Kirkonopettaja

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kirkonopettajilla (lat. Doctor Communis Ecclesiae) tarkoitetaan katolisessa kirkossa teologeja, joiden opetuksista on ollut hyötyä koko kristilliselle kirkolle, ja joiden oppineisuuden ja pyhyyden paavi tai ekumeeninen kirkolliskokous on tunnustanut. Arvo myönnetään hyvin harvoin, ja ainoastaan kuoleman ja pyhimykseksi julistamisen jälkeen. Mikään ekumeeninen kirkolliskokous ei ole vielä käyttänyt oikeuttaan julistaa joku kirkonopettajaksi.

Alun perin luetteloon kuuluivat ainoastaan läntisen kirkon teologit Ambrosius, Augustinus, Hieronymus ja paavi Gregorius Suuri, jotka nimitettiin opettajiksi vuonna 1298. Itäisen kirkon opettajat, Athanasios, Basileios, Johannes Khrysostomos ja Gregorios Nazianzilainen nimitettiin opettajiksi yhdessä katolisen Tuomas Akvinolaisen kanssa vuonna 1568. Kaikki kolme tuoreinta nimitetystä on annettu naisille.

Tohtoreiden ansiot ovat aiheiltaan ja laadultaan hyvin erilaisia. Jotkut heistä olivat ensisijaisesti kirjoittajia, ja kirjoittivat kirjeitä ja lyhyitä tutkielmia (kuten Gregorius ja Ambrosius). Jotkut olivat mystikkoja (kuten Katariina Sienalainen, Ristin Johannes). Varhaisten tohtoreiden kirjoitukset antavat hyvän kuvan varhaiskristillisyydestä. Monet kirjoittivat puolustuskirjoituksia kirkolle harhaoppeja vastaan (kuten Augustinus, Bellarmino). Augustinus kirjoitti myös varhaisimman tunnetun omaelämäkerran (Tunnustukset). Bedan Historia ecclesiastica gentis Anglorum ("Englannin kansan kirkkohistoria") on merkittävä varhaiskeskiaikaisen Englannin tietolähde. Systemaattisiin teologeihin kuuluvat skolastikot Anselm Canterburylainen, Albert Suuri ja Tuomas Akvinolainen, jotka nähdään myös yksinä merkittävimmistä läntisen Euroopan ajattelijoista keskiajalla.

Luettelo kirkonopettajista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katolinen kirkko lukee seuraavat kolmekymmentä kolme henkilöä kirkonopettajiksi. Luettelossa on annettu nimitysvuosi, jos se on tiedossa. Tähdellä merkityt ovat myös ortodoksisen kirkon kunnioittamia, mutta ortodoksinen kirkko ei käytä termiä "kirkonopettaja".

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]