Frank Lloyd Wright

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Frank Lloyd Wright (1954).

Frank Lloyd Wright (8. kesäkuuta 1867, Wisconsin, Yhdysvallat9. huhtikuuta 1959) oli yksi 1900-luvun alkupuolen näkyvimpiä ja vaikutusvaltaisimpia arkkitehteja, ja häntä pidetään edelleen Yhdysvaltojen kaikkien aikojen kuuluisimpana arkkitehtina.[1] Hänen töilleen on ominaista geometrinen selkeys – vastustajat kutsuivatkin niitä palikkataloiksi.

Wright aloitti arkkitehtuurin opinnot vuonna 1885 University of Wisconsin School for Engineeringissa. Vuonna 1887 hän keskeytti opinnot saamatta tutkintoaan valmiiksi, muutti Chicagoon ja aloitti työt arkkitehtitoimistossa.

Varhaisimmat työt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden kuluttua Wright siirtyi suuremman yrityksen palvelukseen, mutta hänet irtisanottiin hänen jäätyään kiinni työn tekemisestä yrityksen ulkopuolella. Wright perusti oman arkkitehtitoimiston ja rakensi talon Chicagoon Oak Parkiin. Hän aloitti niin sanottujen preeriatyylin asuintalojen (Prairie Houses) suunnittelun, mitä hän jatkoi noin vuoteen 1910. "Preeriatalot" ovat matalia ja leveitä rakennuksia, joissa on loivat katot, selkeät ääriviivat, matalat savupiiput ja terassit. Ne rakennettiin käsittelemättömistä luonnonmateriaaleista. Wrightin mielestä inhimillisyyden piti olla läsnä ja keskeisenä kaikissa muodoissa ja niiden luomisessa.

Myöhemmästä preeriatyylistä Wrightin mestariteoksena pidetään Robie Housea. Rakennus teki syvän vaikutuksen moniin nuoriin eurooppalaisiin arkkitehteihin.

Henkilökohtaiset vaikeudet ja Eurooppa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1904 Wright suunnitteli naapurilleen Edwin Cheneylle talon ja rakastui tämän vaimoon Mamahiin. Wright oli ehtinyt olla jo yli kymmenen vuotta naimisissa. Kummankaan puolisot eivät suostuneet eroon, joten he "karkasivat" yhdessä Eurooppaan. Asiasta syntyi Yhdysvalloissa valtava skandaali,[2] joka tuhosi Wrightin mahdollisuudet työskennellä kotimaassa.

Frank Lloyd Wrightin oma talo.

Arkkitehtuurin historian tutkijatkenen mukaan? ovat ihmetelleet, miksi Wright halusi mullistaa elämänsä . Yleisimmin syyksi on esitetty se, että Wright kyllästyi preeria-tyyliin. Tehtyään mahdollisimman monta erilaista preeriataloa Wright halusi siirtyä uusiin tyyleihin ja taloihin. Helpointa se olisi toisella mantereella. Elämä ei kuitenkaan alkanut Euroopassa hyvin: Wright ei saanut lainkaan suuria töitä, mikä turhautti häntä. Hän kierteli Eurooppaa, kunnes sai vuonna 1910 töitä Ernst Wasmuthilta ja laati kaksi Wasmuthin portfoliota. Wright vietti Euroopassa pari vuotta. Vuonna 1911 hän palasi Yhdysvaltoihin Wisconsiniin ja aloitti uuden kodin ja ateljee Taliesinin suunnittelun.

Elokuussa 1914 Wrightin ollessa Chicagossa palvelija, jolle Wright oli antanut potkut aiemmin, sytytti hänen studionsa Taliesinissa tuleen. Palvelija tappoi kirveellä seitsemän talossa ollutta. Vain kaksi henkilöä selvisi joukkomurhasta, näistä toinen auttoi sammuttamaan tulipalon. Menehtyneiden joukossa olivat muun muassa Mamah ja hänen kaksi lastaan.[3] Vuonna 1922 solmittu toinen avioliitto Miriam Noelin kanssa osoittautui hyvin pian epäonnistuneeksi; suhde ei kestänyt vuottakaan, vaikkakin avioliiton purkaminen kesti pidempään.

Avioliitto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun Wright vuonna 1924 meni ystävänsä kanssa Chicagossa katsomaan oopperaesitystä, hän kohtasi tummatukkaisen montenegrolaisen tanssijan, Olga Ivanovna Lazovich Milanoff Hinzenbergin. Vetovoima oli magneettista ja molemminpuolista. Ensihetkestä alkaen he olivat yhdessä aina Wrightin kuolemaan saakka 1959, jonka jälkeen Olgivanna vielä jatkoi Wrightin "Taliesin Fellowship" -koulua omaan kuolemaansa saakka 1985.

