Korkealaatuisen siemenperunan tuotantoalue

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Korkealaatuisen siemenperunan tuotantoalue on siemenperunoiden kasvatusalue Euroopan unionissa, joka täyttää asetetut vaatimukset ja joka on anottu korkealaatuiseksi siemenperunan tuotantoalueeksi. Näitä alueita Euroopan unionissa on viisi. Alueilla ei esiinny tai sieltä on kyetty poistamaan perunan vaaralliset kasvintuhoajat.

Alueilta markkinoidaan vain siemenlaatuluokkia EEC 1, EEC 2 ja EEC 3, mikä vähentää riskiä siitä, että perunoiden mukana kulkeutuisi muualle vaarallisia kasvintuhoajia.

Euroopan unionin koko siemenperunatuotannon laajin pinta-ala on Alankomaissa, missä on 40 % siemenperunan viljelyalasta.lähde? Kuitenkaan Alankomaissa ei ole ainuttakaan korkealaatuisen siemenperunan tuotantoaluetta. Alankomaissa yleensä perunanviljelyn torjunta-ainemäärät ovat suuria.lähde? Alankomaissa tuotetaan vuosittain siemenperunoita 1 000 000 tonnia.lähde? Alankomaissa tuotetaan yli sataa perunalajiketta, joista laajasti muun muassa Bintje-, Spunta- ja Desiree-lajikkeita.

Viileillä tuotantoalueilla ongelmia saattaa aiheuttaa tyvimätä (Erwinia carotovora subsp. atroseptica), kun taas Azoreilla märkämätä (Erwinia carotovora subsp. carotovora). Saksassa puolestaan voi esiintyä koloradonkuoriainen.

Britannia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Britanniassa on 12 000 hehtaarin laajuinen korkealaatuisen siemenperunan tuotantoalue, jolla tuotetaan alueista eniten siemenperunoita.lähde? Alue sijoittuu Skotlantiin, Pohjois-Irlantiin sekä Englannissa kahteen kaikkein pohjoisimpaan Skotlannin rajalla olevaan shire-kreivikuntaan, Northumberlandiin ja Cumbriaan.

Koska alue on seitsemän vuoden pituisessa viljelykierrossa, jolloin 1/7 koko alueesta on kerrallaan siemenperunan viljelyssä, on koko kierrossa oleva alue 84 000 hehtaaria.lähde? Tuotantomäärä on noin 336 000 tonnia ja keskisato on 28 tonnia hehtaarilta.lähde? Kokonaisuudessaan Britannian ja Irlannin kaikesta siemenperunatuotannosta menee vientiin 25 %.lähde? Britannian osalta tämä tarkoittaa noin 75 000 tonnia.

Alueella tuotetaan eli 20 eri perunalajiketta, joista eniten Maris Piper-, Desiree- ja Maris Peer-lajikkeita.

Irlanti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Irlanti on kokonaisuudessaan korkealaatuisen siemenperunan tuotantoaluetta. Irlannin korkealaatuisen siemenperunan tuotantoalue on laajuudeltaan noin 1 700 hehtaaria.lähde? Irlannin tuotantomäärä on noin 15 000 tonnia, ja keskisato 8,7 tonnia hehtaarilta. lähde?Tuotettuja perunalajikkeita ovat Rooster ja Kerry's Pink.

Kokonaisuudessaan Britannian ja Irlannin kaikesta siemenperunatuotannosta menee vientiin 25 %. Irlannin osalta määrä on noin 4 000 tonnia.

Portugali[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Portugalille kuuluvilla Azoreiden saarilla on Euroopan unionin pienin tuotantoalue, joka on kooltaan vain 16 hehtaarin laajuinen. Siihen kuuluvat ne Azoreiden saarten alueet, jotka ovat 300 metriä ylempänä merenpinnasta. Vuotuinen tuotanto on 250 tonnia ja sato 15,6 tonnia hehtaarilta.lähde? Alueella tuotetaan muutamia lajikkeita, joista yleisimmät ovat Arran, Consul, Desiree ja Maris Peer.

Saksa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mecklenburg-Etu-Pommeri

Saksassa tuotantoalueet sijoittuvat Mecklenburg-Etu-Pommeriin Saksan hakemuksessaan tarkemmin määrittelemille alueille. Saksan tuotantoalue oli vuonna 2004 laajuudeltaan 336 hehtaarin kokoinen.lähde? Tuotantomäärä on noin 6 700 tonnia ja hehtaarisato 20 tonnia.lähde? Saksan korkealaatuisen siemenperunan tuotantoalueella tuotetuista siemenperunoista 15 % eli noin 1 000 tonnia menee vientiin.lähde?

Suomi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa tällainen alue on Tyrnävän ja Limingan alueella, jolla on toiminut valtion Siemenperunakeskus ja jolla toimii yhtiöitetty Suomen Siemenperunakeskus Oy. Suomen tuotantoalueen etuna on kylmähkö ilmasto, joka vähentää tautien ja tuholaisten esiintymismahdollisuuksia verrattuna lämpimämpiin alueisiin. HG-alue tuottaa noin 70 % Suomessa tuotettavasta siemenperunasta. Keskisato noin 29 tonnia hehtaarilta.lähde? Tuotetuimmat lajikkeet ovat Van Gogh, Hankkijan Timo, Nicola, Fambo ja Asterix.

Perunansiemenen vientiä Suomessa harjoittaa Pohjoisen Kantaperuna Oy, jonka tuotannosta noin 10–20 % menee vientiin.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]