Luettelo Puolan hallitsijoista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Piastin suku – Puolan ruhtinaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Piast
  • Siemowit
  • Lestko
  • Siemomysł
  • 960?–992 Mieszko I, ensimmäinen historiallinen ruhtinas (Książę), perimätiedon mukaan Siemomysłin poika, neljättä sukupolvea myyttisestä Piastista)
  • 992–1025 Bolesław I Rohkea, poika, kruunattiin kuninkaaksi (Król) 1025
  • 1025–1034 Mieszko II Lambert, poika
    • 1032 Bezprym, kruununtavoittelija, veli
  • 1034–1058 Kasimir I, Mieszko II:n poika, yhdisti maan
  • 1058–1079 Bolesław II Rohkea, poika, kruunattiin kuninkaaksi 1076, syrjäytettiin, kuoli 1081
  • 1079–1102 Władysław I Herman, veli
  • 1102–1107 Zbigniew, poika, syrjäytettiin
  • 1102–1138 Bolesław III, veli

Krakovan herttuat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 1138–1146 Władysław II Maanpakolainen, poika, syrjäytettiin, kuoli 1159
  • 1146–1173 Bolesław IV, veli
  • 1173–1177 Mieszko III Vanha, veli, syrjäytettiin
  • 1177–1194 Kasimir II Oikeudenmukainen, veli
  • 1194–1199 Leszek I Valkoinen, poika, syrjäytetty
  • 1199–1202 Mieszko III, palasi valtaan
  • 1202 Władysław III Pitkäjalka, poika, syrjäytettiin
  • 1202–1210 Leszek I, palasi valtaan, syrjäytettiin
  • 1210–1211 Mieszko IV, Władysław II:n poika
  • 1211–1227 Leszek I, palasi valtaan, salamurhattiin
  • 1227–1228 Władysław III, palasi valtaan, syrjäytettiin, kuoli 1231
  • 1228–1229 Henry I Parrakas, Władysław II:n pojanpoika, syrjäytettiin
  • 1229–1232 Konrad Masovialainen, Kasimir II:n poika, syrjäytettiin
  • 1232–1238 Henrik I, palasi valtaan (restored)
  • 1238–1241 Henrik II Harras, poika, kuoli taistelussa
  • 1241–1243 Konrad, palasi valtaan, syrjäytetty, kuoli 1247
  • 1243–1279 Bolesław V Ujo, Leszek I:n poika
  • 1279–1288 Leszek II Musta, Konradin pojanpoika
  • 1288–1290 Henrik III Probus (oikeamielinen), Henrik II:n pojanpoika
  • 1290–1291 Przemysł, Mieszko III:n jälkeläinen neljättä polvea, luopui kruunusta, kuningas 1295–1296

Böömiläinen suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 1291–1305 Venceslaus, nai Przemysłin tyttären Elisabetin, kruunattiin Puolan kuninkaaksi 1300

Piastin suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 1305–1333 Władysław I Lyhyt, Leszek II:n veli, kruunattiin kuninkaaksi 1320
  • 1333–1370 Kasimir III Suuri, poika

Anjoun suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liettualainen suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ranskalainen suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 1573–1575 Henrik, syrjäytettiin, myös Ranskan kuningas 1574–1589

Báthoryn suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruotsalainen suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wiśniowieckin suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sobieskin suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saksilainen suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 1697–1704, 1709–1733 August II Väkevä, Saksin ruhtinaana 1694–1733 Fredrik Augustus, syrjäytetty, palasi valtaan

Leszczynskin suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 1704–1709, 1733–1736 Stanisław Leszczyński, syrjäytettiin, palasi valtaan, luopui kruunusta, Lorrainen herttua 1737–1766

Saksilainen suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 1733–1763 August III, August II:n poika, vastakuningas, Saksin elektorina Frederik Augustus II 1733–1763

Poniatowskin suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]