Heretic

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee tietokonepeliä. Artikkeli Morbid Angelin albumista, katso Heretic (albumi).
Heretic
Kehittäjä Raven Software
Julkaisija id Software
Jakelija GT Interactive, Steam ja GOG.com
Tuottaja John Romero
Säveltäjä Kevin Schilder
Pelimoottori Doom-pelimoottori
Julkaistu 23. joulukuuta 1994
Lajityyppi ensimmäisen persoonan ammuntapeli
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus USK 18
Alusta Mac OS, RISC OS, MS-DOS
Lisenssi GNU General Public License
Jakelumuoto Levyke ja digitaalinen jakelu
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Heretic on Raven Softwaren ja id Softwaren julkaisema FPS-peli. Heretic julkaistiin 23. joulukuuta 1994. Heretic sijoittuu keskiaikaiseen fantasiamaailmaan, jossa kolme pahaa käärmeratsastajaa (The Serpent Riders) ovat kaapanneet vallan. Pelaaja on yksinäinen sidhe-haltia, Corvus, joka ryhtyy taistoon käärmeratsastaja D'Sparilia vastaan. Pelimaailmassa sidhet on julistettu harhaoppisiksi muiden kansojen alistuessa käärmeratsastajien tahtoon, mistä pelin "kerettiläistä" merkitsevä nimi on peräisin.

Peli on toteutettu Doomin pelimoottorilla, mutta miljöö on vaihdettu scifistä fantasiaan. Uusina piirteinä Doomiin verrattuna pelaaja pystyy katsomaan ylös- ja alaspäin sekä erikoisesineen avulla lentämään. Lisäksi pelaajan ei ole pakko käyttää kaikkia löytämiään esineitä heti, toisin kuin Doomissa.

Pelistä julkaistiin myöhemmin paranneltu laitos Heretic: Shadow of the Serpent Riders, joka lisäsi peliin kaksi uutta episodia. Peli sai jatko-osia: pelit Hexen: Beyond Heretic ja Hexen II kertoivat kahden muun maailman taistelusta kahta jäljellä olevaa käärmeratsastajaa (Koraxia ja Eidolonia) vastaan, kun taas Heretic II jatkoi Hereticin sankarin tarinaa. Edeltäjästään poiketen tämä peli oli kolmannen persoonan toimintapeli.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mikrobitin Jarno Kokko antoi arvostelussaan Hereticille 86 pistettä sadasta. Hän kehui moninpeliä mutta moitti peliä liian Doomin kaltaiseksi. Kenttägrafiikat eivät myöskään miellyttäneet häntä.[1]

Pelit-lehden Kaj Laaksoselta heltisi Hereticin shareware-versiolle 89 pistettä sadasta. Hän kehui grafiikkaa, ääniä ja kenttäsuunnittelua mutta moitti hirviöiden suunnittelua ja sanoi pelin muistuttavan liiaksi Doomia.[2] (Pelit ei arvostellut pelin kokoversiota.[3])

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mikrobitti 3/1995, sivu 80
  2. Pelit 2/1995, sivut 45–46
  3. Pelit 10/1995, ”Vuoden sisältö”, sivut 88–89

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.