Nissan Almera

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Nissan Almera
Nissan Almera front 0071129.jpg
Valmistustiedot
Valmistaja Nissan
Valmistusvuodet 1995-2006
Korimalli 3-ovinen hatchback
5-ovinen hatchback
4-ovinen sedan
Luokka C-segmentti
Edeltäjä Nissan Sunny
Seuraaja Nissan Note
Nissan Qashqai
Nissan Tiida
Polttoaine Bensiini
Diesel
Vetotapa Etuveto

Nissan Almera on Nissanin vuodesta 1995 lähtien valmistama alemman keskiluokan henkilöauto. Vuonna 2007 Almeran seuraajaksi Euroopassa tuli Tiida. Japanissa Almeraa myytiin nimellä Nissan Pulsar.

Nissan Almera N15 (1995–2000)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisen sukupolven Almera esiteltiin korvamaan vanhentunut Sunny. Ulkomuoto muistutti suuresti edeltäjäänsä, mutta muotoilu oli

Nissan Almera N15
Nissan Almera front 20080127.jpg
Valmistustiedot
Valmistaja Nissan
Valmistusvuodet 1995-2000
Korimalli 3-ovinen hatchback
5-ovinen hatchback
4-ovinen sedan
Luokka C-segmentti
Edeltäjä Nissan Sunny
Seuraaja Nissan Almera N16
Iskutilavuus 1,4-2,0 l
Polttoaine Bensiini
Diesel
Vetotapa Etuveto

aavistuksen verran muhkeampi. Korimalleina olivat 3- ja 5-oviset hatchbackit ja 4-ovinen sedan. Moottorivaihtoehtoja olivat 1,4- ja 1,6-litraiset bensiinimoottorit ja 2,0-litrainen diesel. GTi-mallissa oli 2,0-litrainen, myös Silvia- ja 200SX-urheiluautoissa käytetty bensiinimoottori.

EuroNCAP -kolaritesti vuonna 1999 oli pettymys, sillä tulos jäi yhteen ja puoleen tähteen.[1] Turvallisuuden osalta Almera ei siis yltänyt kilpailijoidensa tasolle, sillä esimerkiksi samaa luokkaa edustava Toyota Corolla oli saanut vuotta aiemmin kolme tähteä.[2]

Almeran varustelu oli aikanaan melko hyvä. Vakiona kaikissa malleissa oli mm. ohjaustehostin, sähköpeilit, kuljettajan turvatyyny ja stereot.

Vuonna 1998 esiteltiin facelift-malli, jonka huomattavin uudistus oli uudenmalliset ajovalot ja maski.

Nissan Almera N16 (2000–2006)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 1999 lopussa esiteltiin toisen sukupolven Almera. Ulkonäössä ja muotoilussa oli jonkin verran uudistuksia. Pituus oli kasvanut 6 cm ja

Nissan Almera N16
Nissanalmera2.jpg
Valmistustiedot
Valmistusmaa Iso-Britannia
Japani
Valmistaja Nissan
Valmistusvuodet 2000-2006
Korimalli 3-ovinen hatchback
5-ovinen hatchback
4-ovinen sedan
Luokka C-segmentti
Edeltäjä Nissan Almera N15
Seuraaja Nissan Tiida
Nissan Note
Nissan Qashqai
Iskutilavuus 1,5-2,2 l
Polttoaine Bensiini
Diesel
Vetotapa Etuveto
Vaihteet 4-5

korkeus 5,5 cm, mutta akseliväli pysyi samana kuin edeltäjässään. Suurta askelta mitoissa ei siis otettu. Kaikissa pyörissä oli nyt levyjarrut ja hätäjarruassisitentti kuului järjestelmään. Turvallisuudessa oli tapahtunut merkittävää edistystä. Almera saavutti vuoden 2001 EuroNCAP -kolaritestissä neljä tähteä.[3]

Almerasta oli saatavilla ensimmäisen sukupolven tavoin 3- ja 5-oviset hatchbackit sekä neliovinen sedan, jota valmistettiin Japanissa. Moottorivaihtoehtoina olivat 1,5- ja 1,8-litraiset bensiinimoottorit ja 2,2 litran diesel. Vaihteistona oli 5-vaihteinen manuaalivaihteisto, mutta 1,8-litraiseen oli saatavilla myös 4-vaihteinen automaattivaihteisto.

Perusvarustetaso Comfortissa oli 2 turvatyynyä, sähköikkunat edessä, lämmitettävät sähköpeilit ja kauko-ohjattava keskuslukitus. Vain sedaniin oli saatavilla säästömalli Family, josta oli karsittu ulkolämpömittari, sähkölasit, keskuslukituksen kauko-ohjaus, matkustajan turvatyyny, takaistuimen keskipaikan kolmipisteturvavyö ja etuturvavöiden voimanrajoittimet. Malliston huipulla oli Luxury, jossa oli plyysiverhoilu (kts. värit ja verhoukset), ilmastointi, sähköikkunat takana ja sivuturvatyynyt (yht. 4 turvatyynyä). GTi jäi N16:ssa pois valikoimasta, ja sen tilalle tuli Sport, jossa oli perusmalli Comfortin lisäksi vakiona mm. sumuvalot, takaspoileri, aktiiviset pääntuet, sivuturvatyynyt, nahkaverhoiltu ohjauspyörä, kojelaudan alumiinikoristeet ja lukuvalot edessä. Moottorivaihtoehdot olivat samat kuin muissa malleissa.

Vuoden 2003 faceliftissä näkyvimpiä uudistuksia olivat mustapohjaiset projektoriajovalot ja keulan nykyaikaisempi muotoilu. Sisustuksessa oli uusi verhoilu, ohjauspyörä ja mittaristo. Värivalikoima oli täysin uusi. Koko mallistossa oli nyt vakiovarusteena 4 turvatyynyä, aktiiviset pääntuet ja turvavyön voimanrajoittimet. Perusmalliksi tuli Visia, jossa oli aikaisemman lisäksi automaatti-ilmastointi ja ajotietokone. Visian yläpuolelle tulivat Acenta ja Tekna.

Keväällä 2004 tulivat uudet Cool ja Luxury-varustetasot. Cool-varusteluun kuului metalliväri, alumiinivanteet ja kromattu pakoputken pää. Luxuryssa oli lisäksi suuri ajotietokoneen näyttöruutu kojelaudan yläosassa, kojelaudan alumiinikoristeet, sumuvalot, kromatut ovenkahvat, korinväriset kylkilistat ja sähköikkunat myös takana. Mallivuodelle 2006 Almera-mallistoon jäivät vain 1,5-litraiset Visia ja Acenta.

Kesäkuussa 2007 Almeran seuraajaksi Euroopassa tuli Nissan Tiida.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

http://www.ajovalo.net/Mallit/Nissan_Almera_2000.htm

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Almera 1999 EuroNCAP
  2. Corolla 1998 EuroNCAP
  3. Almera 2001 EuroNCAP
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Nissan Almera.