Diogenes Apollonialainen

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Diogenes Apollonialainen (muinaiskreikaksi Διογένης Ἀπολλωνιάτης, n. 460 eaa.) oli kreikkalainen esisokraatikkoihin lukeutunut luonnonfilosofi. Häntä pidetään usein viimeisenä esisokraatikkona.

Diogenes oli kotoisin Apolloniasta, Kreetasta. Vaikka hän olikin doorilainen, hän kirjoitti joonialaisella murteella, kuten useimmat luonnonfilosofit. Hän eli osan elämästään Ateenassa. Kerrotaan, että hän joutui siellä, todennäköisesti oletettujen ateististen mielipiteidensä vuoksi, sellaiseen epäsuosioon, että hänen henkensä oli vaarassa.

Aristofaneen näytelmässä Pilvet Diogeneen ajatukset on laitettu Sokrateelle. Kuten Anaksimenes, Diogenes uskoi ilman olevan kaiken olevaisen lähde ja kaikkien muiden aineiden olevan johdettuja siitä joko tiivistymisen tai ohentumisen seurauksena. Merkittävin hänen ajattelunsa ero Anaksimeneeseen oli se, että hän uskoi ilmalla olevan myös älyä — "ilma joka liikutti ei ainoastaan yllyttänyt, vaan myös ohjasi. Ilma oli kaiken olevaisen alkuperänä välttämättä ikuinen, katoamaton aine, mutta sieluna se oli väistämättä varustettu tietoisuudella."

Diogeneen voidaan katsoa kuuluneen vanhaan joonialaiseen koulukuntaan. Hän muokkasi aikalaisensa Anaksagoraan näkemyksiä, mutta vältti tämän ajattelussa esiintyneen dualismin. Hänen merkittävin teoksensa oli Luonnosta, josta on säilynyt merkittäviä katkelmia pääosin Simplikioksen teoksissa. On mahdollista, että hän kirjoitti myös teokset Sofisteja vastaan ja Ihmisen luonnosta. Jälkimmäiseen sisältyy myös tunnettu suoniston anatomiaa käsittelevä osuus.

Diogenes uskoi maailmoja olevan rajattomasti, samoin tyhjää tilaa. Tämä ajattelu on todennäköisesti saanut vaikutteita Leukippokselta.

Kirjallisuutta suomeksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Diogenes Apollonialainen: Fragmentit ja suoniston anatomia, Ok Jyväs-Ainola, 2003.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Diogenes Laertios: Merkittävien filosofien elämät ja opit, s. 349 (IX.9), 580. Suomennos ja selitykset Marke Ahonen. Helsinki: Kustannusosakeyhtiö Summa, 2003. ISBN 952-5418-07-3.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]