Lesbous

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Lesbopari.
Simeon Solomon, Sapfo ja Erinna Mytilenen puutarhassa, 1864.

Lesbous tarkoittaa naisen homoseksuaalisuutta, eli nainen, joka kokee seksuaalista ja tunnepohjaista vetovoimaa pääasiassa tai ainoastaan naisiin, on lesbo. Kyseessä on lyhentymä ilmaisusta lesbolainen rakkaus, joka juontuu Kreikan Lesbos-saaresta, jolla tytöillä ja naisilla oli merkittäviä oikeuksia, esimerkiksi erityisiä kouluja. Antiikin aikana tällaisessä koulussa nuoria tyttöjä opetti naisrunoilija Sapfo. Sapfon säilyneissä runoissa on eroottisia viittauksia naisiin ja monet hänen rakkausrunoistaan on omistettu naisille. Päteviä todisteita hänen ja oppilaiden välisestä eroottisesta kanssakäymisestä ei kuitenkaan ole.

Nykyaikana jotkut julkisuuden naiset ovat tulleet ”kaapista ulos” eli ilmaisseet olevansa lesboja. Tunnettuja lesboja ovat muun muassa laulajat Eva Dahlgren ja Samantha Fox sekä näyttelijät Portia de Rossi ja Ellen DeGeneres. Kanadalainen Lesbians on Ecstasy -yhtye, jonka jäsenet ovat ilmoittaneet olevansa lesboja, tekee lesboaiheista musiikkia lähinnä lesboista koostuvalle kohdeyleisölle.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kaskisaari, Marja: Lesbokirja: Vieras, minä ja moderni. Tampere: Vastapaino, 1995. ISBN 951-9066-90-X.
  • Parkkinen, Marja-Leena (toim.): Ulos kaapista: Tositarinoita homoseksuaalisuuden kohtaamisesta. Helsinki: Like, 2003. ISBN 952-471-096-X.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.