Luettelo Georgian kaupungeista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kaupunkeja Georgian valtiossa. Yhdysvaltain osavaltion kaupungeista katso luettelo Georgian osavaltion kaupungeista.
Georgian kartta

Tämä on luettelo Georgiassa sijaitsevista kaupungeista. Maan ylivoimaisesti suurin kaupunkikeskittymä on Tbilisin alue, jossa asui vuonna 2014 noin 1 144 400 henkeä, eli runsas neljännes Georgian väestöstä. Kaikkiaan kaupunkilaisia oli tuolloin 52,3 prosenttia Georgian 4,37 miljoonan ihmisen väestöstä. Tämä väkilukuarvio ei sisältänyt kiistanalaisia Abhasian ja Etelä-Ossetian alueita.[1]

Luettelo kaupungeista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Georgian kartta
Georgia
Suurimmat kaupungit
 > 1 milj. as.
 100 000-300 000 as.
 30 000-100 000 as.
 10 000-30 000 as.
Georgia ja sen yli 15 000 asukkaan kaupunkien sijainti (2014). Separatististen, osin Venäjän kontrolloimien Abhasian ja Etelä-Ossetian kaupungit on esitetty puna-sinisin värein.

Oheinen taulukko luettelee Georgian kaupungit (2014), niiden nimet translitteroituina ja georgiaksi, alueen tai autonomisen tasavallan, johon kaupunki kuuluu, vuosien 1989 ja 2002[2] väestönlaskentojen sekä 2014 tilastollisen arvion väkiluvut.[1] Väkiluvut tarkoittavat varsinaisen kaupungin väkilukua (kaupunkiasukkaat) ilman lähiöitä tai kyliä. Monilla piirikunnilla on Georgiassa sama nimi kuin niiden keskuskaupungeilla. Tbilisillä on maan kaupunkien keskuudessa erikoisasema, sillä se ei kuulu mihinkään alueeseen tai autonomiseen tasavaltaan. Kaupunkien sijainti eri piirikunnissa: katso myös Georgian hallinnollinen jako. Georgiasta Venäjän sotilaallisella tuella irrottautumaan pyrkineiden Abhasian ja Etelä-Ossetian kaupunkien väkilukuja on lueteltu alempana toisessa taulukossa.

Sija
2014
Nimi Georgiaksi Hallintoalue Väestö 1989[3] Väestö
2002[2]
Väestö
2014[1]
Kuva
1 Tbilisi თბილისი Tbilisi &&&&&&&&01259692.&&&&001 259 692 &&&&&&&&01081532.&&&&001 081 532 &&&&&&&&01144400.&&&&001 144 400 Tbilisi night.jpg
2 Kutaisi ქუთაისი Imereti &&&&&&&&&0234870.&&&&00234 870 &&&&&&&&&0185965.&&&&00185 965 &&&&&&&&&0197000.&&&&00197 000 Downtown Kutaisi.jpg
3 Batumi ბათუმი Adžaria &&&&&&&&&0136609.&&&&00136 609 &&&&&&&&&0121806.&&&&00121 806 &&&&&&&&&0161200.&&&&00161 200 Panoramic view of Batumi at night.jpg
4 Rustavi რუსთავი Kvemo Kartli &&&&&&&&&0158661.&&&&00158 661 &&&&&&&&&0116384.&&&&00116 384 &&&&&&&&&0122900.&&&&00122 900 Рустави, здание бывшего горкома партии A. Muhranoff.jpg
5 Zugdidi ზუგდიდი Samegrelo ja Zemo Svaneti &&&&&&&&&&050022.&&&&0050 022 &&&&&&&&&&068894.&&&&0068 894 &&&&&&&&&&074800.&&&&0074 800 Princes Dadiani museum.jpg
