Luettelo Assyrian kuninkaista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Muinainen Mesopotamia
EufratTigris
Assyriologia
Kaupungit / Imperiumit
Sumer: UrukUrEriduKišLagašNippur
Akkadin imperiumi: AkkadBabylonIsinSusa
Assyria: AssurNiniveDur-ŠarrukinNimrud
BabyloniaKaldea
ElamAmorilaiset
HurrilaisetMitanni
KassiititUrartu
Kronologia
Sumerilainen kuningasluettelo
Assyrian kuninkaat
Babylonian kuninkaat
Kieli
Nuolenpääkirjoitus
SumeriAkkadi
ElamiittiHurrilaiset
Mytologia
Enūma Eliš
GilgamešMarduk
Sumerien uskonto
Babylonian uskonto
Kulttuuri
TaideKirjallisuusMusiikki
Babylonialaiset numerot
Hammurabin laki

Tämä on luettelo Assyrian kuninkaista.

Ensimmäiset kuninkaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuninkaat, jotka elivät teltoissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ikunum
  • Tudiya
  • Adamu
  • Yangi
  • Suhlamu
  • Harharu
  • Mandaru
  • Imsu
  • HAR-su
  • Didanu
  • Hana
  • Zuabu
  • Nuabu
  • Abazu
  • Belu
  • Azarah
  • Ushpia (2020 eaa.)

Esi-isät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Apiashal Ushpian poika
  • Hale Apiashalin poika
  • Samani Halen poika
  • Hayani Samanin poika
  • Ilu-Mer Hayanin poika
  • Yakmesi Ilu-Merin poika
  • Yakmeni Yakmesin poika
  • Yazkur-el Yakmenin poika
  • Ila-kabkaba Yazkur-elin poika
  • Aminu Ila-kabkaban poika

Myöhäisimmät varhaisajan kuninkaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vanhan Assyrian valtakunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vanha Assyria
Kuninkaan nimi Hallitusaika Lyhyt kronologia Muuta
Erishum I 19061867 eaa.
Ikunum 18671860 eaa.
Sargon I 18601850 eaa.
Puzur-Ashur II 18501830 eaa.
Naram-Suen 18301815 eaa.
Erishum II 18151809 eaa.
Shamshi-Adad I 18091781 eaa. syöksi vallasta Erishum II:n
Ishme-Dagan I 17801741 eaa.
Mut-Ashkur 17301720 eaa.
Rimush 17201710 eaa.
Asinum 17101706 eaa.
Sekasorto, seitsemän
vallananastajaa
  • Assur-dugul
  • Assur-apla-idi
  • Nasir-Sin
  • Sin-namir
  • Ibqi-Ishtar
  • Adad-salulu
  • Adasi
17061700 eaa.
Belu-bani 17001691 eaa.
Libaia 16901674 eaa.
Sharma-Adad I 16731662 eaa.
Iptar-Sin 16611650 eaa.
Bazaia 16491622 eaa.
Lullaia 16211618 eaa.
Shu-Ninua 16151602 eaa.
Sharma-Adad II 16011598 eaa.
Erishum III 15981586 eaa. 15801567 eaa.
Shamshi-Adad II 15671561 eaa.
Ishme-Dagan II 15611545 eaa.
Shamshi-Adad III 15451529 eaa.
Ashur-nirari I 15291503 eaa.
Puzur-Ashur III 15031479 eaa.
Enlil-nasir I 14791466 eaa.
Nur-ili 14661454 eaa.
Ashur-shaduni 1454 eaa.
Ashur-rabi I 14531435 eaa. Enlil-nasir I:n poika
Ashur-nadin-ahhe I 14351420 eaa.
Enlil-nasir II 14201414 eaa.
Ashur-nirari II 14141407 eaa. Enlil-nasir II:_n poika
Ashur-bel-nisheshu 14071398 eaa. Ashur-nirari II:n poika
Ashur-rim-nisheshu 13981390 eaa. Ashur-bel-nisheshu:poika
Ashur-nadin-ahhe II 13901380 eaa.

