Norman Foster

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Norman Foster (2006)
30 St Mary Axe – Lontoon "Gherkin"in huipputorni.
Berliinin valtiopäivätalon uusi kupoli vuonna 1999.
Willis Building Englannin Ipswichissä oli Fosterin ensimmäisiä suunnittelutöitä sen jälkeen, kun hän perusti toimiston Foster Associates.

Norman Robert Foster ("Thamesin rannan paroni Foster"), (s. 1. heinäkuuta 1935) on brittiläinen arkkitehti ja suunnittelija.

Foster syntyi työväenluokkaiseen perheeseen Manchesterissa. Hän jätti koulun 16-vuotiaana työskennelläkseen Manchesterin kaupungin kassassa. Foster suoritti asepalveluksensa Royal Air Forcessa, minkä jälkeen hän aloitti erikoisluvalla opiskelut Manchesterin yliopistolla, arkkitehtuurin ja kaupunkisuunnittelun osastolla vuonna 1961. Myöhemmin hän sai paikan Yalen yliopistossa, josta hän valmistui maisteriksi.

Foster perusti Team 4:n yhdessä Yalessa tapaamansa Richard Rogersin kanssa, ja vuonna 1967 hän perusti Foster Associates -arkkitehtitoimiston. Foster teki yhteistyötä vuosina 1971–1983 Buckminster Fullerin kanssa useissa projekteissa; nämä projektit innoittivat myöhemmin ympäristön huomioon ottavan lähestymistavan suunnittelussa. Nykyisin Foster and Partners tekee yhteistyötä insinööritoimistojen kanssa ja käyttää suunnittelussa apuna tietokonemallinnusta. Tavoitteena on luoda tehokkaita ja älykkäitä rakenteita, jotka päästävät ilman sisään rakennukseen. Sisääntuloilma jäähdyttää aluksi rakennusta ja lämmetessään kohoava ilma pitää huolen myös ilmastoinnista. Fosterin suunnittelema 30 St Mary Axe -pilvenpiirtäjä toimii juuri näin.


Fosterin tärkeimmät työt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suunnitteilla olevat kohteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valmiit kohteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Norman Foster.
Tämä arkkitehtiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.