M-84

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
M-84
Slom84.jpg
Slovenialainen M-84
Tyyppi Taistelupanssarivaunu
Pituus
– putki edessä 9,53m
Leveys 3,57 m
Korkeus 2,19 m
Taistelupaino 48t
Maksiminopeus
– tiellä 86km/h
Toimintasäde 700km
Pääase 125mm 2A46 sileäputkinen panssarivaunukanuuna
Muu aseistus 7.62 mm koaksiili konekivääri
12.7mm ilmantorjuntakonekivääri
5 savukranaatinheitintä
Panssarointi komposiittipanssari
Moottori V-46TK dieselmoottori
1000 hv
746 kW
Miehistö 3 (ajaja, komentaja, ampuja)
Valmistusmaa Jugoslavia

M-84 on jugoslavialainen taistelupanssarivaunu, joka on versio T-72 -panssarivaunusta. M-84 on käytössä Kroatiassa, Serbiassa, Bosnia ja Herzegovinassa, Kuwaitissa ja Sloveniassa.

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

M-84 perustuu neuvostoliittolaiseen T-72 -panssarivaunuun. M-84:ään on tehty joitain suuria päivityksiä, kuten paikallisesti tuotettu tulenohjausjärjestelmä, paranneltu komposiittipanssari ja 1000hv dieselmoottori. Jugoslavian asevoimat ottivat M-84:n palveluskäyttöön vuonna 1984, ja sen paranneltu versio M-84A otettiin käyttöön muutamaa vuotta myöhemmin. Panssarivaunua ja sen osia valmistettiin sadoissa eri jugoslavialaisissa tehtaissa.

1980-luvun lopussa aloitettiin M-84 seuraajan kehitys. Projekti M-91 Vihor ei perustunut neuvostoliittolaiseen panssarivaunuun, vaan oli kokonaan paikallisesti suunniteltu. Kaksi prototyyppiä rakennettiin. Vain toinen saatiin kokonaan valmiiksi, mutta Krotiassa sijainnut tehdas kieltäytyi toimittamasta sitä Jugoslaviaan. Toisessa protyypissä saatiin valmiiksi vain runko. Jugoslavian hajoamisen takia kehitystyö keskeyteettiin Kroatian sodan ajaksi. Vuoden 1994 jälkeen toisen protyypin runkoon asennettiin uusi tykkitorni ja projekti uudelleen nimettiin Kroatialaiseksi taistelupanssarivaunuksi M-95 Degmaniksi, mutta projekti ei edennyt kehitysasteesta.

Kroatia kehitti myös parannellun version M-84:sta, M-84D Degmanin. Kroatia suunnitteli päivittävänsä kaikki M-84 -panssarivaununsa M-84 Degmaniksi, mutta maan taloudellinen tlanne esti sen.

Viimeisin M-84 -panssarivaunuun perustuva Serbialainen taistelupanssarivaunu on M-84AS joka julkistettiin vuonna 2004. Versiossa on paranneltu tulenohjausjärjestelmä, uusi panssarointi, AT-11 -panssarintorjuntaohjuksia, Agava-2 lämpöoptiikat, ja Shtora elektro-optinen suojausjärjestelmä. Suorityskyvyltään ja ulkonäöltään M-84AS muistuttaa hyvin paljon venäläistä T-90S -taistelupanssarivaunua.

M-84 ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Panssarivaunun kanuuna on 125mm sileäputkinen 2A46 -kanuuna. M-84:n automaattilataaja mahdollistaa kahdeksan ammuksen ampumisen minuutissa. Kanuunan ammukset sijaitsevat tykkitornin alapuolella , T-72 -panssarivaunun tapaan. Sijoituksen heikkoudet paljastuivat Kroatian sodassa, kun osuma ammusten säilytystilaan suurella todennäköisyydellä tuhosi koko panssarivaunun ja tappoi sen miehistön. Kaikissa M-84 versioissa on kolme henkinen miehistö. M-84:ssä on kanuunan lisäksi kaksi konekivääriä. Siinä on yksi 7,62mm konekivääri ja yksi ilmantorjuntaan tarkoitettu 12,7mm konekivääri.

Suojaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

M-84 panssarivaunun panssari koostuu titaanista, volframista, alumiinista sekä Kontakt-5 reaktiivipanssarista. Kroatialaisessa M-95 Degmanissa on paranneltu panssari, siinä on neljä kerrosta titaania, kaksi kerrosta volframia ja kolme kerrosta reaktiivipanssaria. Kaiken kaikkiaan Degmanissa on 592mm panssarointi suojaamaan HEAT ammuksia ja kineettisiä ammuksia vastaan. Tämän lisäksi suurimman osan panssarivaunusta peittää reaktiivipanssari

M-84:ssä on myös 12 savukranaattia jotka sijaitsevat tykkitornin edessä. Lämpöoptiikat sijaitsevat tykkitornin oikeassa yläkulmassa. Panssarivaunussa on myös etsintävalo. M-84 on suojattu kemiallisilta-, biologisilta- ja ydinaseilta.

Liikkuvuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

M-84:ssa on 12 sylinterinen nestejäähdytteinen V46-6 dieselmoottori, joka tuottaa 572kW (780hv). Parannellussa M-84A -versiossa on tehokkaampi V46-TK -moottori, joka tuottaa 735 kW (1000hv). Panssarivaunun polttoainekapasiteetin ollessa 1 200 litraa on panssarivaunun toimintakantama 450km. Lisäsäiliöillä kantamaa voidaan pidentää 650 kilometriin.

Kroatiassa valmistetuissa versioissa on paremmat moottorit. M-84A4 Sniper -versiossa on saksalainen 820kW (1 100hv)-moottori. M-84D -versiossa on 895kW (1 200hv) moottori tehden siitä kaikista tehokkaimman M-84 version.

Operatiivinen historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Persianlahden sota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuwaitilainen M-84 persianlahden sodan aikaan.

Ennen persianlahden sotaa Kuwait oli tilannut 170 M-84AB panssarivaunua, 15 M-84ABI hinauspanssarivaunua ja 15 M-84ABK komentopanssarivaunua Jugoslaviasta. Neljä M-84A -panssarivaunua toimitettiin, mutta Irakin maavoimat ottivat ne haltuunsa Kuwaitin miehityksen aikana. Sodan aikana ei toimitettu enempää panssarivaunuja. Kuwaitin 34. Al-Shaheed panssariprikaatilla oli käytössään 70 M-84 -panssarivaunua. Maan uudelleenhaltuunoton aikana prikaati ei ottanut osaa taisteluihin, sillä Irakin T-72 panssarivaunut olivat hyvin samankaltaisia M-85 -panssarivaunujen kanssa. M-84 oli kuitenkin tehokas T-62 ja T-55 -panssarivaunuja vastaan.

Jugoslavian hajoamissodat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Slovenia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Slovenian sodan aikana Jugoslavia yritti ottaa haltuunsa Slovenian strategisia kohteita, kuten lentokenttiä. Slovenian aluepuolustuksella ei ollut panssarivaunuja, joten M-84 -panssarivaunuja käytettiin barrikaadien murtamiseen. Jugoslavia kuitenkin menetti taisteluissa 20 M-84:ää.

Kroatia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

M-84 -panssarivaunuja käytettiin Vukovarin piirityksen aikana, jossa Jugoslavia yritti käyttää sitä urbaanissa sodankäynnissä ilman jalkaväen tukea. Miehistönkuljetusvaunut ja taistelupanssarivaunut olivat erittäin helppoja maaleja, ja suuria määriä niitä menetettiin lähinnä RPG:den takia.

Bosnia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bosnian sodan aikana M-84:ää käytettiin taistelutoimissa vain vähän. Suurin osa siellä taistelleiden joukkojen ´panssarivaunuista oli T-55:ia. Jugoslavialaiset Bosnia ja Hertsegovinassa sijainneet joukot antoivat M-84 -panssarivaununsa Bosnian serbiarmeijan komentoon. Bosnian serbiarmeijalla oli käytössä kymmeniä M-84 -panssarivaunuja, joita Bosnia ja Hertsegovinan maavoimat onnistuivat saamaan sotasaaliiksi vain kolme. Useita M-84 -panssarivaunuja käytettiin Sarajevon piirityksen aikana, sekä useissa muissa pienemmissä konflikteissa. Kuitenkaan taistelutoimissa tuhoutuneiden M-85:ten määrää ei tunneta.

Versiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • M-84, jugoslavialainen perusversio jota valmistettiin vuosien 1984 ja 1987 välillä alle 150 kappaletta. Kehitettiin neuvostoliittolaisen T-72M panssarivaunun pohjalta.
  • M-84A, paranneltu jugoslavialainen versio.
  • M-84AB, Jugoslaviassa rakennettu parempi versio jota vietiin Kuwaitiin.
  • M-84ABN, jugoslavialainen navigointijärjestelmällä varustettu versio.
  • M-84ABK, jugoslavialainen komentopanssarivaunu
  • M-84AI, Jugoslaviassa ja Puolassa kehitetty hinauspanssarivaunu jota vietiin Kuwaitiin.
  • M-84AS, serbialainen päivitetty versio.
  • M-84D, Kroatialainen päivitetty versio.

Käyttäjät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyiset käyttäjät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Entiset käyttäjät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta M-84.