6 Gori გორი Šida Kartli &&&&&&&&&&068924.&&&&0068 924 &&&&&&&&&&049516.&&&&0049 516 &&&&&&&&&&054700.&&&&0054 700 Gori (1).jpg
7 Poti ფოთი Samegrelo ja Zemo Svaneti &&&&&&&&&&050922.&&&&0050 922 &&&&&&&&&&047149.&&&&0047 149 &&&&&&&&&&047800.&&&&0047 800 Fotis akvatoria.jpg
8 Samtredia სამტრედია Imereti &&&&&&&&&&034468.&&&&0034 468 &&&&&&&&&&031723.&&&&0031 723 &&&&&&&&&&030100.&&&&0030 100 Samtredia Train Station.jpg
9 Khašuri ხაშური Šida Kartli &&&&&&&&&&032639.&&&&0032 639 &&&&&&&&&&038333.&&&&0038 333 &&&&&&&&&&029400.&&&&0029 400 Partofkhashuri.jpg
10 Senaki სენაკი Samegrelo ja Zemo Svaneti &&&&&&&&&&028938.&&&&0028 938 &&&&&&&&&&028082.&&&&0028 082 &&&&&&&&&&028600.&&&&0028 600 Senaki Theatre.jpg
11 Zestaponi
(Zestafoni)
ზესტაფონი Imereti &&&&&&&&&&026098.&&&&0026 098 &&&&&&&&&&025755.&&&&0025 755 &&&&&&&&&&025200.&&&&0025 200 Zestaponi. View from Shorapani fortress (Photo A. Muhranoff).jpg
12 Marneuli მარნეული Kvemo Kartli &&&&&&&&&&027557.&&&&0027 557 &&&&&&&&&&023695.&&&&0023 695 &&&&&&&&&&024100.&&&&0024 100 QOLAGIRIS CIKHE Marneuli.jpg
13 Telavi თელავი Kakheti &&&&&&&&&&028325.&&&&0028 325 &&&&&&&&&&021805.&&&&0021 805 &&&&&&&&&&020900.&&&&0020 900 Telavi (G.N. 2014).jpg
14 Akhaltsikhe ახალციხე Samtskhe-Džavakheti &&&&&&&&&&024570.&&&&0024 570 &&&&&&&&&&023483.&&&&0023 483 &&&&&&&&&&020000.&&&&0020 000 Akhaltsikhe Fortress 28.JPG
15 Kobuleti ქობულეთი Adžaria &&&&&&&&&&020932.&&&&0020 932 &&&&&&&&&&031682.&&&&0031 682 &&&&&&&&&&019700.&&&&0019 700 Kobuleti-120.jpg
16 Ozurgeti ოზურგეთი Guria &&&&&&&&&&023279.&&&&0023 279 &&&&&&&&&&027528.&&&&0027 528 &&&&&&&&&&018600.&&&&0018 600 Ozurgeti (G.N. 2012).jpg
17 Tsqaltubo წყალტუბო Imereti &&&&&&&&&&021280.&&&&0021 280 &&&&&&&&&&016841.&&&&0016 841 &&&&&&&&&&017200.&&&&0017 200 Tskaltubo - Bathhouse Nr. 7 pool area.jpg
18 Kaspi კასპი Šida Kartli &&&&&&&&&&017305.&&&&0017 305 &&&&&&&&&&015233.&&&&0015 233 &&&&&&&&&&015800.&&&&0015 800 Kaspi (A).jpg
19 Gardabani გარდაბანი Kvemo Kartli &&&&&&&&&&017176.&&&&0017 176 &&&&&&&&&&016145.&&&&0016 145 &&&&&&&&&&015100.&&&&0015 100 Gardabani Railway Station.jpg
20 Tšiatura ჭიათურა Imereti &&&&&&&&&&029228.&&&&0029 228 &&&&&&&&&&013835.&&&&0013 835 &&&&&&&&&&014300.&&&&0014 300 Georgia-Tschiatura-W.jpg
21 Tqibuli ტყიბული Imereti &&&&&&&&&&021867.&&&&0021 867 &&&&&&&&&&014464.&&&&0014 464 &&&&&&&&&&013900.&&&&0013 900 Tkibuli. View from north (Photo A. Muhranoff, 2011).jpg
22 Bordžomi ბორჯომი Samtskhe-Džavakheti &&&&&&&&&&019007.&&&&0019 007 &&&&&&&&&&020372.&&&&0020 372 &&&&&&&&&&013500.&&&&0013 500 Borjomi bu Shioshvili.jpg
