Lesbos

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Lesbos
Λέσβος
GR Lesvos.PNG
Maantiede
Sijainti 39°10′N, 26°20′E
Saariryhmä Pohjoisen Egean saaret
Merialue Välimeri
Vesialue Egeanmeri
Pinta-ala 1 630 km²
Korkein kohta Lepétymnos ja Ólympos, 968 m
Valtio
Valtio Kreikan lippu Kreikka
Alue Pohjois-Egean saaret
Alueyksikkö Lesbos
Kunta Lesbos
Väestö
Väkiluku 86 436[1]
Suurin kaupunki Mytilíni
Kielet Kreikka

Lesbos[2] (kreik. Λέσβος, myös Lésvos ) on Kreikan saari, joka kuuluu Pohjoisen Egean saarten saariryhmään ja sijaitsee Egeanmeren itäosassa lähellä Turkin rannikkoa. Saaren pinta-ala on 1 630 km² ja asukasluku 86 436 (vuonna 2011). Hallinnollisesti saari kuuluu Lesboksen kuntaan, Lesboksen alueyksikköön ja Pohjois-Egean saarten alueeseen. Saaren pääkaupunki on Mytilíni.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Antiikin aikana Lesbos tunnettiin myös nimillä Issa, Himerte, Lasia, Pelasgia, Aigira, Aithiope ja Makaria. Kreikkalaisen perinteen mukaan saaren ensimmäiset asukkaat olivat pelasgeja, joiden myyttinen johtaja oli Ksanthos. Näiden jälkeen saarelle tulivat joonialaiset, joita johti Makareos. Lopulta saaren asuttivat aiolialaiset, joiden johtajaksi mainitaan Lesbos. Lesboksen kerrotaan naineen Makareoksen tyttären, jonka nimi oli Methymna. Vanhemman tyttären nimi myytissä oli Mytilene.[3]

Homeros mainitsee Lesboksen tavalla, joka antaa ymmärtää sen olleen väkirikas ja kukoistava jo varhain. Antiikin Lesbos ei ollut monien muiden Kreikan saarten tavoin yhden kaupungin (polis) alaisuudessa, vaan siellä merkittäviä kaupunkeja oli useita.[3] Lesboslainen pentapolis muodostui sen viidestä suurimmasta kaupungista Mytilene, Methymna, Antissa, Eresos ja Pyrrha.[4] Saaren muita antiikin aikaisia kaupunkeja olivat Hiera ja Arisba. Ajan kuluessa Mytilene ja Methymna muodostuivat saaren kaupungeista merkittävimmiksi. Kaupunkien hallussa oli suuria alueita myös vastapäisellä Vähä-Aasian rannikolla.[3]

Antiikin Kreikan tunnetuin naisrunoilija Sapfo asui Lesboksella 600-luvulla eaa. Hän oli kotoisin saaren lounaisosan Eresoksesta. Osa hänen rakkausrunoistaan on omistettu naisille, ja tätä perua sana lesbo juontaa saaren nimestä.

Antiikin ajan jäännöksiä saarella on säilynyt suhteellisen vähän. Näihin lukeutuvat mm. Mórian akvedukti ja Mésan temppelialue. Bysanttilaiselta ajalta on enemmän historiallisia monumentteja.[5] Keskiajalla saarta alettiin kutsua nimellä Mytilene (Mitylene, Mytilíni) saaren pääkaupungin mukaan.[3] Saarelle karkotettu Bysantin keisarinna Irene kuoli siellä vuonna 802.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lesbos sijaitsee Egeanmeren itäosassa Edremitinlahden eli Adramyttioninlahden suulla. Se on Kreikan kolmanneksi suurin saari Kreetan ja Euboian jälkeen, ja sen pinta-ala on 1 630 km. Lesboksen lähimmät Kreikan saaret ovat Chíos ja Psará etelässä sekä Agíos Efstrátios ja Límnos luoteessa.

Lesboksen saari on suurin piirtein kolmion muotoinen. Kolmion eteläosan halkaisee kaksi syvää lahtea, joista suurempi on lännempänä sijaitseva Kallonínlahti ja pienempi idempänä sijaitseva Géranlahti. Saaren korkeimmat vuoret ovat käytännössä yhtä korkeat Lepétymnos (968 m), joka sijaitsee saaren pohjoisosassa, ja Ólympos (968 m), joka sijaitsee saaren eteläosassa Kallonín- ja Géranlahtien välissä. Myös saaren länsiosassa sijaitsee korkeampia vuoria, joista korkein kohoaa noin 800 metrin korkeuteen.

Lesboksen länsiosassa sijaitsee laaja Kivettyneen metsän luonnonpuisto, jossa on jäännöksiä muinoin tulivuorenpurkauksen myötä kivettyneestä metsästä. Sen luonnonhistoriallinen museo sijaitsee Sígrissä.

Hallinto, kaupungit ja kylät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Lesboksen kunta

Lesbos kuuluu hallinnollisesti Lesboksen kuntaan. Koko saari on ollut samaa kuntaa vuoden 2011 aluehallintouudistuksesta lähtien. Tätä ennen saari oli jaettu 13 kuntaan. Uudistuksessa Lesbos sai myös oman alueyksikön, Lesboksen alueyksikön, kun aiempi Lesboksen prefektuuri jaettiin kahteen alueyksikköön, Lesboksen ja Límnoksen alueyksiköihin.

Saaren suurimmat asutukset ovat Mytilíni, Plomári, Agiásos, Agía Paraskeví, Polichnítos, Kalloní, Pámfila ja Míthymna.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Απογραφή Πληθυσμού - Κατοικιών 2011. Väestönlaskennan tulokset (XLS) 2011. The Hellenic Statistical Authority (Kreikan tilastokeskus ELSTAT). Viitattu 1.9.2014. (kreikaksi)
  2. Granqvist, Kimmo; Paikkala, Sirkka (toim.): Kreikan paikannimet: Nimihakemisto Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen verkkojulkaisuja 27. 2011. Helsinki: Kotimaisten kielten tutkimuskeskus. Viitattu 17.4.2012.
  3. a b c d Smith, William: ”Lesbos”, Dictionary of Greek and Roman Geography. Boston: Little, Brown and Company, 1854. Teoksen verkkoversio.
  4. Αρχαίοι ναοί στη Λέσβο visitgreece.gr. Viitattu 10.11.2014.
  5. Andersson, Per J.: Ateena ja Kreikan saaret. Mondo. ISBN 952-99247-3-9.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]