Loimujen aikaan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Loimujen aikaan
Kirjailija Kalle Päätalo
Kieli suomi
Kustantaja Gummerus
Julkaistu 1976
Sivumäärä 640
Sarja: Juuret Iijoen törmässä
Edeltävä Nuoruuden savotat
Seuraava Ahdistettu maa
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Loimujen aikaan on Kalle Päätalon Juuret Iijoen törmässä -sarjan kuudes osa. Teos on ilmestynyt vuonna 1976 Gummeruksen kustantamana.[1] Kirja on rekisteröity Bookcrossingiin. [2]

Kirjan tapahtumat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirja sijoittuu 1930-luvun lopun Taivalkoskelle. Kalle kulkee isänsä Herkon kanssa metsä- ja rakennustöissä. Töidensä ohessa Kalle yrittää harjoitella kirjoittamista. Selkosessa eli erämaassa on työtä, rahaa ja ruokaa paremmin kuin koskaan ennen. Silti ennusmerkit eivät näytä hyviltä, sodan merkit ovat ilmassa. Maailmalta kantautuu pelottavia tietoja, Hitler laajentaa väkisin Saksan alueita. Karjalankannaksella kaivetaan juoksuhautoja ja ylioppilaat keräävät metalliromua, jotta armeijalle saadaan lentokoneita.

Uskovaisten mielestä merkit ovat selvät, eletään viimeisten aikojen tuntumassa. Sana viriää selkosessa, ja lestadiolaisuuden väkevä herätys etenee vyörymällä. Seurapirtit täyttyvät ja myös uskottomien penkit tutisevat. Veriylkä (Kristus) kutsuu myös Kallea ja kohtaa hänet otollisella hetkellä. Syntyy hurmioitunut viritys, joka kuitenkin heikkenee vähitellen arkipäivän raadannassa. Seuraava kutsu tulee sairasvuoteelle, jonka ääressä Kallen veriruskeat synnit saarnataan anteeksi ja hänen nimensä uskovien kirjoihin.

Kallelle tarjoutuu hetkeksi mahdollisuus toisenlaiseen ammattiin, kun hän on Inkeen koulun työmaalla lupsakan raahelaisen putkimiehen apulaisena. Putkimies tarjoaa pääsyä suoraan nuoremmaksi putkimieheksi kaupungissa. Tästä Kalle on pitkään haaveillut: kävisi päivätöissä ja kirjoittaisi pyhät ja yönseudut. Haave kaatuu miltei saman tien, kun putkimies kutsutaan ylimääräisiin kertausharjoituksiin ja rakennustyöt lopetetaan. Kalle ja putkimies eivät enää koskaan tapaa.

Talvisodan sytyttyä marraskuun lopussa Kallen kotikylä Jokijärvi evakuoidaan ja Kalle ilmoittautuu vapaaehtoisena asepalvelukseen. Itäisen taivaan loimutessa vanha selkonen on lakannut olemasta.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.