Sencha

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sencha-teelehtiä.
Kupillinen hyvänlaatuista senchaa.
Shinchaa, vuoden ensimmäisen satokuukauden aikana kerättyä senchaa.

Sencha (jap. 煎茶, Sen-tee) on japanilainen vihreän teen muoto. Teenvalmistuksen aikana lehdet pidetään kokonaisena. Sencha haudutetaan tyypillisesti noin 70-80 °C:n lämpöisessä vedessä.

Sencha on Japanin suosituin teelaatu, ja noin 80 prosenttia Japanissa valmistetusta teestä on senchaa. Sencha kasvatetaan pääosin avoimen taivaan ja auringon alla, joskin osaa tuotannosta varjostetaan harsoilla. Erityisen suosittua ja arvossapidettyä on vuoden ensimmäisen sadon sencha.[1][2] Erityisen laadukasta senchaa on Jô Sencha (上煎茶) ja huippulaatu Toku Jô Sencha (特上煎茶).

Senchalle on monia muitakin nimityksiä valmistuksen ja sadonkorjuuajan mukaan, muun muassa:

 • Ichibancha (jap. 番茶, uusi tee), tyypillisesti huhti-toukokuussa kerättävää vuoden 1. sadon senchaa kuvataan yleensä kirkkaan vihräksi, raikkaaksi, aromikkaaksi ja makeaksi (ei kitkeräksi).[2] Mikäli keruu on tehty ensimmäisen kuukauden aikana, voidaan käyttää myös nimitystä shincha (jap. 新茶).
 • Mecha on senchaa, joka tehdään tarkoin valikoidusta (vuoden ensimmäisen sadon) pienimmistä teelehdistä.[1]
 • Bocha (tai kukicha) tehdään senchasta, mutta mukaan laitetaan teepensaan latvaosinen hentoa vartta.[1]
 • Hanako senchan hiutaleet, kuivatuista teelehdistä tehty rikottu tee.[3]
 • Kabusecha (jap. 冠茶) on senchaa, jota kasvatetaan varjostusverkkojen alla (ainakin pari viikkoa ennen sadonkorjuuta).[2] Voidaan luokitella myös omaksi teelaadukseen. Sen osuus japanilaisen teen tuotannosta on noin 5,2 %, muu sencha noin 77,9%).[4] Varjossa kasvaminen vähentää vihreän teen kirpeyttä ja lisää aminohappojen määrää (rentouttava vaikutus). Valmistuksessa on myös mekaanisia vaiheita, ei tehdä kokonaan käsityönä kuten Gyokuro.[1]
 • Asamushi, valmistuksessa lyhyesti höyrytetty sencha, ensimmäinen senchan päätyypeistä, tehdään korkeatasoisista teelehdistä. Neulamaista lehtiteetä. Haudutettu tee vaalena kullan-vihreää, maultaan täyteläisen maanläheistä, herkän aromikasta, kevyttä ja raikasta.[5][1]
 • Chumushi, hieman pidempään (30-90s) höyrytetty sencha
 • Fukamushi(cha) pitempään höyrytettyä (tummempaa) senchaa. Toinen senchan päätyypeistä. Karkeampaa, enemmän rakeisempi kuin Asamushi, mukana myös jauhemaista teetä. Osa liukenee haudutettaessa matchajauheen tavoin teejuomaan, joka saa tumman vihreän värin. Tanniinisempi ja jonkinverran kirpeä maku. Japanin suosituin senchamuoto.[4][5][1]

Japanissa senchaa on tapana juoda lämmitettynä kylminä kuukausina ja viilennettynä lämpimämpinä ajanjaksoina.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c d e f Kevin Gascoyne, François Marchand, Jasmin Desharnais, Hugo Américi: Tea. History terroirs varieties, s. 100-102 (Japanese Gardens and Plants), 116-117 (The Nomencalture of Japanese Teas), 119-123 (Japanese Teas). Teoksen sivut 88-123 japanilaisesta teestä. Firefly Books Ltd, 2014, 2nd Edition. ISBN 978-1-77085-319-5. (englanniksi)
 2. a b c Guide to Japanese Teas thefragrantleaf.com. Viitattu 31.3.2015. (englanniksi)
 3. Hanako (Flakes) 200g Bag ippodo-tea.co.jp. Viitattu 31.3.2015. (englanniksi)
 4. a b Gift of nature. Kinds of of Japanese green tea World Green Tea Association (japanilainen myynninedistämisjärjestö), o-cha.net. Viitattu 30.3.2015. (englanniksi)
 5. a b Types of Japanese Tea chadoteahouse.com. Viitattu 31.3.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]