Luis Buñuel

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Luis Buñuel

Luis Buñuel (22. helmikuuta 1900 Calanda, Espanja29. heinäkuuta 1983 México City, Meksiko) oli surrealistinen elokuvaohjaaja[1] ja runoilija.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Buñuel syntyi Calandassa Espanjassa. Hän sai ankaran jesuiittakasvatuksen ja opiskeli myöhemmin Madridin yliopistossa. Buñuel oli taidemaalari Salvador Dalín ja runoilija Federico García Lorcan läheinen ystävä. Myöhemmin hän muutti Pariisiin tekemään elokuviin liittyvää työtä.[1]

Buñuel meni naimisiin Jeanne Rucarin kanssa vuonna 1925. Buñuelista tuli Meksikon kansalainen 1948. Hänen poikiaan ovat elokuvaohjaaja Rafael Buñuel ja Juan Luis Buñuel.

Buñuel kuoli Méxicossa maksakirroosiin 29. heinäkuuta 1983.[2]

Työ[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Työskenneltyään useissa elokuvissa ohjaajan apulaisena (Jean Epsteinin elokuvassa Mauprat ja Mario Nalpas'n elokuvassa La Sirène des Tropiques) hän osallistui käsikirjoituksen tekoon ja ohjasi vuonna 1929 Salvador Dalín kanssa 16 minuuttia kestävän surrealistisen mestariteoksen, arvostetun lyhytfilmin Andalusialainen koira (Un chien andalou). Elokuvassa esiintyi sarja hätkähdyttäviä, välillä jopa kauhistuttavia kohtauksia (kuten partaveitsen terällä hitaasti suoritettu naisen silmämunan paloittelu). Tuon ajan ranskalaiset surrealistit ottivat sen innostuneesti vastaan, ja sitä esitetään yhä säännöllisesti elokuvakerhoissa.

Hän jatkoi surrealistisen kuvaston käyttöä Meksikon suotuisassa maaperässä. Kuuluisissa kohtauksissa painajaiset ovat täynnä kananpoikia, naiset kasvattavat parran ja hekumalliset naiset himoitsevat pyhimykseksi kilvoittelevia.

Suurimmassa osassa myöhempiä elokuviaan hän arvosteli avoimesti keskiluokan moraalia ja järjestäytynyttä uskontoa pilkaten niiden tekopyhyyttä hyökkäämällä avoimesti ja voimakkaasti kirkkoa ja papistoa vastaan.

Hänen elokuvansa Porvariston hillitty charmi palkittiin vuoden 1972 parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-palkinnolla.[3]

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Luis Buñuel Encyclopedia Britannica. Viitattu 28.8.2013. (englanniksi)
  2. Peter B. Flint: Luis Bunuel Dies At 83; Film Maker For 50 Years 20.7.1083. NY Times. Viitattu 28.8.2013. (englanniksi)
  3. The Discreet Charm of the Bourgeoisie Criterion. Viitattu 28.8.2013. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Buñuel, Luis: Viimeinen henkäykseni. (Mon dernier soupir, 1982.). Suom. Sulamit Hirvas. Helsinki: Otava, 1983 (2. nidottu painos 1993). ISBN 951-1-07643-4.