Teen laatuluokitus

Wikipedia
Ohjattu sivulta Orange Pekoe
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Teen laatuun vaikuttavat monet seikat. Korkealla vuorilla kasvanutta teetä pidetään usein parempana kuin matalalla kasvanutta, mutta se ei ole aina yksiselitteinen laatukriteeri. Lisäksi vaikuttavat muun muassa kasvupaikan maaperä, sadonkorjuuaika, teelehtien valmistusprosessin huolellisuus sekä teelehtien koko. Viimeksi mainittua varten on syntynyt laatuluokitus, joka koskee etupäässä mustaa teetä entisten Euroopan valtioiden siirtomaiden teetuotannossa. Sen ovat kehittäneet hollantilaiset ja englantilaiset.

Luokitustermit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mustan teen laatuluokittelua teekasvin lehtien mukaan
Eri kokoisia teelehtiä poimimisen jälkeen. Pienet lehdet ovat arvokkaimpia.
  • Flowery Orange Pekoe (FOP)

FOP on hienoin teen kauppalaatu ja sen lisäkirjaimet luokittelevat erityisen hienoa FOP:tä, jotka kaikki sisältävät pääasiassa silmuja ja ensimmäisiä lehtiä. Tippy tarkoittaa juuri nuorten lehtien kärkiä, jotka erottuvat mustassa teessä vihreinä tai kellertävinä. Näin ollen näiden vaaleiden kärkien määrän perusteella on helppo jo silmillä erottaa erityisen hyvä tee: mitä enemmän kärkiä, sen parempaa. Joskus loppuun lisätään numero 1.

  • GFOP = Golden Flowery Orange Pekoe
  • TGFOP = Tippy Golden Flowery Orange Pekoe
  • FTGFOP = Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe
  • SFTGFOP = Specially Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe
  • Orange Pekoe (OP) on teen peruslaatu, joka sisältää pääasiassa ensimmäisiä lehtiä, mutta lehtikoko on suurempi kuin FOP:ssa
  • Broken Orange Pekoe (BOP) merkitsee rikottuja teelehtiä. Tällaisella teellä ei usein ole kovinkaan voimakasta aromia ja lehdet on rikottu usein sen vuoksi, että teestä tulisi riittävän voimakasta juotavaksi maidon kera. BOP vaatii myös lyhyemmän haudutusajan.

CTC-menetelmä (Crush, Tear, and Curl) ei ole varsinainen laatuluokitus, vaan täysin koneellinen valmistusmenetelmä, joka on tarkoitettu etupäässä pussiteetä varten. CTC- teetä myydään kyllä myös irtoteenä, esimerkiksi Ceylonin teen kohdalla ja sen tunnistaa siitä, että tee on pientä ja rakeista. CTC-tee on BOP:ta huonompaa.

Teeteollisuus käyttää tarkempia luokitteluja heikkolaatuisesta teestä pussiteeksi laadittavia sekoituksia varten.

Kiinalaisen teen laatuluokitukset ovat monimutkaisempia. Congou (esimerkiksi Keemun Congou) tulee sanasta gongfu (kung fu), mikä tässä yhteydessä merkitsee teelehtien huolellista monivaiheista valmistusprosessia. Souchong merkitsee nykyisin täyteen mittaansa kasvaneita lehtiä. Oolong-teen ylemmät laatuluokat ovat parhaasta lukien Fanciest/Extra Fancy, Fancy ja Extra Choice/Extra Fine. Oolongin laatuluokitus on, toisin kuin mustalla teellä, suoremmin verrannollinen teen makuun.

Teen laadun suhteen on huomionarvoista, että mitä laadukkaanpaa tee on, sitä huolellisemmin se tulee hauduttaa. Jos teen keittää huonosti, hieno laatu ei välttämättä näy lopputuloksessa, vaan maku voi olla sama kuin tavallisella teellä. Lisäksi hienoimmat aromit eivät säily teessä vuosia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]