Robert Oppenheimer

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Robert Oppenheimer

Julius Robert Oppenheimer (22. huhtikuuta 1904, New York City18. helmikuuta 1967, Princeton, New Jersey) oli yhdysvaltalainen fyysikko, joka osallistui maailman ensimmäisen ydinaseen kehittelyyn eli Manhattan-projektiin toisen maailmansodan aikana. Hän oli projektin johtava tiedemies, joka johti Los Alamosin huippusalaista ydintutkimuslaboratoriota.

Oppenheimer syntyi New Yorkissa. Hänellä oli juutalaissaksalaisia sukujuuria. J. Robert Oppenheimerin Katherine-aviopuoliso oli niinikään saksalaistaustainen, ja sukua jopa sotamarsalkka Wilhelm Keitelille.

Oppenheimer osoitti erityistä lahjakkuutta jo lapsena.lähde? Hän opiskeli laaja-alaisesti yliopisto-opintoja sekä Englannissa sekä Saksassa, Yhdysvaltain ohella. Myöhemmin hän oli luennoitsijana mm. Berkeleyn yliopistossa Kaliforniassa.

Oppenheimer joutui yhtenä monista epäamerikkalaisuutta tutkineen HUAC-komitean uhriksi. Hänellä todistettiin olleen vakava suhde Jean Tatlock -nimiseen naiseen, joka oli ollut kommunistipuolueen jäsen, ja se riitti tuomion pohjaksi: Oppenheimer menetti luotettavuusluokituksensa eikä loppuikänään päässyt koskaan enää tutkimaan omia salaisiksi luokiteltuja arkistojaan.

Tiesimme että maailma ei tulisi olemaan entisensä. Jotkut ihmiset nauroivat, toiset itkivät. Suurin osa oli hiljaa. Mieleeni muistui säe Hindujen pyhästä kirjasta, Bhagavad-Ghitasta; Vishnu yrittää suostutella Prinssi Arjunaa suorittamaan velvollisuutensa ja tehdäkseen vaikutuksen häneen, muuntautuu monikätiseen muotoonsa ja sanoo ’Nyt minusta on tullut Kuolema, maailmojen tuhoaja.’ Uskon että me kaikki ajattelimme niin, tavalla tai toisella.

– Robert Oppenheimer vuonna 1965 TV-lähetyksessä muistellessaan hetkeä ensimmäisen ydinräjäytyksen jälkeen

J. Robert Oppenheimer menehtyi hengitysteiden alueen syöpään ketjutupakoinnin seuraamuksena 62-vuotiaana.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Max Morgan Witts & Gordon Thomas: Enola Gay - Pommikone Hiroshiman yllä. Suom. Antti Nuuttila. WSOY, 1981. ISBN 951-0-10695-X.
  • WGBH:n TV-dokumenttiohjelma: Robert Oppenheimer - Tuhottu sankari
Tämä tieteenharjoittajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Robert Oppenheimer.