Luettelo tenniksen ATP-maailmanlistan ykköspelaajista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo tenniksen ATP-maailmanlistan ykköspelaajista vuodesta 1973 lähtien. Siitä tähän päivään asti, 25 eri pelaajaa on ollut vähintään viikon tuon tittelin haltija.

Vain viisi pelaajaa on ollut maailmanlistan ykköspelaajana vuoden jokaisena viikkona

  1. Jimmy Connors (1975, 1976 ja 1978)
  2. Ivan Lendl (1986 ja 1987)
  3. Pete Sampras (1994, 1997)
  4. Lleyton Hewitt (2002)
  5. Roger Federer (2005, 2006 ja 2007)

Vain neljä pelaajaa on ollut yli 100 viikkoa yhteenmenoon maailmanlistan ykkönen

  1. Roger Federer (237, vuosina 2004–2008)
  2. Jimmy Connors (160, vuosina 1974–1977)
  3. Ivan Lendl (157, vuosina 1985–1988)
  4. Pete Sampras (102, vuosina 1996–1998)

Luettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päivitetty 30. syyskuuta 2014
Maa Nimi Ykköspelaajaksi - Ykköspelaajasta Viikkoja Viikot yhteensä
Flag of Romania (1965-1989).svg Ilie Năstase (1) 23. elokuuta 1973 - 2. kesäkuuta 1974 (40) 40
Australian lippu John Newcombe (2) 3. kesäkuuta, 1974 - 28. heinäkuuta, 1974 (8) 8
Yhdysvaltain lippu Jimmy Connors (3) 29. heinäkuuta 1974 - 22. elokuuta 1977 (160) 160
Ruotsin lippu Björn Borg (4) 23. elokuuta 1977 - 29. elokuuta 1977 (1) 1
Yhdysvaltain lippu Jimmy Connors 30. elokuuta 1977 - 8. huhtikuuta 1979 (84) 244
Ruotsin lippu Björn Borg 9. huhtikuuta 1979 - 20. toukokuuta 1979 (6) 7
Yhdysvaltain lippu Jimmy Connors 21. toukokuuta 1979 - 8. heinäkuuta 1979 (7) 251
Ruotsin lippu Björn Borg 9. heinäkuuta 1979 - 2. maaliskuuta 1980 (34) 41
Yhdysvaltain lippu John McEnroe (5) 3. maaliskuuta 1980 - 23. maaliskuuta 1980 (3) 3
Ruotsin lippu Björn Borg 24. maaliskuuta 1980 - 10. elokuuta 1980 (20) 61
Yhdysvaltain lippu John McEnroe 11. elokuuta 1980 - 17. elokuuta 1980 (1) 4
Ruotsin lippu Björn Borg 18. elokuuta 1980 - 5. heinäkuuta 1981 (46) 107
Yhdysvaltain lippu John McEnroe 6. heinäkuuta 1981 - 19. heinäkuuta 1981 (2) 6
Ruotsin lippu Björn Borg 22. heinäkuuta 1981 - 2. elokuuta 1981 (2) 109
Yhdysvaltain lippu John McEnroe 3. elokuuta 1981 - 12. syyskuuta 1982 (58) 64
Yhdysvaltain lippu Jimmy Connors 13. syyskuuta 1982 - 31. lokakuuta 1982 (7) 258
Yhdysvaltain lippu John McEnroe 1. marraskuuta 1982 - 7. marraskuuta 1982 (1) 65
Yhdysvaltain lippu Jimmy Connors 8. marraskuuta 1982 - 14. marraskuuta 1982 (1) 259
Yhdysvaltain lippu John McEnroe 15. marraskuuta 1982 - 30. tammikuuta 1983 (11) 76
Yhdysvaltain lippu Jimmy Connors 31. tammikuuta 1983 - 6. helmikuuta 1983 (1) 260
Yhdysvaltain lippu John McEnroe 7. helmikuuta 1983 - 13. helmikuuta 1983 (1) 77
Yhdysvaltain lippu Jimmy Connors 14. helmikuuta 1983 - 27. helmikuuta 1983 (2) 262
Tšekin lippu Ivan Lendl (6) 28. helmikuuta 1983 - 15. toukokuuta 1983 (11) 11
Yhdysvaltain lippu Jimmy Connors 16. toukokuuta 1983 - 5. kesäkuuta 1983 (3) 265
Yhdysvaltain lippu John McEnroe 6. kesäkuuta 1983 - 12. kesäkuuta 1983 (1) 78
Yhdysvaltain lippu Jimmy Connors 13. kesäkuuta 1983 - 3. heinäkuuta 1983 (3) 268
Yhdysvaltain lippu John McEnroe 4. heinäkuuta 1983 - 30. lokakuuta 1983 (17) 95
Tšekin lippu Ivan Lendl 31. lokakuuta 1983 - 11. marraskuuta 1983 (6) 17
Yhdysvaltain lippu John McEnroe 12. marraskuuta 1983 - 8. tammikuuta 1984 (4) 99
Tšekin lippu Ivan Lendl 9. tammikuuta 1984 - 11. maaliskuuta 1984 (9) 26
Yhdysvaltain lippu John McEnroe 12. maaliskuuta 1984 - 10. kesäkuuta 1984 (13) 112
Tšekin lippu Ivan Lendl 11. kesäkuuta 1984 - 17. kesäkuuta 1984 (1) 27
Yhdysvaltain lippu John McEnroe 18. kesäkuuta 1984 - 8. heinäkuuta 1984 (3) 115
Tšekin lippu Ivan Lendl 9. heinäkuuta 1984 - 12. elokuuta 1984 (5) 32
Yhdysvaltain lippu John McEnroe 13. elokuuta 1984 - 18. elokuuta, 1985 (53) 168
Tšekin lippu Ivan Lendl 19. elokuuta 1985 - 25. elokuuta 1985 (1) 33
Yhdysvaltain lippu John McEnroe 26. elokuuta 1985 - 8. syyskuuta 1985 (2) 170
Tšekin lippu Ivan Lendl 9. syyskuuta 1985 - 11. syyskuuta 1988 (157) 190
Ruotsin lippu Mats Wilander (7) 12. syyskuuta 1988 - 28. tammikuuta 1989 (20) 20
Tšekin lippu Ivan Lendl 29. tammikuuta 1989 - 12. elokuuta 1990 (80) 270
Ruotsin lippu Stefan Edberg (8) 13. elokuuta 1990 - 27. tammikuuta 1991 (24) 24
Saksan lippu Boris Becker (9) 28. tammikuuta 1991 - 17. helmikuuta 1991 (3) 3
