksen kaupunkia ei tule sekoittaa saaren antiikin aikaiseen pääkaupunkiin ja kaupunkivaltioon Samokseen, joka sijaitsi saaren kaakkoisrannikolla nykyisen Pythagóreion kylän paikalla.

Nähtävyydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungin nähtävyyksiin kuuluvat muun muassa Sámoksen arkeologinen museo, joka tunnetaan erityisesti suurikokoisesta Samoksen kuros-patsaasta, sekä Sámoksen viinimuseo. Merkittävimmät kirkot ovat Pyhän Nikolaoksen (Ágios Nikólaos) katedraali, joka on Sámoksen ja Ikarían hiippakunnan piispanistuin, sekä kaupungin suurin kirkko Pyhän Spyridonin (Ágios Spyrídonas) kirkko. Kaupungin vanha rakennuskanta edustaa uusklassista arkkitehtuuria. Áno Vathý vanhoine taloineen sijaitsee rinteessä pienen kävelymatkan päässä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Απογραφή Πληθυσμού - Κατοικιών 2011. Väestönlaskennan tulokset (XLS) 2011. The Hellenic Statistical Authority (Kreikan tilastokeskus ELSTAT). Arkistoitu 25.12.2013. Viitattu 1.9.2014. (kreikaksi)
  2. Άρθρο 1: Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης − Πρόγραμμα Καλλικράτης. (Kallikrates-suunnitelma, Kreikan virallinen lehti) Εφημερίς της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας, 11.8.2010, nro Τεύχος Δεύτερο, Αρ. Φύλλου 1292. Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Artikkelin verkkoversio (PDF). (kreikaksi) (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]