Keskiassyria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keski-Assyria I
Kuningas Hallitusaika Hallitusaika,
lyhyt kronologia
Eriba-Adad I 13801353 eaa.
Ashur-uballit I 1365 eaa.1330 eaa. 1353 eaa.1318 eaa.
Enlil-nirari 1329 eaa.1320 eaa. 1317 eaa.1308 eaa.
Arik-den-ili 1319 eaa.1308 eaa. 1307 eaa.1296 eaa.
Adad-nirari I 1307 eaa.1275 eaa. 1295 eaa.1264 eaa.
Shalmaneser I 1274 eaa.1245 eaa. 1263 eaa.1234 eaa.
Tukulti-Ninurta I 1244 eaa.1208 eaa. 1233 eaa.1197 eaa.
Ashur-nadin-apli 1207 eaa.1204 eaa. 1196 eaa.1194 eaa.
Ashur-nirari III 1203 eaa.1198 eaa. 1193 eaa.1188 eaa.
Enlil-kudurri-usur 1197 eaa.1193 eaa. 1187 eaa.1183 eaa.
Ninurta-apal-Ekur 1192 eaa.1180 eaa. 1182 eaa.1180 eaa.
* - Hallitusajat teoksessa A.Kuhrt, The Ancient Near East volume I, 2006, s. 351
Keski-Assyria II
Kuningas Hallitusaika
Ashur-Dan I 11791133 eaa.
Ninurta-tukulti-Ashur 1133 eaa.
Mutakkil-nusku 1133 eaa.
Ashur-resh-ishi I 11331115 eaa.
Tiglath-Pileser I 11151076 eaa.
Asharid-apal-Ekur 10761074 eaa.
Ashur-bel-kala 10741056 eaa.
Eriba-Adad II 10561054 eaa.
Shamshi-Adad IV 10541050 eaa.
Ashur-nasir-pal I 10501031 eaa.
Shalmaneser II 10311019 eaa.
Ashur-nirari IV 10191013 eaa.
Ashur-rabi II 1013972 eaa.
Ashur-resh-ishi II 972967 eaa.
Tiglath-Pileser II 967935 eaa.
Ashur-Dan II 935912 eaa.

Uus-Assyrian valtakunta (loppuajat)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uus-Assyrian aika
Kuninkaan nimi Hallitusaika
Adad-nirari II 912891 eaa.
Tukulti-Ninurta II 891884 eaa.
Ashur-nasir-pal II 884859 eaa.
Shalmaneser III 859824 eaa.
Shamshi-Adad V 822811 eaa.
Shammu-ramat, kuningatar, 811808 eaa.
Adad-nirari III 811783 eaa.
Shalmaneser IV 783773 eaa.
Ashur-Dan III 773755 eaa.
Ashur-nirari V 755745 eaa.
Tiglath-Pileser III 745727 eaa.
Shalmaneser V 727722 eaa.
Assyrian kuningasluettelon loppu, myöhemmät kuninkaat saatu selville muista lähteistä.
Sargon II 722705 eaa.
Sanherib 705681 eaa.
Assarhaddon 681669 eaa.
Viimeisten kuninkaiden hallitusajat eivät ole varmoja. [1]
Assurbanipal 669 -välillä 631 eaa. ja 627 eaa.
Ashur-etil-ilani n. 631 eaa.627 eaa.
Sin-shumu-lishir 626 eaa.
Sin-shar-ishkun n. 627 eaa.612 eaa.
612 eaa. Meedia ja Babylonia kukistivat Assyrian, ja Egyptin tukema assyrialaine kenraali hallitsi vielä muutaman vuoden Syyrian Harranissa.
Ashur-uballit II 612 eaa. – n. 609 eaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ajat kuten N. Na'aman, ZA 81 1991, p. 251

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]