Ruotsin lippu Stefan Edberg 18. helmikuuta 1991 - 7. heinäkuuta 1991 (20) 44
Saksan lippu Boris Becker 8. heinäkuuta 1991 - 8. syyskuuta 1991 (9) 12
Ruotsin lippu Stefan Edberg 9. syyskuuta 1991 - 9. helmikuuta 1992 (22) 66
Yhdysvaltain lippu Jim Courier (10) 10. helmikuuta 1992 - 22. maaliskuuta 1992 (6) 6
Ruotsin lippu Stefan Edberg 23. maaliskuuta 1992 - 12. huhtikuuta 1992 (3) 69
Yhdysvaltain lippu Jim Courier 13. huhtikuuta 1992 - 13. syyskuuta 1992 (22) 28
Ruotsin lippu Stefan Edberg 14. syyskuuta 1992 - 4. lokakuuta 1992 (3) 72
Yhdysvaltain lippu Jim Courier 5. lokakuuta 1992 - 11. huhtikuuta 1993 (27) 55
Yhdysvaltain lippu Pete Sampras (11) 12. huhtikuuta 1993 - 22. elokuuta 1993 (19) 19
Yhdysvaltain lippu Jim Courier 23. elokuuta 1993 - 12. syyskuuta 1993 (3) 58
Yhdysvaltain lippu Pete Sampras 13. syyskuuta 1993 - 9. elokuuta 1995 (82) 101
Yhdysvaltain lippu Andre Agassi (12) 10. elokuuta 1995 - 5. marraskuuta 1995 (30) 30
Yhdysvaltain lippu Pete Sampras 6. marraskuuta 1995 - 28. tammikuuta 1996 (12) 113
Yhdysvaltain lippu Andre Agassi 29. tammikuuta 1996 - 11. helmikuuta 1996 (2) 32
Itävallan lippu Thomas Muster (13) 12. helmikuuta 1996 - 18. helmikuuta 1996 (1) 1
Yhdysvaltain lippu Pete Sampras 19. helmikuuta 1996 - 10. maaliskuuta 1996 (3) 116
Itävallan lippu Thomas Muster 11. maaliskuuta 1996 - 13. huhtikuuta 1996 (5) 6
Yhdysvaltain lippu Pete Sampras 14. huhtikuuta 1996 - 29. maaliskuuta 1998 (102) 218
Chilen lippu Marcelo Ríos (14) 30. maaliskuuta 1998 - 26. huhtikuuta 1998 (4) 4
Yhdysvaltain lippu Pete Sampras 27. huhtikuuta 1998 - 9. elokuuta 1998 (15) 233
Chilen lippu Marcelo Ríos 10. elokuuta 1998 - 23. elokuuta 1998 (2) 6
Yhdysvaltain lippu Pete Sampras 24. elokuuta 1998 - 14. maaliskuuta 1999 (29) 262
Espanjan lippu Carlos Moyà (15) 15. maaliskuuta 1999 - 28. maaliskuuta 1999 (2) 2
Yhdysvaltain lippu Pete Sampras 29. maaliskuuta 1999 - 2. toukokuuta 1999 (5) 267
Venäjän lippu Jevgeni Kafelnikov (16) 3. toukokuuta 1999 - 13. kesäkuuta 1999 (6) 6
Yhdysvaltain lippu Pete Sampras 14. kesäkuuta 1999 - 4. heinäkuuta 1999 (3) 270
Yhdysvaltain lippu Andre Agassi 5. heinäkuuta 1999 - 25. heinäkuuta 1999 (3) 35
Australian lippu Patrick Rafter (17) 26. heinäkuuta 1999 - 1. elokuuta 1999 (1) 1
Yhdysvaltain lippu Pete Sampras 2. elokuuta 1999 - 12. syyskuuta 1999 (6) 276
Yhdysvaltain lippu Andre Agassi 13. syyskuuta 1999 - 10. syyskuuta 2000 (52) 87
Yhdysvaltain lippu Pete Sampras 11. syyskuuta 2000 - 19. marraskuuta 2000 (10) 286
Venäjän lippu Marat Safin (18) 20. marraskuuta 2000 - 3. joulukuuta 2000 (2) 2
Brasilian lippu Gustavo Kuerten (19) 4. joulukuuta 2000 - 28. tammikuuta 2001 (8) 8
Venäjän lippu Marat Safin 29. tammikuuta 2001 - 25. helmikuuta 2001 (4) 6
Brasilian lippu Gustavo Kuerten 26. helmikuuta 2001 - 1. huhtikuuta 2001 (5) 13
Venäjän lippu Marat Safin 2. huhtikuuta 2001 - 22. huhtikuuta 2001 (3) 9
Brasilian lippu Gustavo Kuerten 23. huhtikuuta 2001 - 18. marraskuuta 2001 (30) 43
Australian lippu Lleyton Hewitt (20) 19. marraskuuta 2001 - 27. huhtikuuta 2003 (75) 75
Yhdysvaltain lippu Andre Agassi 28. huhtikuuta 2003 - 11. toukokuuta 2003 (2) 89
Australian lippu Lleyton Hewitt 12. toukokuuta 2003 - 15. kesäkuuta 2003 (5) 80
Yhdysvaltain lippu Andre Agassi 16. kesäkuuta 2003 - 7. syyskuuta 2003 (12) 101
Espanjan lippu Juan Carlos Ferrero (21) 8. syyskuuta 2003 - 2. marraskuuta 2003 (8) 8
Yhdysvaltain lippu Andy Roddick (22) 3. marraskuuta 2003 - 1. helmikuuta 2004 (13) 13
Sveitsin lippu Roger Federer (23) 2. helmikuuta 2004 - 17. elokuuta 2008 (237) (ennätys) 237
Espanjan lippu Rafael Nadal (24) 18. elokuuta 2008 - 5. heinäkuuta 2009 (46) 46
Sveitsin lippu  Roger Federer 6. heinäkuuta 2009 - 6. kesäkuuta 2010 (48) 285
Espanjan lippu Rafael Nadal 7. kesäkuuta 2010 - 3. heinäkuuta 2011 (56) 102
Serbian lippu Novak Đoković (25) 4. heinäkuuta 2011 - 8. heinäkuuta 2012 (53) 53
Sveitsin lippu  Roger Federer 9. heinäkuuta 2012 - 4. marraskuuta 2012 (17) 302 (ennätys)
Serbian lippu Novak Đoković 5. marraskuuta 2012 - 6. lokakuuta 2013 (48) 101
Espanjan lippu Rafael Nadal 7. lokakuuta 2013 - 6. heinäkuuta 2014 (39) 141
Serbian lippu Novak Đoković 7. heinäkuuta 2014 - (13) 114