23 Sagaredžo საგარეჯო Kakheti &&&&&&&&&&014563.&&&&0014 563 &&&&&&&&&&012566.&&&&0012 566 &&&&&&&&&&011600.&&&&0011 600
23 Bolnisi ბოლნისი Kvemo Kartli &&&&&&&&&&015047.&&&&0015 047 &&&&&&&&&&017650.&&&&0017 650 &&&&&&&&&&011600.&&&&0011 600 ბოლნისის ხედი (G.N. 2010).jpg
25 Khoni ხონი Imereti &&&&&&&&&&014298.&&&&0014 298 &&&&&&&&&&011315.&&&&0011 315 &&&&&&&&&&011200.&&&&0011 200
26 Mtskheta მცხეთა Mtskheta-Mtianeti &&&&&&&&&&&09588.&&&&009 588 &&&&&&&&&&&07700.&&&&007 700
(13049)
&&&&&&&&&&010000.&&&&0010 000 Mtskheta panorama with the Svetitskhoveli cathedral (January 2013).jpg
27 Akhalkalaki ახალქალაქი Samtskhe-Džavakheti &&&&&&&&&&015572.&&&&0015 572 &&&&&&&&&&&09802.&&&&009 802 &&&&&&&&&&&09800.&&&&009 800 Akhalkalaki 1.jpg
28 Gurdžaani გურჯაანი Kakheti &&&&&&&&&&012872.&&&&0012 872 &&&&&&&&&&010029.&&&&0010 029 &&&&&&&&&&&09500.&&&&009 500 Gurjaani. Central part of the town.jpg
28 Tsalendžikha წალენჯიხა Samegrelo ja Zemo Svaneti &&&&&&&&&&&09304.&&&&009 304 &&&&&&&&&&013750.&&&&0013 750 &&&&&&&&&&&09500.&&&&009 500 Tsalenjikha (G.N. 2008).jpg
30 Kvareli ყვარელი Kakheti &&&&&&&&&&011165.&&&&0011 165 &&&&&&&&&&&09045.&&&&009 045 &&&&&&&&&&&08700.&&&&008 700 Kvareli (G.N. 2014).jpg
31 Akhmeta ახმეტა Kakheti &&&&&&&&&&&08970.&&&&008 970 &&&&&&&&&&&08571.&&&&008 571 &&&&&&&&&&&08500.&&&&008 500 Axmeta2.jpg
32 Kareli ქარელი Šida Kartli &&&&&&&&&&&08271.&&&&008 271 &&&&&&&&&&010730.&&&&0010 730 &&&&&&&&&&&08400.&&&&008 400
33 Lagodekhi ლაგოდეხი Kakheti &&&&&&&&&&&09517.&&&&009 517 &&&&&&&&&&&06875.&&&&006 875 &&&&&&&&&&&07800.&&&&007 800 Lagodekhi (G.N. 2009).jpg
34 Dušeti დუშეთი Mtskheta-Mtianeti &&&&&&&&&&&08439.&&&&008 439 &&&&&&&&&&&07300.&&&&007 300
(10827)
&&&&&&&&&&&07600.&&&&007 600 Dusheti (Photo A. Muhranoff, 2011).jpg
35 Lantškhuti ლანჩხუთი Guria &&&&&&&&&&&09021.&&&&009 021 &&&&&&&&&&&07873.&&&&007 873 &&&&&&&&&&&07500.&&&&007 500
36 Dedoplistsqaro
(aiemmin, esim. 1989
Tsiteltsqaro,
Цители-Цкаро)
დედოფლისწყარო Kakheti &&&&&&&&&&010249.&&&&0010 249 &&&&&&&&&&&07724.&&&&007 724 &&&&&&&&&&&07400.&&&&007 400 Dedoplis Tskaro and Ilia mountain (G.N. 2009).jpg
37 Satškhere საჩხერე Imereti &&&&&&&&&&&07842.&&&&007 842 &&&&&&&&&&&06660.&&&&006 660 &&&&&&&&&&&07200.&&&&007 200 Sachkhere1.jpg
38 Tsnori წნორი Kakheti &&&&&&&&&&&02912.&&&&002 912 &&&&&&&&&&&06066.&&&&006 066 &&&&&&&&&&&06700.&&&&006 700 Tsnori.jpg
39 Abaša აბაშა Samegrelo ja Zemo Svaneti &&&&&&&&&&&07139.&&&&007 139 &&&&&&&&&&&06430.&&&&006 430 &&&&&&&&&&&06300.&&&&006 300 Abasha main street.jpg
