Karl Malden

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Karl Malden 2.jpg

Mladen George Sekulović eli Karl Malden (22. maaliskuuta 1912 Chicago, Illinois, Yhdysvallat1. heinäkuuta 2009 Brentwood, Kalifornia, Yhdysvallat) oli yhdysvaltalainen näyttelijä. Hän voitti Oscar-, Emmy- ja Golden Globe -palkinnot. Oscar-palkinnon Malden voitti elokuvasta Viettelyksen vaunu (A Streetcar Named Desire, 1951), sekä hän sai Oscar-ehdokkuuden elokuvasta Alaston satama (On the Waterfront, 1954). Molemmissa hän näytteli Marlon Brandon kanssa. Merkittävä rooli hänellä oli myös Vihan riivaama -elokuvassa, jossa hän näytteli niinikään Brandon rinnalla.

Hänellä oli sukujuuria Serbiaan ja Tšekkoslovakiaan. Alun perin Mladen George Sekulović vaihtoi nimensä vuonna 1934 Karl Maldeniksi setänsä mukaan. Hänen ensimmäinen elokuvansa oli vuonna 1940 ilmestynyt Intohimojen sylissä. Yhdysvaltain liityttyä toiseen maailmansotaan 1941, Malden palveli Yhdysvaltain armeijan ilmavoimissa.

Hän teki viimeisen roolinsa vuonna 2000 televisiosarjaan West Wing.[1]

Malden oli 18. joulukuuta 1938 lähtien naimisissa Mona Grahamin kanssa ja heillä oli Hollywoodin pisimpään jatkunut avioliitto ja Hollywoodin pisin avioliitto yleensäkin (71-vuotinen avioliitto oli myös Charles Lanella ja Ruth Covell Lanella). Karl Maldenilla on kaksi lasta, molemmat tyttäriä, Mila ja Carla.

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eva Marie Saint ja Karl Malden elokuvassa Alaston satama (1954)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Karl Malden: Biography Hollywood.com. Viitattu 1.7.2009. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.