Viikkoja yhteensä maailmanlistan ykkösenä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sij. Pelaaja Viikot
1. Sveitsin lippu Roger Federer 302
2. Yhdysvaltain lippu Pete Sampras 286
3. Tšekin lippu Ivan Lendl 270
4. Yhdysvaltain lippu Jimmy Connors 268
5. Yhdysvaltain lippu John McEnroe 170
6. Espanjan lippu Rafael Nadal 141
7. Ruotsin lippu Novak Đoković '114
8. Serbian lippu Björn Borg 109
9. Yhdysvaltain lippu Andre Agassi 101
10. Australian lippu Lleyton Hewitt 80
11. Ruotsin lippu Stefan Edberg 72
12. Yhdysvaltain lippu Jim Courier 58
13. Brasilian lippu Gustavo Kuerten 43
14. Romanian lippu Ilie Nastase 40
15. Ruotsin lippu Mats Wilander 20
16. Yhdysvaltain lippu Andy Roddick 13
17. Saksan lippu Boris Becker 12
18. Venäjän lippu Marat Safin 9
19. Espanjan lippu Juan Carlos Ferrero 8
= Australian lippu John Newcombe 8
21. Chilen lippu Marcelo Ríos 6
= Itävallan lippu Thomas Muster 6
= Venäjän lippu Jevgeni Kafelnikov 6
24. Espanjan lippu Carlos Moyà 2
25. Australian lippu Patrick Rafter 1
  • Lihavoituna nykyinen maailmanlistan ykkönen.

