Jørn Utzon

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Jørn Utzon (9. huhtikuuta 1918 Kööpenhamina29. marraskuuta 2008 Kööpenhamina) oli tanskalainen arkkitehti. Hänet tunnetaan parhaiten Sydneyn oopperatalon suunnittelijana.

Jørn Utzon syntyi ja varttui Kööpenhaminassa. Hänen isänsä oli insinöörinä Tanskan laivastossa. Hän opiskeli Kööpenhaminan taideakatemiassa[1].

Hänen ensimmäisiä esikuviaan oli ruotsalainen arkkitehti Gunnar Asplund ja myöhemmin Alvar Aalto, jonka toimistossa hän työskenteli 1946.[1]

Vuonna 1957 hän voitti yllättäen Sydneyn uuden oopperatalon suunnittelukilpailun, vaikka kyseessä oli Utzonin ensimmäinen ulkomainen suunnittelutyö eikä piirrosten taso teoriassa täyttänyt vaatimuksia. Sydneyn oopperatalo valmistui vuonna 1973 riitaisan ja pitkän rakentamistyön jälkeen, jonka aikana 1966 Utzon kuitenkin riitautui Sydneyn kaupunginisien kanssa ja luopui projektista. Ongelmaksi muodostui myöhemmin rakennuksen saneeraus, jota olivat suunnittelemassa hänen poikansa ja pojanpoikansa,[1] mutta näiden kanssa hän myöhemmin sopi ja jatkoi saneerausta yhteistyössä.[2] Rakennuksen avajaistilaisuudessa puhunut Australian kuningatar Elisabet II ylisti oopperataloa maailman kahdeksanneksi ihmeeksi.

Utzon sai vuonna 1982 Alvar Aalto -mitalin ja vuonna 2003 arkkitehtuurin korkeimman palkinnon eli Pritzker-palkinnon. Sittemmin hän saavutti mainetta arkkitehtina ympäri maailman, ja häntä on verrattu Le Corbusieriin ja Aaltoon. Hän oli hyvin suosittu myös kotimaassaan Tanskassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Timo Hämäläinen: Sydneyn oopperatalo teki arkkitehdista kuuluisan. Helsingin sanomat, 2.12.2008, s. C5. Artikkelin verkkoversio Viitattu 2.12.2008.
  2. Draama rakensi Sydneyn oopperatalon luettu 2.12.2008
Tämä arkkitehtiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.