Lauri Janhunen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lauri Juhani "Jesse" Janhunen (s. 22. lokakuuta 1949, Pieksämäki) on suomalainen useita tuomioita saanut väkivaltarikollinen ja pakkolaitosvanki. Hän kirjoitti 1988 aikanaan suurta huomiota saaneen muistelmateoksen Sellaista vankia ei ole.

Janhusen vankilaura alkoi 1965 kun hän sai tuomion pikkurikoksista. Kesäkuussa 1975 Janhunen ampui karkumatkalla ollessaan kuoliaaksi hänen henkeään monta kertaa aiemmin uhanneen Veli Teuvo Rönkön. Janhunen sai tästä kuuden vuoden lisätuomion ja lisäksi oikeus päätti, että hänet voidaan eristää pakkolaitokseen vaarallisena rikoksenuusijana. Vuonna 1978 Kakolan vankilassa ollut Janhunen pisti teroitetulla hammasharjalla toista Pellikka-nimistä vankia silmään niin, että tämä vammautui pysyvästi ja kuoli muutaman vuoden kuluttua.

Janhunen vietti vuodet 1978–1988 eristyssellissä. Vuonna 1980 yläkerrassa olevaan selliin sijoitettiin Janhusen vanha vihamies Jarmo "Kanaali" Koskinen. Ilmahormien kautta tapahtuneet huutelut johtivat siihen, että Kanaali-Koskinen lupasi maksaa Janhusesta tapporahan. Vastavetona tälle Janhunen lupasi yhdessä toisessa sellissä istuneen Volvo-Markkasen kanssa maksaa suuren summan rahaa sille, joka raiskaisi Kanaali-Koskisen. Koskinen alkoi nyt pitää iltaisin kovaa meteliä ja kolistelua sellissään häiritäkseen Janhusta.

Janhunen oli opiskellut sellissään omin päin kemiaa ja valmistanut muun muassa omatekoista pontikkaa. Hän valmisti nyt omatekoisen räjähdysainepanoksen ja sai ujutettua sen ilmavaihtohormia pitkin Koskisen sellin vessan seinässä olevan kimpilevyn taakse. Kun Koskinen aloitti taas metelinpidon eräänä iltana, Janhunen räjäytti pomminsa sopivalla hetkellä, kun hän arveli Koskisen olevan lähellä pommin sijoituspaikkaa. Räjähdys aiheutti tuntuvat aineelliset vahingot, mutta Koskinen selvisi siitä ehjin nahoin ja jatkoi taas pian metelöintiään entiseen tapaan. Ilmastointihormissa ollut mutka oli estänyt Janhusta saamasta pommia riittävän lähelle. Janhunen syytti välikohtauksesta vankilanjohtoa, joka ei ollut siirtänyt metelöivää Koskista pois pyynnöistä huolimatta.

Janhunen jätti sittemmin kemian opiskelun ja siirtyi tutkimaan lukkojen rakennetta ja kehittelemään niihin parannuksia. Hän jätti muun muassa kolme lukkoihin liittyvää patenttianomusta. Janhunen avusti myös Leo Lipsosta vankilaslangin sanojen keräämisessä.

Eristysellissä ollessaan Janhunen kirjoitti muistelmateoksensa Sellaista vankia ei ole, jonka kirjailija Paavo Haavikon kustannusyhtiö Art House julkaisi 1988. Janhunen pääsi pakkolaitoksesta ehdonlaiseen syyskuussa 1989. Tällöin hän oli ollut vankilassa yhtäjaksoisesti 18 vuotta 2 kuukautta ja tästä ajasta 10 vuotta erityssellissä. Vapautumisensa jälkeen hän lähti joksikin aikaa ulkomaille ja oleskeli Tanskassa, Hollannissa ja Saksassa ennen kuin palasi taas Suomeen.

Vuonna 1992 Janhunen sai 11 vuoden tuomion ja uuden passituksen pakkolaitokseen, kun Helsingin raastuvanoikeus totesi hänen murhanneen tuntemattomaksi jääneen toisen miehen kanssa 37-vuotiaan naisen Helsingin Vuosaaressa maaliskuussa 1992.[1] Janhunen oli aiemmin samana vuonna saanut Helsingin hovioikeudelta kuuden vuoden tuomion täyttä ymmärrystä vailla tehdystä tapon yrityksestä ja ampuma-aserikoksesta.[2] Molemmat tapaukset liittyivät huumekauppoihin. Huhtikuussa 1993 vankilaoikeus määräsi Janhusen pakkolaitokseen, josta hän saattoi vapautua vasta 2011.

Vuonna 2007 Helsingin hovioikeus hylkäsi Sörnäisten vankilassa tuomiotaan kärsivän Janhusen hakemuksen päästä ehdonalaiseen vapauteen.

Janhunen vapautui vankilasta kesäkuussa 2009, jonka jälkeen hän on ollut siviilissä. Elokuussa 2019 hän kertoi MTV:lle True Crime -tapahtumassa viettävänsä "eläkeläiselämää" rivitaloasunnossa Keski-Suomessa.[3] Janhusella on myös vuonna 1989 syntynyt tytär.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Janhunen sai murhasta 11 vuoden tuomion. Helsingin Sanomat, 5.6.1992. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 7.11.2012.
  2. Helsingin HO tuomitsi aiemmin vapautetulle kuusi vuotta vankeutta tapon yrityksestä. Helsingin Sanomat, 26.3.1992. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 7.11.2012.
  3. Sipilä, Jarkko: "Kakolan Piru" istui 38 vuotta vankilassa ja 18 vuotta eristyksissä – kymmenen vuotta sitten Lauri "Jesse" Janhunen vapautui vankilasta ja muutti maalle: "Mä vaan päätin, että mulle riitti" MTV.fi. 16.8.2019. Viitattu 16.8.2019.