Maailmanlistan ykkösenä yhtäjaksoisesti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sij. Pelaaja Viikot
1. Sveitsin lippu Roger Federer 237
2. Yhdysvaltain lippu Jimmy Connors 160
3. Tšekin lippu Ivan Lendl 157
4. Yhdysvaltain lippu Pete Sampras 102
5. Yhdysvaltain lippu Jimmy Connors (2) 84
6. Yhdysvaltain lippu Pete Sampras (2) 82
7. Tšekin lippu Ivan Lendl (2) 80
8. Australian lippu Lleyton Hewitt 75
9. Yhdysvaltain lippu John McEnroe 58
10. Espanjan lippu Rafael Nadal 56

Maailmanlistan ykköset kauden lopussa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Ykkönen
1973 Ilie Năstase
1974 Jimmy Connors
1975 Jimmy Connors
1976 Jimmy Connors
1977 Jimmy Connors
1978 Jimmy Connors
1979 Björn Borg
1980 Björn Borg
1981 John McEnroe
1982 John McEnroe
1983 John McEnroe
1984 John McEnroe
1985 Ivan Lendl
1986 Ivan Lendl
1987 Ivan Lendl
1988 Mats Wilander
1989 Ivan Lendl
1990 Stefan Edberg
1991 Stefan Edberg
1992 Jim Courier
1993 Pete Sampras
1994 Pete Sampras
1995 Pete Sampras
1996 Pete Sampras
1997 Pete Sampras
1998 Pete Sampras
1999 Andre Agassi
2000 Gustavo Kuerten
2001 Lleyton Hewitt
2002 Lleyton Hewitt
2003 Andy Roddick
2004 Roger Federer
2005 Roger Federer
2006 Roger Federer
2007 Roger Federer
2008 Rafael Nadal
2009 Roger Federer
2010 Rafael Nadal
2011 Novak Đoković
2012 Novak Đoković[1]
2013 Rafael Nadal[2]

Lähde: ATP[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Djokovic To Finish No. 1 In South African Airways ATP Rankings For 2nd Straight Year atpworldtour.com. Viitattu 29.10.2012. (englanniksi)
  2. Singles Ranking 30.12.2013 atpworldtour.com. Viitattu 4.8.2014. (englanniksi)
  3. Singles Ranking atpworldtour.com. Viitattu 4.8.2014. (englanniksi)

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]