Skandaalin aiheuttaneen suhteen alussa molemmat olivat vielä omilla tahoillaan naimisissa, mutta Olgivanna muutti heti Wrightin luokse, ja jo vajaan vuoden kuluttua syntyi tytär Iovanna. Kun Wrightin avioero aikaisemmasta liitosta lopulta tuli voimaan, he menivät naimisiin elokuussa 1928 ja viettivät kuherruskuukauden Phoenixissa, Arizonassa.

Olgivanna oli ollut jo vuodesta 1919 alkaen kreikkalais-armenialaisen mystikon G. I. Gurdjieffin oppilas ja oli asunut Gurdjieffin lähimmän oppilasryhmän kanssa "Ihmisen Harmonisen Kehittämisen keskuksessa" Ranskassa. Siellä Olgivanna hoiti muun muassa kirjailija Katherine Mansfieldiä hänen viimeisinä kuukausinaan.

Olgivannalla oli kiistatta merkittävä vaikutus Wrightin työhön. Wrightin elämän jäljellä oleva neljännesvuosista - hänen Arizonan vuotensa Olgivannan kanssa vuodesta 1932–1959 - olivat hänen tuotteliainta aikaana. G. I. Gurdjieff kävi Lloyd Wrightien luona vuonna 1934.

Vesiputoustalo ja Guggenheim-museo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1930-luvulla Wright kehitti Usoniatalonsa. Ne olivat käytännöllisiä keskiluokan taloja, yksinkertaisilla mutta tyylikkäällä geometrisilla muodoilla varustettuna. Wrightin kuuluisimmat yksityisasunnot rakennettiin 30-luvulla. Kuuluisin niistä on luultavasti Pennsylvaniassa sijaitseva Fallingwater eli "vesiputoustalo". Se rakennettiin, jotta asukkaat pääsisivät mahdollisimman lähelle luontoa. Talon ali virtaa vesiputous. Rakennus koostuu erilaisista parvekkeista ja terasseista, kalkkikiveä pystysuunnassa ja betonia vaakatasossa.

Asiakkaan omat insinöörit väittivät, että rakennelmat eivät olleet tarpeeksi kestäviä, mutta Wright ohitti heidän mielipiteensä. Siitä huolimatta rakennusmiehet lisäsivät salaa ylimääräisiä terästukia vaakatasossa oleviin betoniterasseihin. 1990-luvulla alettiin tutkia lisätukien tarvetta ja 2002 vahvistettiin alin terassi, jotta se ei romahtaisi.

Wright tunnetaan niin sanottuna orgaanisena arkkitehtina: talojen pitää sopia luontoon, ja ne rakennetaan mahdollisimman luonnonmukaisista materiaaleista. Rakennuksen pitääkin vastata sekä asiakkaan että rakennuspaikan tarpeisiin ja toiveisiin. Jo alusta lähtien Wright suunnitteli jokaisen yksityiskohdan itse niin sisällä kuin ulkopuolella. Kaikissa taloissa sisustus, matot, huonekalut, ikkunat ja ovet ovat hänen suunnittelemiaan. Wright oli ensimmäisiä arkkitehteja, jotka suunnittelivat koko talon pienintä yksityiskohtaa myöten itse. Huonekalujen lisäksi hän suunnitteli niiden valaistuksen ikkunoiden ja lamppujen avulla. Vuonna 1955 hän sai kunniatohtorin arvon taiteessa.

Wright kuoli 9. huhtikuuta 1959, saatuaan valmiiksi kuuluisimman työnsä, New Yorkissa sijaitsevan Solomon R. Guggenheim -museon, jonka suunnitteluun häneltä kului 16 vuotta. Ulkoapäin katsottuna rakennus kohoaa pelkistettynä valkoisena kierteenä ylös. Sisältä se muistuttaa etanan koteloa. Jotta vierailijat voisivat kokea jotain täysin uutta, Wright korosti maalausten epägeometrista muotoa pyöreällä kierukalla, joka kiertää keskustaa. Wright halusi ihmisten menevän hissillä yläkertaan ja sen jälkeen laskeutuvan kierrettä pitkin alas taideteoksia ihaillen. Nykyään moni vierailija toimii juuri päinvastoin. Toinen Wrightin toive oli, että seinät maalattaisiin lämpimällä luonnonvalkoisella, mutta sekin jäi toteuttamatta.

Wrightin rakennuksia arvostetaan suuresti Yhdysvalloissa ja niiden kunnossapitoon käytetään miljoonia. Wright suunnitteli kaikkiaan 362 taloa. Vuonna 2005 niistä oli jäljellä noin kolmesataa.

Tärkeimmät työt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Imperial Hotel
Robie House

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jackie Craven: Frank Lloyd Wright, America's Most Famous Architect About.com.
  2. John Marshall: Novel revisits Frank Lloyd Wright scandal (asiaa käsittelevän uutuuskirjan esittely) Viitattu 25.9.2007.
  3. Steven Hurder: Brief Biography of Frank Lloyd Wright (1867-1959) Viitattu 25.9.2007.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Frank Lloyd Wright.