39 Terdžola თერჯოლა Imereti &&&&&&&&&&&06580.&&&&006 580 &&&&&&&&&&&05489.&&&&005 489 &&&&&&&&&&&06300.&&&&006 300 Terjola.sport.palace.JPG
41 Ninotsminda
(1930–1990 Bogdanovka,
Богдановка)
ნინოწმინდა Samtskhe-Džavakheti &&&&&&&&&&&07285.&&&&007 285 &&&&&&&&&&&06287.&&&&006 287 &&&&&&&&&&&06200.&&&&006 200 Ninotsminda.jpg
41 Khobi ხობი Samegrelo ja Zemo Svaneti &&&&&&&&&&&06873.&&&&006 873 &&&&&&&&&&&05604.&&&&005 604 &&&&&&&&&&&06200.&&&&006 200 Khobi 2.jpg
43 Martvili
(1936–1990
Gegetškori)
მარტვილი Samegrelo ja Zemo Svaneti &&&&&&&&&&&06036.&&&&006 036 &&&&&&&&&&&05609.&&&&005 609 &&&&&&&&&&&05700.&&&&005 700 Martvili monastery.jpg
44 Vale ვალე Samtskhe-Džavakheti &&&&&&&&&&&06305.&&&&006 305 &&&&&&&&&&&05026.&&&&005 026 &&&&&&&&&&&05500.&&&&005 500
45 Džvari ჯვარი Samegrelo ja Zemo Svaneti &&&&&&&&&&&04970.&&&&004 970 &&&&&&&&&&&04790.&&&&004 790 &&&&&&&&&&&04900.&&&&004 900
45 Baghdati ბაღდადი Imereti &&&&&&&&&&&05500.&&&&005 500 &&&&&&&&&&&04724.&&&&004 724 &&&&&&&&&&&04900.&&&&004 900 Храм в Багдати (Photo A. Muhranoff).jpg
47 Tetritsqaro,
Tetri tsqaro
(г. Тетри-Цкаро)
თეთრიწყარო Kvemo Kartli &&&&&&&&&&&08692.&&&&008 692 &&&&&&&&&&&04007.&&&&004 007
(6793)
&&&&&&&&&&&04300.&&&&004 300
48 Dmanisi დმანისი Kvemo Kartli &&&&&&&&&&&08650.&&&&008 650 &&&&&&&&&&&03427.&&&&003 427 &&&&&&&&&&&03800.&&&&003 800 Ruins of Dmanisi Castle.jpg
49 Oni ონი Ratša-Letškhumi ja Kvemo Svaneti &&&&&&&&&&&05481.&&&&005 481 &&&&&&&&&&&03342.&&&&003 342 &&&&&&&&&&&03000.&&&&003 000 Oni 1586.jpg
50 Tsalka წალკა Kvemo Kartli &&&&&&&&&&&08043.&&&&008 043 &&&&&&&&&&&02411.&&&&002 411 &&&&&&&&&&&02500.&&&&002 500 Tsalka (G.N. 2011).jpg
51 Ambrolauri ამბროლაური Ratša-Letškhumi ja Kvemo Svaneti &&&&&&&&&&&02933.&&&&002 933 &&&&&&&&&&&02545.&&&&002 545 &&&&&&&&&&&02400.&&&&002 400 Ambrolauri (G.N. 2009).jpg
52 Sighnaghi სიღნაღი Kakheti &&&&&&&&&&&03489.&&&&003 489 &&&&&&&&&&&02146.&&&&002 146
(8212)
&&&&&&&&&&&02300.&&&&002 300 Sighnaghi, Georgia — View to Sighnaghi.jpg
53 Tsageri ცაგერი Ratša-Letškhumi ja Kvemo Svaneti &&&&&&&&&&&01359.&&&&001 359 &&&&&&&&&&&01961.&&&&001 961 &&&&&&&&&&&01800.&&&&001 800 Tsageri (Photo A. Muhranoff, 2011).jpg


Abhasian ja Etelä-Ossetian suurimmat kaupungit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupunkien väkiluku Abhasiassa ja Etelä-Ossetiassa on pudonnut merkittävästi viimeistään Venäjän-Georgian sodan (2008) ja sitä edeltävien sotatoimien seurauksena. Etniset georgialaiset ovat muuttaneet paljolti pois.

Sija
2014
Nimi Georgiaksi Hallintoalue Väestö 1989[3] Väestö
2002/2003lähde?
Väestö
2011lähde?
