Marie-keksi

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Indonesialaisia Marie-keksejä.

Marie-keksi on pyöreä, kullanruskeaksi paistettu keksi, joka on yleensä maustettu miedosti vaniljalla. Sen muut ainesosat ovat vehnäjauho, sokeri ja kasviöljy. Keksin pintaan on pistelty reikiä ja puristettu kuvio, jossa keskellä näkyy keksin nimi ja reunaa kiertää meanderimainen tai muunlainen toistuva koristeaihe.

Marie-keksi kehitettiin Isossa-Britanniassa vuonna 1874, jolloin lontoolainen leipomo Peek Freans alkoi valmistaa niitä juhlistaakseen kuningatar Viktorian toiseksi vanhimman pojan, prinssi Alfredin avioitumista Venäjän suuriruhtinatar Maria Aleksandrovna Romanovan kanssa.[1] Morsiamen mukaan nimetystä keksistä tuli suosittu ympäri Euroopan ja monissa brittiläisen kansanyhteisön maissa. Synnyinmaassaan Englannissa suositummaksi nousi Marie-keksin muunnelma Rich tea biscuit, jota ei ole maustettu vaniljalla.

Marie-keksi sopii erityisen hyvin kastettavaksi teehen, kahviin tai maitoon. Miedon makunsa ja kiinteän koostumuksensa ansiosta sille voi laittaa marmeladia tai muuta päällystettä. Brittiläisen kulttuurin maissa suosittua on tehdä kahdesta keksistä ”voileipä” laittamalla väliin voita, Marmite-hiivauutelevitettä tai kondensoitua maitoa. Marie-keksejä käytetään myös jälkiruokien, kuten vaniljavanukkaan lisukkeena sekä juustokakun tms. pohjataikinan valmistusaineena.

Suomessa Marie-keksejä ovat valmistaneet muun muassa Hangon Keksi ja Fazer. Keksityyppiä tuodaan myös ulkomailta Suomeen ainakin Kantolan- ja Rainbow X-tra -merkkisinä. Suosittu muunnelma on toiselta puolelta suklaalla kuorrutettu Marie-keksi.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sean O'Grady: Minor British Institutions: The Marie biscuit The Independent. 20.3.2010. Lontoo. Viitattu 29.9.2013. englanti
  2. http://www.kantolan.fi/tuotteet/tuote/kulta-marie-maitosuklaa-210-g.html Suklaa-Marie, Kantolan.fi]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja vieraskielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Marie biscuit