Nousukausi (elokuva)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Nousukausi
Nousukausi.jpg
Ohjaaja Johanna Vuoksenmaa
Käsikirjoittaja Mika Ripatti
Tuottaja Lasse Saarinen
Kuvaaja Peter Flinckenberg
Pääosat Petteri Summanen
Tiina Lymi
Kari-Pekka Toivonen
Valmistustiedot
Valmistusmaa Suomen lippu Suomi
Tuotantoyhtiö FS Film
Ensi-ilta 2003
Kesto 98 minuuttia
Alkuperäiskieli suomi
Budjetti 1 041 000 €
Katsojat 163 160
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Allmovie

Nousukausi on Johanna Vuoksenmaan 28. helmikuuta 2003 ensi-iltansa saanut palkittu esikoisohjaus. Elokuva voitti vuoden 2003 Jussi-patsaan parhaasta elokuvasta, musiikista (Kerkko Koskinen) ja käsikirjoituksesta (Mika Ripatti). Jussi-ehdokkuuksia Nousukausi keräsi kymmenen kappaletta.[1]

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuvassa Janne (Petteri Summanen) ja Katri (Tiina Lymi) päättävät lähteä ennen Jannen uuden työn alkua ennenkokemattomalle extreme-lomalle työttömiksi Jakomäkeen. Matkanjärjestäjä Ilpo Heino (Antti Virmavirta) osoittautuu kuitenkin huijariksi, joka vie Jannen ja Katrin koko omaisuuden. Koska rahat ovat aivan lopussa, Jannella ja Katrilla ei ole varaa kunnon asianajajaan, vaan pelkästään änkyttävään Oikkoseen. Edes myötätunnoton Jannen työnantaja Erik Sten ei ota Jannea firmaansa, kun kuulee huijauksesta. Jakomäessä naapurit ovat päinvastoin mukavia ihmisiä ja he – varsinkin Katriin ihastunut Kari – auttavat Katrille ruokaa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Petteri Summanen   …  Janne  
 Tiina Lymi   …  Katri  
 Kari-Pekka Toivonen   …  Kari  
 Juha Veijonen   …  Heikki  
 Katja Kukkola   …  Kiti  
 Vilma Juusonen   …  Taru  
 Antti Virmavirta   …  Ilpo Heino  

Tuotantohistoriaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvaa oli alun perin tarkoitus kuvata jo kesällä 2001, mutta koska Olli Soiniolla oli muita elokuvia rahoitettavana ja käsikirjoitus kaipasi vielä hiomista, tuotanto siirtyikin kesäksi 2002. Sillä aikaa käsikirjoittaja Mika Ripatti ehti hioa käsikirjoitusta ja lähiö ehti vaihtua Myllypurosta Jakomäeksi. Myös säät suosivat paremmin kesää 2002 kuvauskesäksi.

Kuvausversio oli yhdeksäs versio, mutta kuvausten aikana esimerkiksi vankitoveri Suonio vaihtui Vainioksi (9. versiossa Suonio) ja käsikirjoituksen miekkakala vaihtui piikkihaiksi. Mika, pojat ja Johanna ajoivat Volvollaan Pasilan betonikortteleista Westendin luksustaloihin. Paikkoja myös varattiin kuvauskäyttöön tietyksi ajoiksi. ”Espoon” omakotitaloa kuvattiin 6.–13. kesäkuuta 2002, studiokuvaukset olivat (lukuun ottamatta Meilahdessa 9.–10. elokuuta 2002 kuvattua takaa-ajokohtausta) 30. heinäkuuta – 13. elokuuta 2002. Edellä mainittu päivämäärä oli varattu Karin asunnon kuvauksiin. Erikin taloa taas kuvattiin 29. kesäkuuta ja 1. heinäkuuta. Jakomäen ulkokohtaukset kuvattiin juhannusviikolla. Poliisiasema oli todellisuudessa Katajanokan entinen vankila. Se oli kuvauskäytössä kaksi ensimmäistä kuvauspäivää (4.–5. kesäkuuta). Viimeisenä kuvattu kohtaus on elokuvan alkupuolella oleva Miian perhe-elämää, joka kuvattiin yöllä 22. elokuuta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Palosaari, Keijo: Nousukausi voitti eniten Jussi-palkintoja Arctic Films. Viitattu 19.4.2009.