Kuva
AB1 Suhumi სოხუმი Abhasia &&&&&&&&&0121406.&&&&00121 406 ** &&&&&&&&&&064478.&&&&0064 478*** View from Sukhum Mountain.JPG
EO1 Tskhinvali ცხინვალი Šida Kartli
(Etelä-Ossetia)
&&&&&&&&&&042934.&&&&0042 934 ** &&&&&&&&&&028664.&&&&0028 664
(2012)[4]
Tskhinval.jpg
AB2 Gagra გაგრა Abhasia &&&&&&&&&&026636.&&&&0026 636 ** &&&&&&&&&&012364.&&&&0012 364*** Gagra. Аbkhazia.jpg
AB3 Gudauta გუდაუთა Abhasia &&&&&&&&&&015264.&&&&0015 264 ** &&&&&&&&&&&08514.&&&&008 514***
(2009)lähde?
View of Gudauta.jpg
AB4 Gali გალი Abhasia &&&&&&&&&&015687.&&&&0015 687 ** &&&&&&&&&&&07605.&&&&007 605***
AB4 Otšamtšire ოჩამჩირე Abhasia &&&&&&&&&&020379.&&&&0020 379 ** &&&&&&&&&&&05280.&&&&005 280***
AB6 Tqvartšeli ტყვარჩელი Abhasia &&&&&&&&&&021578.&&&&0021 578 ** &&&&&&&&&&&05013.&&&&005 013*** Tkvarcheli aerial.jpg
AB7 Pitsunda ბიჭვინთა Abhasia &&&&&&&&&&011030.&&&&0011 030 ** &&&&&&&&&&&04198.&&&&004 198*** 27 Пицунда.JPG
AB8 Gulripši გულრიფში Abhasia &&&&&&&&&&011802.&&&&0011 802 ** &&&&&&&&&&&03910.&&&&003 910***
AB8 Novyi Afon ახალი ათონი Abhasia &&&&&&&&&&&04310.&&&&004 310 ** &&&&&&&&&&&01518.&&&&001 518*** 2014 Nowy Aton, Widok z Twierdzy Anakopia (07).jpg

** Kaupunki ei osallistunut Georgian vuoden 2002 väestönlaskentaan eikä sitä sisällytetty Georgian tilastolliseen vuosikirjaan (2014). Joidenkin lähteiden mukaan Abhasiassa olisi järjestetty vuonna 2003 alueellinen väestönlaskenta, mutta tämän tuloksia ei ole lähteistetty eikä niitä ole välttämättä toistaiseksi luotettavasti ja läpinäkyvästi raportoitu.
*** Abhasiassa järjestettiin joidenkin lähteiden mukaan vuonna 2011 alueellinen väestönlaskenta, mutta tämän tuloksia ei ole toistaiseksi lähteistetty luotettavasti. Vuoden 2014 väkilukua ei sisällytetty Georgian tilastolliseen vuosikirjaan (2014).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Statistical Yearbook of Georgia: 2014 (pdf) (sivut 36-38) 2014. Tbilisi: National Statistics Office of Georgia, geostat.ge. Viitattu 13.1.2015. (englanniksi) ja (georgiaksi)
  2. a b General Population Census of 2002. Major Findings - Population By Municipalities and sex (pdf) (9 sivua. Huomautus: tilastossa on lueteltu kaupunkiasukkaat piirikunnittain. Joissain tapauksissa, esim. Bordžomi, piirikunnassa on kaupunkin ohella muita kaupunkeja tai kaupunkityyppisiä taajamia, jolloin kerrottu väkiluku sisältää muitakin asukkaita kuin yhden kaupungin asukkaat.) Tbilisi: National Statistics Office of Georgia, geostat.ge. Viitattu 13.1.2015. (englanniksi) ja (georgiaksi)
  3. a b demoscope.ru: Vsesojuznaja perepis naselenija 1989 g. Gorodskoi. (Koko Neuvostoliiton kattava väestönlaskenta 1989.) Демоскоп Weekly, demoscope.ru. Viitattu 5.2.2015. (venäjäksi)
  4. mid.ru: Рespublika Južnaja Osetija (Venäjän ulkoministeriön yhteenveto Etelä-Ossetiasta) 22.5.2014. Venäjän federaation ulkoasianministeriö, mid.ru. Viitattu 5.2.2015. (venäjäksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]