Matcha

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Matcha-teetä.

Matcha (抹茶, [mat.tɕa]) on japanilainen hienoksi jauhettu vihreä tee. Japanilainen teetaide keskittyy matcha-teen valmistukseen ja tarjoiluun.

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matcha on värjäämättömänä ruskeanvihreää ja pulverimaista. Kaupoista saatava, kirkkaanvihreä matcha on yleensä värjättyä ja vanhetessaan tämä väri tummuu. Matcha säilyy noin vuoden.

Matcha sisältää mm. antioksidantteja kuten C- ja K-vitamiinia, katekiineja, kuten EGCG-katekiini, ja piristäviä alkaloideja kofeiiniä, teobromiiniä ja teofylliiniä, sekä L-teaniiniä.[1]

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matcha tuotetaan Gyokuro-teelehdistä, eli varjossa kasvaneiden teepensaiden lehdistä. Ennen sadonkorjuuta pensaat peitetään, jolloin lehtien aminohappotasot kasvavat ja niistä tulee makeampia. Sadonkorjuun jälkeen lehdet kuivataan avonaisina, ja niistä saadaan tencha (碾茶). Tenchasta poistetaan varret ja lehtisuonet, ja se jauhetaan hienoksi jauhoksi matchan valmistamiseksi.

Vain jauhettu tencha on matchaa, muut jauhetut teelehti-laadut tunnetaan nimellä konacha (粉茶).

Teen keittäminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matchaa voi valmistaa kahdella tavalla; vahva (濃茶, koicha) ja ohut (薄茶, usucha). Teen valmistuksessa saatetaan käyttää pientä chaskaku-bambulusikkaa, chasen-bambuvispilää, ja chaki-teetarjotinta.[2]

Ennen keittämistä matcha joskus siivilöidään mahdollisten paakkujen hajoittamiseksi.

Pieni määrä matchaa laitetaan tee-astian pohjalle, ja sekoitetaan pieneen määrään kuumaa vettä (80 °C). Teeseos sekoitetaan tasaiseksi, usein chasen-bambuvispilällä.

Usucha, tai ohut tee, valmistetaan pienestä määrästä kuumaa vettä (75 ml) ja noin kolmasosateelusikallisesta matchaa, eli yhdestä chashakullisesta. Usuchaa sekoitetaan chasenilla tasaiseksi ja vaahtoutetaan maun mukaan.

Koicha, tai vahva tee valmistetaan tilkasta kuumaa vettä (40 ml), ja noin teelusikallisesta matchaa; noin kolmesta chashakullisesta. Koichan ollessa paksumpaa, sen rauhallinen sekoittaminen ei tuota vaahtoa. Koichaan käytetään teetaiteessa usein eri matcha-laatua kuin usuchaan.

Matchan muu käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matchasta valmistetaan myös jääteetä ja sitä käytetään ruoanlaitossa ja lisäaineena monissa elintarvikkeissa. Matcha-espresso valmistetaan kahvin sijaan matchasta, espresson lailla painekeittimessä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Green Tea, University of Maryland Medical Center, Medical Reference, Complementary Medicine http://www.umm.edu/altmed/articles/green-tea-000255.htm
  2. Information of how to enjoy Matcha without ceremony, Tea shop HORAIDO, Kyoto http://www.h4.dion.ne.jp/~horaido/115E-E.htm english